34. Schweriner Herbstpokal 2024

Eva Skořepová | 15.10.2024

O víkendu 12.-13. října 2024 se na Schwerinském jezeře v Německu konal již 34. ročník Schwerinského podzimního poháru v lodních třídách Evropa, ILCA 7, 6, 4, Optimist A a Optimist B. Závodu se účastnilo 47 Evrop, 12 ILCA 7, 33 ILCA 6, 42 ILCA 4, 130 Optimist A a 110 Optimist B.


Předpověď slibovala vskutku parádní jachtařské podmínky – v sobotu 5-6 m/s z jihu a v neděli 8-9 m/s ze západu, přičemž byly v plánu v sobotu 4 a v neděli 2 rozjížďky.

 


 
V sobotu se předpověď naplnila tak, že foukalo kolem 6 m/s, přičemž vítr dokonce postupně i trochu zesílil až do 8 m/s. První rozjížďku jsem si potřeboval ověřit, kde je nejlepší jet a tomu odpovídal i dojezd. Páté místo nebylo špatné, ale můj potenciál byl výše. Druhou rozjížďku jsem již v zásadě věděl kam jet (výhodné bylo na obě stoupačky levé křídlo), ale minimálně na první stoupačku to chtělo jet ještě více doleva, než jsem jel, a tak z toho byla lepší trojka. Třetí rozjížďku již vítr zesílil na přibližných 7 m/s, přesto rozhodčí nepovolili free pumping, který se obvykle povoluje od stálých 6 m/s. Po skvělém startu jsem jel optimálně doleva a na návětrné jsem byl těsně druhý za Martinem Kottem, který jel ještě o trochu více doleva. Martin si po zbytek rozjížďky vedení dobře hlídal, a tak jsem 2. místo udržel až do cíle. Při čtvrté rozjížďce již pumpování povoleno bylo, což bylo jen dobře. Start byl opět velmi dobrý, následně jsem ve střední části stoupačky trochu ztratil, ale po vydařené závěrečné části jsem točil návětrnou opět 2. Při bočáku se mi podařilo předjet vedoucího jezdce a již jsem věřil v mé první místo zde na Schwerinu. Bohužel jsem trochu podcenil jezdkyni jedoucí na třetí pozici, Jessicu Timm, která mě díky skvělé technice pumpování a jízdě v poryvu se silnějším větrem jednoznačně předjela. Přes moji snahu předjet ji druhou stoupačku si vedení udržela a na mě bylo si  do cíle udržet druhou pozici před dotírajícími borci na třetí a čtvrté pozici. Ze soboty to bylo vše a prozatím mi patřilo hezké druhé místo.

 


 
Neděle vypadala následovně: Již od rána vál silný západní vítr mírně stočený od jihu o síle 9 m/s s poryvy kolem 15 m/s. Zřejmě kvůli z větší části mladému závodnímu poli vytáhli rozhodčí hodinu před plánovaným startem AP. Čtyři minuty po jedenácté rozhodčí vytáhli AP nad A a bylo po závodě, pro nás z nepochopitelných důvodů. Nejenže jsme neodjeli ani jednu ze dvou plánovaných rozjížděk, ale dokonce jsme ani nevyjeli na vodu. Zkušenější mohli závodit a zbytek mohl zůstat na břehu, ale s tím závodníci nic nezmůžou.

 

 

Nicméně byl tento závod velmi jachtařsky vydařený, protože čtyři dlouhé sobotní rozjížďky ve větru od 6 do 8 m/s opravdu všechny velmi dobře prověřili a mohou se tak vracet domů s hezkými vzpomínkami na pěkné závody.
Tomáš Mlejnek
 
Výsledné pořadí:
1. místo Martin Kotte – Röbeler Segler-Verein Müritz ............. 4 body
2. místo Tomáš Mlejnek – SK Štětí ……...……………...…….... 7 bodů
3. místo Simon Huellenkremer – Stuttgarter Segel Club …...…9 bodů

 

Kompletní výsledky:
https://www.manage2sail.com/en-US/event/8fddfbaf-04c5-4804-9e94-2a29f256bbdc#!/results?classId=929c0708-6565-4591-b262-cc09653a106b¨

 

 

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Akční skiffy RS700 patřily mezi jedny z posledních lodních tříd, u kterých zbývalo udělit titu...

28. ročník České námořní rallye, která je mistrovstvím ČR v námořním jachtingu one-design, zač...

3.-5. října 2024 se na jezeře Partwitzer see konalo Mezinárodní mistrovství Německa v lodní tř...

O víkendu 20.–22. září 2024 se na brněnské přehradě uskutečnilo již desáté MČR lodní třídy RS ...

O víkendu 27.–29. září 2024 se odjel na Máchově jezeře tradiční závod Grand Prix ve třídě 2.4m...

Zobrazit všechny články


nahoru