České barvy svítily na Travemuender Woche – MS a ME třídy Splash

Eva Skořepová | 02.08.2016

Letošní jachtařská mega - akce Travemuender Woche (23.-31.7.) hostila i dva významné závody lodní třídy Splash. Pro standardní Splash Blue zde bylo vypsáno mistrovství světa a pro Splash Red pak mistrovství Evropy.

Česká výprava se mezi stovkou převážně holandských závodníků neztratila a vybojovala i mimořádně pěkné výsledky. Michal Koštýř z klubu Tři sestry držel až do posledního dne přesvědčivé první místo v juniorské třídě Splash Blue. Smolným byl pak pro něj bohužel poslední den, kdy ve dvou dramatických rozjížďkách přišel o svoji vedoucí pozici. Jednoznačně lze ale jeho třetí místo na mistrovství světa hodnotit jako vynikající výsledek. Další z mladých českých jachtařů bojovali o umístění ve skupině Silver Fleet, kde se nejvýše umístil vyrovnaně jedoucí Vojtěch Pokorný. Mladý Štěpán Mann příjemně překvapil hezkými výkony, mezi které lze zařadit i jeho třinácté místo v jedné z rozjížděk. Nikita Kulhánková byla bohužel hendikepována nepříjemným úrazem z tréninku, jehož výsledkem bylo i v několik stehů v obličeji. V dospělejší třídě Splash Red se z prvního místa zaslouženě radoval výborně jedoucí Švýcar Matthias Meier, Jan Pokorný z JO Slavoj Hluboká zůstal těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě Eurocupu. Podmínky závodu nebyly jednoduché, nejvíce závodníky potrápil přeskakující a točicí se vítr i poměrně silný proud.

Výkony českých účastníků lze hodnotit jako dobrý příslib pro budoucnost, zejména Michal Koštýř ukázal výrazný výkonnostní nárůst oproti minulému mistrovství.

Petr Pokorný

místopředseda ALT Splash / Splash Red

Výsledky:

Třída Splash Blue (85 lodí)

  1. Sam Peeks NED
  2. Barte Van Der Zijde NED
  3. Michal Koštýř CZE

78. Vojtěch Pokorný CZE

82. Štěpán Mann CZE

85. Nikita Kulhánková CZE

Třída Splash Red (14 lodí)

  1. Matthias Meier SUI
  2. Julia Aartsen NED
  3. Kaj Moorman NED
  4. Jan Pokorný CZE


Starší články z kategorie Závody

Celkem 6 závodních dnů, ve kterých bylo odjeto 10 kvalifikačních a 10 finálových rozjížděk. To vš...

Ideální jachtařské podmínky, krásný vítr a poměrně vysoká závodnická účast.

Úspěšná česká reprezentace

Veronika Živná (17) obhájila titul Mistr světa ve třídě O'pen BIC a přidala ještě bronz v mistrov...

Jachta Imerys vedená triem Phil Sharp, Milan Koláček a Adrien Hardy dojela do cíle regaty Transat...

Zobrazit všechny články


nahoru