Antwerp City Cup 2.4 mR - otevřené mistrovství Belgie

Dana Dvořáková | 29.10.2014

Ve dnech 23. - 26. 10. se konalo na Galgenweel již počtvrté otevřené mistrovství Belgie.

Stoupající prestiž závodu, konaného na titěrné vodě rozměrově srovnatelné s plzeňským Bolevákem, byla potvrzena obsazením, kterému se v Evropě mohlo těšit snad jen otevřené mistrovství Evropy. Z absolutní špičky zdravé flotily chyběla jen flotila Skandinávie a domácí šampion Fred Imhoff. Anglie nás obdařila Simonem Hillem, Ianem Stowem a Stevem Bullmorem, kteří reprezentovali pořadí 2,3,4 z letošního mistrovství Spojeného Království. Těžký mezinárodní kalibr byl zastoupen Meagan Pascoe, dvojnásobným Olympijským medailistou Ulli Liborem a Mistrem Světa Finn Masters Eberhartem Bieberitzem. A výčet by mohl pokračovat dál!!!

Česká flotila byla hojně zastoupena mnou, Alexem a Viktorem Sadílkovými, a Petrem Čermákem. Vzhledem k tomu, že jsem momentálně bezloděc, stal jsem se vynuceným členem veterán klubu, s půjčenou lodí z roku 1992, přičemž nejstarší razítko na plachtách neslo rok 2009:-)

Jelikož se počet přihlášených zastavil na čísle 32 (byť se reálně zúčastnilo 27 lodí ze 7 států), byl zvolen skupinový systém, kde se po prvních dvou dnech pole rozdělilo dle výkonnosti na dvě skupiny, zlatou a stříbrnou.

A podzimní Antwerpy v kombinaci s malou těžce vypočitatelnou vodou nám od prvého dne dávali zabrat. Pošmourné počasí kombinované s deštěm, vítr jihozápadního směru o síle 4-14 uzlů nás provázeli po celou dobu.


Česká flotila se ocitla rozdělená - já, Viktor a Saša ve žluté flotile, Petr v bílé. Po prvním dni suverénně vedli své skupiny Britka Megan Pascoe, a za Ameriku jedoucí Stephan Giesen se shodným skóre 4 body. Z Čechů jel nejlépe Viktor Sadílek, který s dojezdy 8,4,3 obsadil 7. místo. Saša 11. já 15. a Petr 17.

Druhý den nás čekali 4 rozjížďky a boj o finální rozdělení do zlaté a stříbrné skupiny. Já po opravě roztržené plachty z předchozího dne zajel 6,4,5,2, což mně posunulo na celkové 9. místo těsně před Viktora, který zajel 5,8,1,9 a oba jsme se tímto probojovali do zlaté skupiny. Bohužel 16. místo Petra Čermáka a 18. místo Saši Sadílka stačilo pouze na stříbrnou skupinu.

Po dvou dnech se ve vedení pevně usídlila Megan, následována Eberhardem Bieberitzem a Stephanem Giesenem.

Třetí den jsem zahájil velmi dobře, s dojezdy 4,6,4 den vypadal nadějně. Bohužel v poslední rozjížďce dne mi vypadl mozek, a výsledkem bylo 11. místo. Přesto jsem se posunul na 7. místo v celkovém pořadí. Viktorovi se nedařilo (14,13,9,9) a posunul se na místo 12. místo,

Petr si rozdělil den na úspěšné dopoledne, kde dvakrát suverénně zvítězil a odpoledne s dojezdy 9,8, celkově ve své skupině druhý, Saša 3,8,5,2. Po 3. dnu - Megan jednoznačně ve vedení zlaté skupiny, ve stříbrné německý pirátník Juergen Freiheit.

Den čtvrtý se místo plánovaných 3. rozjížděk odjely 2. Já s dojezdy 9,4, přeskočil Stephana Giesena a Cor de Graaffa, ale podlehl jsem Stevu Bullmorovi, který s výtečnými dojezdy 1,2 šel na celkové 5. místo, těsně přede mne. Viktorovi solidní dojezdy 7,10 nepomohly k postupu, tudíž zůstal na celkovém 12. místě. Petr (OCS, 2) nedokázal zaútočit na Juergena a obsadil ve své skupině 2. místo. Saša (1, 11) vybojoval skupinový bronz po boji s Janem Faberem na lepší vzájemnou rozjížďku.

Celkové výsledky:
1. Megan Pascoe GBR
2. Eberhard Bieberitz GER
3. Ulli Libor GER
……..
6. Daniel Bína CZE (2. handicapovaný)
……..
12. Viktor Sadílek CZE
……..
16. Petr Čermák CZE
17. Alex Sadílek CZE
Co dodat na závěr. Plachtění ve vaně plné lodiček, velké taktické cvičení, výcvik mentálních dovedností, a to vše jako na dlani pro shromážděnou diváckou obec. A to vše v příjemné atmosféře Belgického Královského jachtklubu. Rozhodně se plánuji vrátit!

Dan Bína

Starší články z kategorie Závody

Čeští fireballitsté opět úspěšní na mistrovství Slovinska

18. 10. 2014 Brněnská přehrada - pořadatel TJ Jachtklub Brno

Srdečně zveme závodníky na letos již třetí ročník CERE MČR Teamrace Optimist 2014. Stejně jako do...

I přes probíhající vypouštění Máchova jezera se tento víkend (11.- 12. 10. 2014) závod Baban Cup ...

Pohárový závod na Nových Mlýnech, který se uskutečnil poslední zářijový víkend, uzavřel letošní P...

Zobrazit všechny články


nahoru