Český 29er na Kieler Woche v první desítce

Eva Skořepová | 30.06.2024

Tradiční německá oslava jachtingu proběhla od 22. do 30. června v Kielu. Na startu letos byly pouze dvě české lodě.


 

Ve třídě ILCA 6 vybojoval ze 158 závodníků 28. místo Jan Valenta z Yacht Club CERE a ve třídě 29er startovali Lukáš Kraus a Ondřej Baštář (YC CERE/Lokomotiva Plzeň), kteří obsadili parádní osmé místo. Závod patřil do série Eurocupu a silnou konkurenci vytvořilo 133 posádek z mnoha zemí.

 


„V Kielu jsme během závodu zažili mnoho různorodých podmínek. První den foukal krásný silný vítr okolo 16 uzlů a podařilo se nám zajet všechny rozjížďky do top 5 (5,2,3). Druhý den byl vítr o mnoho slabší a velmi nestabilní. První rozjížďku jsme vyhráli a zbylé tři jsme měli dojezdy 2,6,(9). S kvalifikační části jsme tak byli spokojeni. I přes nestálé podmínky jsme byli schopni zajet velmi vyrovnané rozjížďky. První den finále se bohužel nic neodjelo kvůli slabému větru... Poslední den se odjely 4 rozjížďky v sea breeze o síle cca 10 uzlů. Bohužel se nám moc nedařily starty, a tak jsme se nakonec z 5. místa propadli na konečné 8. místo ze 135 posádek. Závod ale musíme hodnotit kladně a jako dobrý přislib před naším vrcholem sezony – mistrovstvím světa World Sailing, které se odehraje za dva týdny na Gardě,“ zhodnotil závod Lukáš Kraus.

 

 

 

V druhé části závodu Kieler Woche, která se konala ve dnech 27. až 30. 6. se do zlaté skupiny v lodní třídě ILCA 6 probojoval Jan Valenta z YC CERE. V silné konkurenci závodníků se Jendovi podařilo obsadit 28. místo z celkového počtu 158 lodí. Zvlášť velkou radost udělal trenérovi Romanu Babickému dojezdem na 4. místě ve finálové části závodu ve zlaté skupině. Současně byl pro Jendu tento závod tréninkem na nadcházející Youth Sailing World Championship, které se koná v červenci na Lago di Garda a kde Jenda reprezentuje Českou republiku. 

 


Kompletní výsledky zde: https://www.kieler-woche.de/en/sailing/results.php

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Zatímco naši nejmladší reprezentanti bojují na Olympiádě dětí a mládeže na Bezdrevu, ti jen o ...

Kristýna Piňosová z RODOP iQFoil teamu vybojovala bronz na mistrovství světa Formula Foil!

Černá v Pošumaví 9. června 2024 - Lipenské jezero přineslo nezapomenutelný týden plný olympijs...

Juniorské mistrovství Evropy v olympijských třídách 49er a 49erFX začalo včera na Lipně v Jach...

Po skončení Europa Cupu na Nechranicích se mladí reprezentanti třídy ILCA 4 Tatiana Bělunková,...

Zobrazit všechny články


nahoru