Dutch Youth Regatta s hojnou českou účastí

Eva Skořepová | 14.05.2024

Ve Workumu se od čtvrtka 9. 5. do neděle 12. 5. konala Dutch Youth Regatta, aneb mezinárodní mistrovství Holandska. Mladí jachtaři si kromě báječné atmosféry užili i slunce a poslední den i parádní vítr. Hojná česká účast (Češi zde byli nejpočetnější zahraniční skupinou) přinesla své ovoce.



 Ve třídě ILCA 4 (45 lodí) zvítězil Jiří Tomeš a Tatiana Bělunková byla první dívka, celkově šestá.
 

 

 

 

Ve třídě ILCA 6 (52 lodí) byl nejlepším našim závodníkem Jan Valenta na 8. místě.
 
„Pro závodníky třídy ILCA 4 to byl tréninkový závod. Bylo super, že se odjely všechny rozjížďky, protože jsme potřebovali trénovat starty. Pro reprezentanty třídy ILCA 6 to byla kvalifikace na juniorské mistrovství světa World Sailing, které se pojede v létě na Gardě. Kvalifikaci vyhrál Jan Valenta, který tak bude v létě Česko reprezentovat,“ vysvětlil trenér Štěpán Novotný.  
 

 

 

 

Ve třídě Cadet (24 lodí) byly Tereza Díťětová s Berenikou Cvikrovou třetí.
 

 

 

 

 
Bronz vybojovala také posádka Matěj Martan a David Křížek ve třídě RS Feva (19 lodí).
 
 

 

 

 
Ve třídě 29er (24 lodí) celkově 6. posádka Karolína Lojková a Petr Pelnář byli nejrychlejší smíšenou posádkou do 17 let a současně druzí v mixu bez omezení věku.

 

 

 

 

Posádka Nela Viščorová a Anna Košťálová celkově na 10. místě braly první místo v kategorii dívky.  

 

„Dutch Youth Regatta byla pro třídu 29er dalším závodem Eurocupu, naše tři posádky SCM držely tempo s nejlepšími a pro české barvy vybojovaly tři pódiové umístění! Po třech tréninkových dnech se první den závodu kvůli slabému větru podařilo odjet jen jednu rozjížďku. I druhý závodní den jsme museli počkat na odpolední brízu, ve které už posádky závodily v 5 rozjížďkách. O víkendových nocích sice sluneční vítr moc polární záře nepřinesl, ale přišel aspoň ten skutečný vítr, který jachtaři mají rádi. V sobotu postupně sílil a umožnil všechny plánované rozjížďky, v neděli už foukal od rána, při síle 6–7 m/s s nárazy k 10 m/s a slunečném teplém dni to byly parádní jachtařské podmínky. Posádka Adam Winkler a Kristian Bezušek, která ve slabém větru bojovala s rychlostí lodě kvůli nezvykle výrazným vlnám způsobených mělkou vodou, už v nedělním silném větru chytla svou obvyklou formu a držela krok s nejlepšími,“ zhodnotil výkon týmu Michal Lojka.
 

 

 

 
  
V nejpočetnější třídě Optimist (197 lodí) se do zlaté skupiny vešlo 10 českých dětí. Nejlepší byla Tereza Chlumská na 23. místě. Na podium si došel Hynek Dokoupil pro trofej za 2. místo ve stříbrné skupině.
 
Dutch Youth Regatta byla pro třídu Optimist po únorové Gardě a velikonoční Portoroži třetím a posledním kvalifikačním závodem na mistrovství světa a Evropy. A kdo si vybojoval účast?
 
Na červencovém mistrovství Evropy v italské Carraře budou startovat Tereza Chlumská, Ela Berntová, Matilda Košíková, Marek Štolba, Filip Otta, Vladimír Kováč a David Hrubý.
 
V prosinci na mistrovství světa do Argentiny poletí Liliana Dymáková, Tomáš Grodl, Anna Skořepová, Emily Lejhancová a Hynek Zákoucký.
 

 

Kompletní výsledky: https://dutchyouthregatta.org/results/

 

Více fotek: 

https://dutchyouthregatta.org/pictures/

http://gofile.me/52A2D/9DwS21W6e

 


 
 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

V neděli 12. 5. skončily na Lago di Garda v Campione letošní druhé evropské iQFoil Games Y&...

V pondělí 29. 4. po návratu našeho úspěšného týmu z Hyeres se v pražském klubu YC CERE konala ...

Last Chance Regatta skončila v pátek 26. dubna ve francouzském Hyeres. Přinesla radost i zklam...

Na jedné straně 49erFX na olympiádě a dvě sestry na pódiu, na straně druhé obrovská smůla a vy...

Kateřina Švíková vítězstvím v posledních dvou rozjížďkách potvrdila své celkové vítězství, a t...

Zobrazit všechny články


nahoru