Čestné odznaky ČSJ

Eva Skořepová | 27.03.2023

Na Valné hromadě ČSJ, která se konala v sobotu 26. března, byly uděleny čestné odznaky ČSJ. Předseda ČSJ Radim Vašík a čestný předseda ČSJ Karel Bauer předali zlatý čestný odznak Vladimíru Kholovi a stříbrné čestné odznaky Petru Hauboldovi (in memoriam), Alexandru Packovi, Jiřímu Outratovi, Alexandru Sadílkovi. 


Vladimír Khol   


Vladimír Khol je v současné době posledním žijícím zakládajícím členem klubu TJ Slávia-jachting Česká Skalice, který byl založen v roce 1967 na rybníku Špinka u Červeného Kostelce jako TJ Slavia-jachting při Střední průmyslové škole strojnické (SPŠS Nové Město nad Metují). V roce 1970 se klub přestěhoval na Rozkoš.
 
Od samého počátku je Vladimír Khol stále členem výboru, kde zastává funkci brigádnického referenta. Všechen svůj volný čas po celou dobu věnuje práci pro klub, údržbě areálu a jachtařského materiálu, motorových člunů, organizování brigád a zajišťování veškerého potřebného materiálu a techniky ke zlepšení zázemí jak vlastních členů TJ, tak i závodníků. Pomáhá s organizací jachetních závodů. Sám jezdil na Finnu, několik jich také postavil. Postavil i lodě třídy Optimist, nejen pro své dvě děti, a stal se v té době i amatérským trenérem, dokázal vždy poradit začínajícím jachtařům, využíval své zkušenosti, které se sám naučil.
 
Po přestěhování na Rozkoš založil také skupinu Vodní záchranné služby, kde je stále předsedou MS. Vychovával členy MS VZS k záchranným pracím na vodě, učil je, jak správně řídit člun při závodech, technickému zabezpečení mola, kotev pro kajutové plachetnice, zejména pak při záchraně ohrožených plavců, převrácení plachetnic a další. Od vedení Českého Červeného kříže obdržel Čestné uznání za záchranu života a další různá ocenění, zejména při povodních. Můžeme si jen přát, aby Vláďovi ještě hodně dlouho vydrželo zdraví a kondice.
Díky, Vláďo!
Členové klubu TJ Slávia-jachting Česká Skalice
 

 


 Petr Haubold


Petr Haubold byl dlouholetý aktivní sportovec, trenér a funkcionář klubu TJ Delfín Jablonec. Zasloužil se o rozvoj jachtingu a windsurfingu. Letos tomu budou tři roky, kdy nás Petr opustil, jeho odkaz je v našem klubu stále živý.

Za Petra ocenění převzal Jan Štěpánek, předseda oddílu Jachtingu a windsurfingu.

 

 

 

Alexandr Pacek


Po celou dobu své jachtařské historie je členem jednoho klubu (od roku 1975 členem oddílu jachtingu TJ Slavia Havířov, od roku 1997 po vzniku Klubu jachtingu Těrlicko). Během té doby střídal období aktivního závodníka a trenéra mládeže. Prakticky po celou dobu pak působil v různých funkcích ve vedení klubu. Po celou dobu existence Klubu jachtingu Těrlicko je jeho skvělým předsedou.

 

V počátečních letech od roku 1975 do roku 1980 byl aktivním závodníkem v lodní třídě 420, od roku 1980 do roku 1985 se věnoval náboru a trénování mládeže v lodní třídě Cadet. Jeho rukama prošlo odhadem 40 chlapců a dívek, ti nejlepší dosáhli v rámci Mistrovství ČSSR na medailová umístění. V roce 1985 po vlastnoručním dostavění lodě třídy Fireball jména „Vantroky“ se věnoval jako kormidelník spolu s kosatníkem Pavlem Staniekem závodění na této lodní třídě. K jeho největším závodnickým úspěchům patří několikaletá nadvláda v této lodní třídě v rámci kraje (tehdy ještě při účasti kolem 15 lodí) a umístění do desátého místa v rámci Mistrovství republiky a pohárových závodů ČR.

 

Poté, co jeho vlastní děti dospěly do závodnického věku, začal se zhruba od roku 2000 věnovat trénování mládeže v lodní třídě Optimist. Nejprve v rámci klubu, později několik let i v rámci Asociace lodní třídy Optimist, které byl několik let předsedou. Historická jsou soustředění lodní třídy Optimist v polském Rybniku, která se konala v letech 2000 až 2010 (v roce 2004 se 46 účastníky).

 

Po přechodu jeho dvou dcer z Optimistu na lodní třídu Evropa se stal na několik let předsedou asociace této lodní třídy. V roce 2012 si pořídil kajutovou plachetnici, postupně utlumil svou závodnickou činnost v lodní třídě Fireball a začal budovat marinu a flotilu soukromých kajutových plachetnic v našem klubu. A opět velmi úspěšně. V současnosti kotví v marině Klubu jachtingu na Těrlické přehradě bezmála patnáct jachet! Samozřejmě, že mezi sebou závodí, nejdříve „jen tak“, později už i v rámci CTL Českého svazu jachtingu.

 

Po pár letech se ale Sašovi začalo stýskat po trénování. Od roku 2018 začal s postupným budováním týmu a zajišťováním lodí třídy RS Tera a RS Feva. Nenásilně, pomalu, tak aby to děti především bavilo a aby získaly vztah ke kolektivu, k přírodě a k jachtingu. Dnes máme osm lodí RS Tera a čtyři lodě RS Feva a celkem již 28 dětí, které se ve svém volném čase pod vedením Saši a několika dalších trenérů věnují jachtingu. 14 z nich už závodně, v roce 2022 získaly za svá umístění v závodech celkem 165 tisíc výkonnostních bodů při celkem 111 startech. Toho všeho by se nemohlo podařit dosáhnout, kdyby Saša jako předseda klubu příkladně nespolupracoval s obcí Těrlicko, převážně z jejíchž prostředků byly lodě pořízeny.

