Češi kralovali v Rakousku

Dana Dvořáková | 19.08.2015

Na rakouském jezeře Wolfgangsee se jel závod série Laser Grand Prix. Český jachting zde zaznamenal obrovský úspěch – Markéta Audyová vyhrála ve třídě Laser Radial a Štěpán Novotný ve třídě Laser Standard

„Na místo jsme přijeli v pátek 14. 8. ráno, připravili jsme lodě a v poledne šli trénovat společně s Markétou a Tondou Podzimkem. Foukal termický vítr okolo 5 m/s,“ popisuje Štěpán Novotný. Na sobotu byl naplánován start ve 12:30. „Podmínky byly podobné jako při tréninku. Odjely se tři rozjížďky ve větru 4–6 m/s, který byl nestabilní. Těžil jsem z toho, že jsem měl dobré starty a mohl jsem do změn točit jako první, čímž jsem si v každé rozjížďce dokázal vytvořit náskok a držet se mezi prvními. První jízdu jsem proto vyhrál s velkým náskokem, ve druhé jsem také vyhrál, ale po těžkém boji, a třetí jsem dojel první opět s obrovským náskokem,“ upřesňuje Štěpán.

V neděli se změnilo počasí, foukalo 5–7 m/s a bylo pod mrakem a pršelo. „Rozhodčí postavili horní bójku hrozně blízko ke břehu pod skálu, takže dojezd k ní se stal loterií. Ve čtvrté rozjížďce jsem byl nahoře okolo 10. místa, moji hlavní soupeři byli oba do 3. místa. Naštěstí jsem je ve druhé stoupačce dokázal dojet a skončil jsem na 5. místě, což mi zaručovalo 1. místo v celkovém pořadí už před poslední rozjížďkou. Tu jsem tedy mohl jet uvolněně a celou dobu jsem se držel na 2. až 3. místě a na poslední zaďák jsem předjel vedoucího závodníka a rozjížďce vyhrál. Ze závodu mám velmi dobrý pocit a dokázal jsem si zlepšit náladu po ne moc povedené letošní sezoně. Nejvíce mě překvapilo na vyhlášení, když mi předávali putovní pohár a dodali k tomu, že nyní moje jméno bude na stejném místě, na němž je jméno Toma Slingsbyho, který tento závod vyhrál v roce 2005. To mi udělalo velkou radost – vyhrát stejný závod jako tato legenda třídy Laser,“ dodal Štěpán spokojeně.

Také Markéta Audyová si počínala velmi suverénně, dvě rozjížďky vyhrála, dvakrát skončila druhá a jednou třetí. Oba mladí reprezentanti patří k nadějím českého jachtingu pro olympijské hry v Tokiu 2020.

Výsledky třídy Laser:

http://www.uyc-wolfgangsee.at/index.php/regatten-aktuell/regatten-2015/lasergp2015/ergebnis-laser-gp-2015-laser

Výsledky třídy Laser Radial:

http://www.uyc-wolfgangsee.at/index.php/regatten-aktuell/regatten-2015/lasergp2015/ergebnis-laser-gp-2015-laser-radial

Starší články z kategorie Závody

28. - 30. 8. 2015, místo konání Černá v Pošumaví, YC Jestřábí

Olympic Test Event. Rio de Janeiro přivítá od 15. do 22. srpna 339 jachtařů z 52 zemí, kteří otes...

14. 8.- 16. 8. 2015, místo konání areál JO TJ Staré Splavy, Máchovo jezero CTL 151713

zveme Vás na MČR v lodní třídě Rac a Český pohár v lodních třídách Rac, Fun a Rsx na Nové Mlýny...

Od soboty 1. srpna do pátku 7. srpna se konalo na italském Lago di Garda 49. mistrovství světa lo...

Zobrazit všechny články


nahoru