České handicapované jachtařky v Anglii

Dana Dvořáková | 27.08.2015

ISAF Paralympic Development Program

ISAF Paralympic Development Program zorganizoval jachtařský kamp pro handicapované jachtaře z celého světa. Pozvání nakonec obdržely týmy z Číny, Singapuru, Estonska, Portugalska, Jihoafrické republiky a České republiky. V týdnu od 17. do 21. 8. se český tým handicapovaných jachtařek třídy 2.4mR z YC CERE zúčastnil soustředění v anglickém Portlandu. Pod vedením zkušených trenérů z USA, Norska a Velké Británie Jitka Burianová a Hanka Doležalová zlepšovaly techniku jízdy s těmi nejlepšími jachtaři z celého světa.

Pro tým z YC CERE byl tento týden nesmírným přínosem a obě dvě se za těch pár dnů intenzivního tréninku velice zlepšily.

„Do Anglie jsem odlítala s očekáváním a sama jsem nevěděla čeho všeho vlastně. Po těch v součtu asi 10 hodinách strávených na lodi třídy 2.4mR, jsem si říkala, že je to šílenost a že všichni ostatní kromě nás budou úplně jinde,“ obávala se Hanka Doležalová. „Skoro jsem se trefila, ještě jedna Jihoafričanka na tom byla jako my s Jitkou, jiní měli odjeté třeba i světové závody. To znamená, že první den za slunce a mírného větru připomínajícího vltavskou pohodu, to celkem šlo. Druhý den už Weymouth ukázal svou pravou tvář a v silném větru jsem dělala některé věci na lodi vůbec poprvé – ideální podmínky na nácvik! Nemazali se s námi ani trochu. Ale všechno zlý je pro něco dobrý, lodi jsem začala plně věřit (jiná možnost nebyla) a další dny už mi to připadalo úplně normální a tréninky jsem si začala užívat.

Do teď nechápu, jak se trenérům mohlo podařit do nás dostat takové množství poznatků (program byl hodně intenzivní, jak na suchu, tak na vodě), ale stejně. Přišlo mi, že to, co tam týden, bych se u nás učila nejmíň rok. Celkově jsem za tuhle možnost a zkušenost hodně ráda. Příjemným překvápkem byla závěrečná miniregata, která mě fakt bavila a řadu zkušenějších lidí jsem byla schopná předjet a s dalšími alespoň držet krok,“ ocenila tréninkový kemp Hanka.

Už teď se nejen holky, ale i další handicapovaní jachtaři těší, až opět vyrazí na vodu, v září zase zpět na Vltavu! Do YC CERE přibudou díky podpoře RNDr. Miloše Gregara a Ing. Vladimíra Dvořáka další dvě lodě a tréninky tak získají novou dimenzi. Český paralympijský tým se pomalu zase rozrůstá a je tu reálná šance, že příští roky by mohla třída 2.4mR opět závodit i na domácích vodách. Kvůli nedostatku vody na Máchově jezeře, kde se měly všechny akce konat, třída 2.4mR neodjela letos ani jeden závod. V zahraničí závodí jen Dan Bína a Alex Sadílek. Oba se připravují na paralympijskou kvalifikaci, která proběhne na konci roku v Melbourne. A mezi zdravými Petr Čermák.

Starší články z kategorie Závody

Na MS L4,7 plynule navázalo od 15. do 22.8. v holandském Medembliku MS U21 Laser Standart a Laser...

Ve dnech 7. - 14. srpna se v holandském Medembliku uskutečnilo MS Laser 4,7, na kterém nás reprez...

Grand Prix lodní třídy Melges 24 se stala kořistí nejsehranější české posádky na startu pod takto...

15. 8. - 22. 8. 2015, Rio de Janeiro

26. - 28. 9. 2015, Yacht Club Nechranice, Vikletice, Česká republika CTL 151626

Zobrazit všechny články


nahoru