2.4mR - zpráva z Mistrovství Bavorska

Dana Dvořáková | 02.10.2014

18. - 21. září 2014, Segelclub Prien e. V.

Jako již tradičně, v polovině září na nás čekalo otevřené Mistrovství Bavorska - Prien City Cup. A jako vždy perfektní organizace, neuvěřitelně přátelské prostředí a opět tradičně slabý vítr nestálého směru.

Přes termínovou kolizi s mezinárodním mistrovstvím Nizozemí, které odčerpalo část flotily, se na startu sešla flotila 17ti lodí. Bohužel čest české flotily jsem hájil osamocen.

První den nás vítalo jasné slunné počasí s excelentním výhledem na Alpy. Přes varování před fénem, který měl překonat horské hřbety, se vítr nekonal. Nakonec se “upatlala” jedna rozjížďka ve větru nejasného směru, v poryvech dosahujícího 2 uzlů. Nejasný průběh byl ukončen nejasným zkrácením. Místní mnohonásobný šampión Christian Bodler se skvěle zorientoval, našel stoupavý pruh a zvítězil s neuvěřitelným náskokem. V boji o druhé místo podlehl Lutz-Christian Schroder Detlefu Muller-Bolingovi. Já uvízl v bezvětří a dojel na 6. místě.

Druhý den vypadal jako přesná kopie dne prvého. Po desáté hodině jsme vyjeli na vodu a prosili boha jezera o alespoň nějaký vítr. Modlitby byly vyslyšeny, a o jedenácté hodině přišel severní vítr o síle 6-10 uzlů, který vydržel až do časného odpoledne. Po 4. rozjížďkách byla vyhlášena pauza, po hodině jsme se vrátili na vodu. Krátce po startu se vítr stočil od západu a vzápětí umřel. I přes zkrácení, naše trápení v poslední rozjížďce dne trvalo přes hodinu a půl.

Po druhém dni vedl Detlef Muller-Boling se 4 bodovým náskokem přede mnou. Za mnou s 5 bodovou ztrátou následoval Meino Nanninga.

Den poslední po bezvětrném počátku přinesl 20ti uzlovou desetiminutovku severozápadního směru. Vzápětí se vítr stočil od severovýchodu a postupně klesl k nule. Detlef s dojezdy 1. a 3. jasně upevnil své vedení. Já se dvěma dojezdy na 4. místě sice o bod upevnil své druhé místo, nicméně útok na vedení v proměnlivých podmínkách nevyšel. Třetí pozici nakonec po boji s Meinem vyválčil Christian Bodler.

Ve složitých podmínkách na staré lodi a plachtách (můj závodní materiál se stále vrací z Halifaxu, kde bylo Mistrovství světa) jsem odvedl velmi dobrý výkon. Bohužel jsem se musel sklonit před Detlefem, který předvedl vyrovnaný výkon bez výrazných výkyvů - Gratuluji :-)

Podrobné výsledky jsou zde http://www.mueller-boeling.de/wp-content/uploads/2014/09/2014_09_21-PrienErgebnisliste2014.pdf


Dan Bína

Starší články z kategorie Závody

Vážení členové, srdečně Vás zvu na 5.ročník závodu Lipenský kotrmelec, který se uskuteční o vík...

"Rádi bychom pozvali závodníky na třetí ročník MČR CEREmatchRACE. Letos se závodí v DVOUČLENNÝCH ...

12. - 14. 9. 2014, Nechranická přehrada

Oznámení o změně termínu závodu FB party CTL 142417, který pořádá Klub jachtingu Těrlicko, a to ...

Lenka Vydra-Šmídová popisuje úterní dění na MS v Santanderu

Zobrazit všechny články


nahoru