4 Nations Cup - úspěch létajícího českého katamaranu CZE 1

Eva Skořepová | 12.09.2020

Ve dnech 4.-6.9.2020 se v nizozemském klubu Hellecat uskutečnil pohár čtyř národů v katamaránové třídě A-Class. Díky koronavirové krizi bylo v tomto roce zrušeno mnoho závodů. Mistrovství světa i Evropy třídy A-class byly odloženy o rok. Není proto divu, že se na startu regaty v ústí řeky Rýn sešlo úctyhodných 60 lodí z 9 evropských zemí.


 

Šlo o národní mistrovství čtyř zemí – Nizozemí, Německa, Belgie a Velké Británie. Bohužel protivirová opatření britské vlády těsně před závodem zabránila účasti většiny britských závodníků včetně nejrychlejšího jachtaře planety Paula Larsena. Británii tak zastupoval jediný závodník  GBR 72 Owen Cox.
Českou republiku reprezentoval v kategorii foilujících lodí Vladislav Ptašnik CZE 1 z lipenského klubu YK Jestřábí. Ve třídě A-Class existují v současné době dvě kategorie: foilující lodě a nefoilující – klasik. V této regatě startovali všechny lodě najednou na jedné trati, pořadí však bylo vyhlášeno pro každou kategorii zvlášť.

 


Závody provázelo výborné počasí s větrem 15-21 uzlů, v neděli se slabším větrem 10-15 uzlů. Ve třech závodních dnech se odjelo se 15 rozjížděk. Místo závodu je od moře chráněno hrází. Nevytvářejí se zde tedy větší vlny. Ideální místo pro foilování. Ve větrných dnech dosahovaly foilující lodě  rychlosti až  30 uzlů! O zvlášť vydatnou dávku adrenalinu se postaral hlavně sobotní závodní den, kdy nebyla nouze o karamboly, zlomené stěžně či protržené plachty a tím i odstoupení a propad mnoha závodníků.

 

 

Závodu foilujících lodí jednoznačně dominoval současný mistr světa Mischa Heemskerk NED 007. Druhé místo získal Emmanuel Dodé FRA 2. Nadějný mladý Polák Andrzej Senkus POL 101 - juniorský mistr světa - pak třetí místo. Vladislav Ptašnik CZE 1 skončil na výborném 7. místě.

 


„Je to pro mne ohromný úspěch. Vlastně zatím nejlepší výsledek mé kariéry vůbec. Od dubna jsem hodně trénoval na sakra studeném Lipně. Cítil jsem, že mi to jde. Ale trénuju skoro pořád sám, tak člověk neví, jak na tom vlastně je. Jsem fakt hrozně rád, že se mi tady podařilo poprvé prorazit do gangu okolo Mischi Heemskarka (Thijs NED 33, Roland 95, PieterJan NED 28) na lodích DNA. Tím, že jsem v sobotu byl jednou třetí, pak čtvrtý a dvakrát šestý, jsem se před ně dokázal párkrát dostat. Budu se snažit, aby to tak bylo i do budoucna “.

 

 


V kategorii klasik:
1. Micky Todd ESP 7
2. Jaap Strakebroed NED 108
3. Christien Stock BEL 9

 

Zapsal: Vladislav Ptašnik


  

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Od 15. 8. 2020 do 22. 8. 2020 se konalo letní soustředění mládeže v YCR Jachting Roudnice nad ...

dovolte mi, abych se v krátkosti vrátil k závěrečnému slavnostnímu vyhlašování vítězů v lodní ...

O víkendu se na Nových Mlýnech odjel v pořadí už čtvrtý republikový pohárový závod třídy Optim...

Od 20. do 24. 8. bylo na Lipně v Černé v Pošumaví rušno. Mistrovství České republiky zde odjel...

Na Lipně se o víkendu 15.–16. srpna odjel závod Českého poháru tříd Optimist a 420 nazvaný Mar...

Zobrazit všechny články


nahoru