CZE Grand Prix 2.4mR class – 20 let v Čechách

Eva Skořepová | 20.09.2023

O víkendu 17.-19. září 2023 se konal již tradiční závod Grand Prix lodní třídy 2.4mR.




Zároveň jsme tímto oslavili 20leté výročí této lodní třídy v Čechách. Závod se velice vydařil, jednak díky krásnému jachtařskému počasí, ale hlavně dobrou organizací jak na vodě tak i na břehu. Závodu se zúčastnilo tentokráte méně závodníků než obvykle – avšak to nic neměnilo na kvalitě závodu. Měli jsme zde závodníka Urse Infangera ze Švýcarska (většinou jezdí na Staru, Dragonu apod.), 13 závodníků z Německa v čele s legendou Ulli Liborem – medailistou ze Olympiád, nebo s výborným jachtařem Detlef Müller-Boehlingem.  

 


Politováníhodnou nebo spíše nepochopitelnou skutečností je účast pouze dvou českých lodí – ostatní české lodě (7) zahálely neb jejich posádky tento jediný závod v ČR zřejmě ignorovaly – zde se nabízí otázka je to konec lodní třídy 2.4mR v Čechách?


Zde patří poděkovat Honzovi Melikovi za nezištné půjčení lodě Viktorovi Sadílkovi, když se sám ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit jako závodník. To vše však nebránilo dobrému průběhu závodu, dobré náladě a pohodovému závodění na vodě bez incidentů a protestů.

 


Je třeba rovněž poděkovat sponzorům Andres a Vild spol.s r.o. za krásná vyšívaná trika, Ovocným sadům v Bříství, za dodávku ovoce a A. Sadílkovi za lahve jihomoravské vína pro všechny účastníky. Poděkování patří rovněž „Restauraci v Jachtklubu“ za třídenní catering respektive snídaně a večeře. A v neposlední řadě patří i dík organizační a závodní komisi jmenovitě Láďovi Martincovi, Michalu a Otto Kotkovým, manželům Mendíkovým a Honzovi Melikovi a ostatním kteří jakkoliv pomáhali při jeřábování a odplouvání/připlouvání lodí.

 

Detlef jako pátý v pořadí získal nechtěnou cenu „Report Trophy“ a tak zde uvádíme český překlad jeho zprávy:

Je za námi fantastický víkend s Velkou cenou ČR na Máchově jezeře v České republice. Počasí bylo fantastické, pohostinnost fantastická, výkony vedení regaty výjimečné a vítr nám jachtařům nabídl spoustu rozmanitostí.

 

První den kolem poledne převládal jihovýchodní vítr kolem sedmi uzlů a my jsme absolvovali čtyři rozjížďky. Občas se trochu více měnil, zejména u návětrné značky, s jednou stranou se pak míjel. Vyrovnání spravedlnosti však bylo rychle dokonáno nebo v dalším kole obratem z druhé strany. Nejlepší pocit se současně velkou rychlostí lodi v tomto větru měl Urs Infanger se čtyřmi prvními místy.

 

Druhý den foukalo mnohem silněji s 12 uzly po celou dobu a nárazy až 15 uzlů. Obraty zůstaly vyrovnané i v těchto opět čtyřech rozjížďkách. Dvě z nich vyhrál Urs, ale vítězi se stali také Alexander Sadilek a Karin Hofmann. Večer bylo dokončeno osm z devíti plánovaných rozjížděk, což všechny uklidnilo, protože na třetí den už nebyl předpovídán žádný vítr. To se ukázalo jako správné, takže závodní komise v 10.30 hodin vyhlásila Velkou cenu za ukončenou.

 

Závodní komise odvedla po všechny dny bezchybnou práci. Rychlost, s jakou byly bóje po každé rozjížďce položeny, byla obdivuhodná. Na motorových člunech i na startovní lodi pracovali zkušení závodní jachtaři. A po dojetí poslední lodě byla okamžitě odstartována další rozjížďka. Výborně!

Vynikající byly i večery prvního a druhého dne. Vynikalo nejen jídlo, ale i klubovna, vkusně vyzdobená doprovodem závodníků, mimo jiné tričky z posledních 20 let 2,4mR regat po celém světě. Toto trička reprezentovala plachtění českých 2,4mR jachtařů od té doby.

 

Nepřehlédnutelný byl i výběr vítězů denních cen, který provedla Manuela Libor. Nebyli oceněni první tři z celého dne, ale Jörg Meyerdiercks, který sám uhodl, že plachtí nejkonzistentnější výsledky: třikrát 15. Poté mohl postoupit jediný jachtařský pár: Sabine a Dirk Clausenovi.

 

Další den přišel na řadu jachtař, který za posledních 6 měsíců absolvoval nejvíce významných regat - Speciální olympiádu v Berlíně, Mistrovství světa v inkluzi v Rostocku, Mistrovství Německa v Geierswalde a nyní Velkou cenu ČR v Doksech: Christian Bödler. Karin Hofmann jako vítězka rozjížďky obdržela láhev vína, stejně jako Alexander Sadílek, který je však již léta také úspěšným organizátorem Grand Prix.

 

 

Při předávání cen po zrušení posledního závodu byly vidět jen spokojené tváře a uvolnění vítězové vzhledem k mnoha fantastickým zážitkům z těchto dnů.

Tím však "honba za cenami" ještě neskončila. Sabine Clausen se stala třetí ženou na evropském okruhu (po ..., a Karin Hofmann), která obdržela šálu švédské královny Silvie, která byla vytvořena u příležitosti dětského závodu Drachen 2008.

Jak vidíte, celkově velmi úspěšná akce.

Popsal 19.9.2023, Detlef Müller-Bohling

 

Originál zprávy i s fotografiemi: CZE Grand Prix 2023: Nur zufriedene Gesichter – 2.4mR (2point4.eu)

 

Výsledky zde:
www.sailing.cz/vysledky/231714


www.andres-vild.cz

www.bristvi.cz

Jachtklub Máchova Jezera (myacht.cz)
www.restauracevjachtklubu.com

 

Alexander Sadílek

 

 


  

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

1.–3. 9. se v Pucku odehrálo mistrovství Polska v lodní třídě Moth, na kterém nás reprezentova...

Od 18. do 25. 9. 2023 probíhá na Balatonu Mistrovství Evropy v lodní třídě Pirát. Přihlášeno j...

Již tradičně v termínu 14.–17. 9. měřili síly mladí jachtaři třídy 29er na Balatonu v YC Spart...

Od pátku 15. do neděle 17. se na Liptovské Maře jela Velká cena Slovenska v různých lodních tř...

Ve dnech 7.–9. 9. 2023 se na vodách Pucké zátoky konalo mistrovství Polska olympijských lodníc...

Zobrazit všechny články


nahoru