Můžeme si jen přát, aby nám Saša ještě dlouho vydržel a přejeme mu k jeho práci hodně zdraví, elánu a trpělivosti. Díky, Sašo!
Členové Klubu jachtingu Těrlicko
 

 

 


Jiří Outrata

 

Od roku 1961 závodil na O-Jole a také jako kormidelník na Pirátu, a to až do roku 1965, kdy mu otec koupil Finna. Této třídě pak zůstal věrný až do dneška. V letech 1969–91 byl člen reprezentačního družstva. Na Finnu zvítězil čtyřikrát v Československém poháru (1970, 1972, 1982, 1990), třikrát na Mistrovství ČSR (1970, 1974, 1982) a v roce 1986 se stal mistrem Československa. Vedle toho získal na republikových mistrovstvích i 5 stříbrných a 5 bronzových medailí. Z řady zahraničních úspěchů vynikají: 4. místo na Schweriner Frühjahrsregatta (1971), 4. místo na Travemünder Woche (1971), 8. místo v Niendorfer Einmannjolle (1979), 1. místo ve Spring Cup Koper v Jugoslávii (1987), 1. místo na Ski-Yachting Resia v Itálii (1990), 1. místo na Alpen Cup v Itálii (1992), 3. místo v International Finn Cup v Itálii (1992) a 3. místo na Mezinárodním mistrovství Rakouska (1995). Od roku 1987 se pravidelně účastní mistrovství světa veteránů Finn World Masters, na kterém v roce 1988 v Commaciu v Itálii obsadil 2. místo (za tuto stříbrnou medaili mu byl udělen titul mistra sportu) a v roce 1990 v Altenrheinu ve Švýcarsku 3. místo. V roce 1994, kdy se stal členem Jachtklubu Toušeň, dosáhl nejvyššího úspěchu v témže závodě na Ammersee v Německu, kde zvítězil a stal se mistrem světa. Od té doby získal ještě jeden absolutní titul mistra světa veteránů a další tituly a medaile v kategoriích. Naposledy v roce 2021 vyhrál a v roce 2022 to bylo třetí místo v kategorii Legend. Nyní je také je také čestným prezidentem České asociace lodní třídy Finn.
Členové Jachtklubu Toušeň

 

 

 

Alexander Sadílek


Reprezentuje český jachting už 50 let! Za tu dobu závodil ve třídách Pirát, Vaurien, Star, Evropa, Elan 33, Bavaria 46, 2.4mR, Hansa 303, S/V 14 a na různýchjkajutových lodích. Absolvoval přeplavby v Tyrhénském moři, Severním moři, v okolí Gibraltaru a ve Středomoří.
 
V 70.–80. letech byl mezinárodním korespondentem pro třídu Evropa. Zúčastnil se MS 1981 v Hoornu v Nizozemí, MS 1982 v italském Monfalcone a MS 1983 ve španělské Fuengirole. Je zakladatelem a propagátorem závodu VETERAN Cup třídy Evropa. Závod se začal jezdit v roce 1988jako mistrovství světa veteránů, Saša byl jeho mnohonásobným účastníkem.
 
Zúčastnil se několikrát České námořní rallye a Velikonoční regaty (i v roli skippera).
 
Od roku 2003 reprezentuje ČR ve třídě 2.4mR. Na MS v Athénách v roce 2003 vybojoval účast na LPH Athény 2004 (ze strany MŠTV bohužel účast na LPH v Aténách nebyla povolena). Na MS ve třídě 2.4mR startoval mnohokrát – v Austrálii, USA, Itálii, Finsku, Německu, Francii… Od roku 2015 je sekretářem České unie třídy 2.4mR. Od roku 2021 je také Vicepresident mezinárodní asociace třídy 2.4mR. Je propagátorem a organizátorem mezinárodního závodu Grand Prix na Máchově jezeře a koordinátorem mezinárodního kalendáře závodů třídy 2.4mR. Je spoluzakladatel EUROSAF Cupu třídy 2.4mR, ve kterém v roce 2022 získal stříbrnou a v roce 2021 bronzovou medaili.
 
V současnosti je nejstarším závodníkem mezi prvními 200 hodnocenými závodníky – na 103. místě žebříčku ČSJ. Je také na třetím místě světového žebříčku handicapovaných ve třídě 2.4.mR (https://www.sailing.org/rankings/para-rankings/). V roce 2022 vyhrál ve třídě 2.4mR Pohár čtyř zemí (ITA, AUT, GER, CZE), Rakouský pohár ALPENCUP a zúčastnil se Mistrovství Evropy ve francouzském Quiberonu. Společně s Janem Melikou se ve třídě S/V 14 zúčastnil Mistrovství Evropy v německém Rostocku a ve třídě RS Venture Mistrovství světa v Ománu.
Viktor Sadílek, Jachtklub Máchova Jezera Staré Splavy
 
 

 

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Evropská jachtařská federace byla založena v Římě v roce 1998 za účasti zástupců 23 zemí, osla...

Vážení rozhodčí a pořadatelé závodů,   v sekci Dokument...

Jednání Komise rozhodčích se uskutečnilo v neděli 5.3.2023 v Třemošnici.

Zveme vás na pořádané školení nových a přeškolení končících licencí členů Hladinové záchranné ...

Trenérsko-metodická komise ČSJ oznamuje, že školení pro trenéry III. tř., které se mělo konat ...

Zobrazit všechny články


nahoru