Bronz pro sourozence Dobré z mistrovství světa třídy RS500

Eva Skořepová | 09.08.2019

Na Lipenské přehradě v Černé v Pošumaví dnes skončilo mistrovství světa třídy RS500. Ve světové konkurenci 126 závodníků se Češi neztratili a získali pódiová umístění.



Foto Martina Barnetová 


Sára Tkadlecová (Jachtklub Toušeň) a Klára Houšková (Sokol Dobřichovice) se staly mistryněmi světa v ženské kategorii. Celkově jim patří páté místo. Sára Tkadlecová závodí s Dominikou Vaďurovou také na olympijském skifu 49erFX. V prosinci je čeká na Novém Zélandu kvalifikace do Tokia.
 

 


Celkové třetí místo a bronzovou medaili nakonec vybojovala sourozenecká posádka Tereza Dobrá a Jakub Dobrý z Lokomotivy Plzeň. Mistry světa se pro rok 2019 stává britský pár Peter Curtis a James Curtis, kteří bezkonkurenčně opanovali většinu rozjížděk šampionátu.
Lipno nabídlo perfektní jachtařské podmínky, díky kterým se podařilo odjet 12 rozjížděk.

 


 
Pondělí 5. 8. byl první závodní den. Po třech odjetých rozjížďkách sourozenci Dobří dokonce vedli, protože dokázali v proměnlivých podmínkách udržet stabilní výsledky. V silnějším větru 8–9 m/s se jim tolik nedařilo a klesli na páté místo. Také středa přinesla tři rozjížďky a na závěr pěknou lipenskou bouřku. Naštěstí trvala jen krátce a ani lodím ani závodníkům se nic nestalo. Ve čtvrtečních rozjížďkách se sourozenci Dobří opět propracovali na stupně vítězů a v pátek se už nic kvůli slabému větru neodjelo. Do první desítky se vešly ještě další dvě české posádky – Eva Matoušková (YC Neratovice) a Michaela Mertlová (YC Regent) a manželé Michal a Petra Lojkovi z pořádajícího klubu Černá v Pošumaví.
 
Sára Tkadlecová hodnotila: "Na Lipně nás během čtyř závodních dnů prověřil slabší nestálý vítr i silný vítr okolo 16–20 uzlů. Do 11. rozjížďky jsme se stále držely na medailových pozicích celkového pořadí. Bohužel kvůli technické závadě na lodi jsme nedokončily poslední rozjížďku, čímž jsme se posunuly na pátou pozici. Udržely jsme však vedení v naší kategorii."
 
 
Kompletní výsledky:www.rs500worlds.cz/results



Starší články z kategorie Závody

Mistrem ČR a celkovým vítězem Jachtařské ligy 2019 se stal tým YC RODOP Martina Kulíka s posád...

Česká reprezentace mládežnické lodní třídy 29er se vrací z mistrovství světa v polské Gdynii. ...

V neděli 4. 8. bylo v Jachetním klubu Černá v Pošumaví zahájeno mistrovství světa v jachtingu ...

Tento víkend 27.–28. 7. 2019 se v Rakousku na jezeře Achensee konal 2. ročník Alpencupu – mist...

Na mistrovství světa třídy Cadet jsou odjeté první tři rozjížďky a česká posádka je v čele!

Zobrazit všechny články


nahoru