Bramborová medaile z Mistrovství Francie pro Alexe Sadílka

Eva Skořepová | 23.09.2019

Ve dnech 30. srpna až 1. září se konalo Mistrovství Francie ve třídě 2.4mR ve velice zajímavé lokalitě. Závody uspořádal prestižní oddíl YACHT CLUB D´ILLE DE FRANCE na řece Seine v lokalitě Meulan- Les Mureaux.



 
Lokalita je zajímavá tím, že se tu konaly olympijské jachtařské závody v roce 1924 s účastí československého závodníka Eduarda Burgermeistera. Alex Sadílek je pravděpodobně teprve druhý český závodník který se tu po 95 letech objevil. Ovšem tradici z minulých dob bohužel odpovídala organizace závodu na vodě.

 

Startovní komise seděla v luxusní budce se všemi sofistikovanými signálními prostředky na břehu, na druhé straně řeky byla startovní bóje. Z toho vyplývala absolutní nemožnost přizpůsobovat starty změnám větru. Takže se startovalo na boční vítr, zadní vítr, žádný vítr, který se libovolně místně měnil během startovní procedury. To byl jeden problém. Druhý problém byl byl proud v řece a poměrně hustý provoz obrovských profesionálních nákladních lodí, který způsoboval až devastující vlny pokud byla naše loď uvázaná u mola. Proto se na noc lodě vytahovaly třemi jeřáby ven.

 

Třetí problém byl, že se startovalo a závodilo i za absolutního bezvětří, jedna z rozjížděk trvala dokonce dvě hodiny, přestože ve vypsání závodu byl uveden max. časový limit 50 minut pro první loď. Holt závody ve Franci á la styl r. 1924.

 

Přes tyto uvedené skutečnosti se závod pro Alexe vyvíjel velice slibně a nejlépe pro závodníky, kteří tu byli hosty. Po prvních 2 dnech a 7 rozjížďkách byl ve vedení olympionik Uli Libor a na druhém míste Alex Sadílek s velice vyrovnanými výsledky. To dávalo do posledního dne závodu velkou naději a při stejném výkonu by bylo umístění ve výsledku na druhém místě téměř jisté. Bohužel umístění v posledních třech rozjížďkách zhatilo veškeré předchozí úsilí. Výsledek nebyl způsoben samotným závodníkem, či technickým stavem lodě, ale vlečením kotvy v podobě zachyceného trsu trávy v kormidle, který nabylo možno na vodě odstranit – viz foto.

 

 

To velize zamrzelo a výsledkem byl propad z druhého místa na místo čtvrté.


Na startovní listině bylo 21 závodníků z IRL(1), GBR(1), GER(3), LUX(1), FRA (14) a CZE(1)
Výsledky:
Uli Libor (GER)
Bendit Melen FRA
Loic Eonnet FRA
Alexander Sadílek CZE
Turner Jazz GBR
 
Celkové výsledky zde:
https://www.2punkt4.de/wp-content/uploads/2019/09/2019-09-01-Ergebnisse-French-Cup.pdf


 


Více fotek:
https://www.flickr.com/photos/112123622@N02/sets/72157710690555507/

 

 
 
 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Milan Hájek (Lokomotiva Plzeň) získal pošesté v řadě titul Mistr ČR v lodní třídě RS700. Stříb...

V pondělí 16. 9. v 9:00 odstartoval z německého Kuhlungsbornu již sedmý ročník závodu ČANY Lan...

Závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na katamaránu Tornádo se ve dnech 13.-15.9.20...

Již 69. ročník závodu Centomiglia na jezeře Lago di Garda byl odstartován v sobotu 7. 9. 2019 ...

Vážení závodníci, připomínáme, že dle vypsání závodu je třeba se na závod CERE regata ...

Zobrazit všechny články


nahoru