Daniel Bína se kvalifikoval na paralympiádu

Eva Skořepová | 03.12.2015

V Melbourne se od 28. 11. do 3. 12. konalo mistrovství světa hendikepovaných jachtařů ve třídě 2.4mR, kterého se zúčastnili také dva čeští jachtaři Daniel Bína a Alex Sadílek.

Oba závodí v této třídě již velmi dlouho a o první kvalifikaci se pokoušeli již v roce 2004 na paralympiádu do Athén. Tehdy se jim podařilo Českou republiku kvalifikovat, ale český paralympijský výbor ani jednoho z nich do Athén nevyslal. O kvalifikaci se následně pokoušeli i ve všech dalších olympijských cyklech a zejména Daniel Bína přípravě v posledních letech věnoval téměř všechen svůj čas a peníze. Konečně sklidil ovoce a po vynikajícím výkonu obsadil v Melbourne 14. místo, což znamená, nejen že kvalifikoval Českou republiku na paralympiádu, ale zároveň splnil limit Českého paralympijského výboru, takže v cestě do Ria by mu již nemělo nic bránit.

„Chci pogratulovat Danovi, který se desátým místem v pořadí národů kvalifikoval jako první Čech v historii na paralympijskou regatu. Doufám, že příští rok bude ještě o něco rychlejší a chytřejší, aby v Riu zajel ještě lepší výsledek. Musíme hodně trénovat, ale to nebude problém, protože Dan dělá vždycky všechno na 200 % a za poslední dva roky se strašně zlepšil. Už chybí jen poslední malý krůček, aby dosáhl až na vrchol,“ věří Danův holandský trenér André Rademaker, sám bývalý úspěšný závodní ve třídě 2.4mR.

V Austrálii závodily na mistrovství světa všechny tři paralympijské třídy – kromě jednoposádkové 2.4mR, ještě dvouposádkové Skudy a tříposádkové Sonary. Podmínky byly vynikající. Kromě posledního dne silný vítr a slunce. Jen závěrečná rozjížďka se odjela ve slabším větru. „První den jsem začal výborně, za středního větru kolem 6 m/s jsem zajel 14. a páté místo a průběžně jsem byl osmý. Druhý den už se mi tolik nedařilo, odjeli jsme další dvě jízdy plné překvapení. Propásl jsem změnu přílivu, kdy se otočil proud, a vyjel na špatné křídlo. Propadl jsem se na 12. místo. Následoval den s velmi silným větrem v nárazech přes 15 m/s. Po dobrých startech jsem očekával dobré výsledky, ale v surfování na vlnách mám stále rezervy, takže jsem vždy na závěrečný zadní kurz ztratil tři čtyři místa. I přesto to znamenalo dobré výsledky 17 a 10. Čtvrtý den byl vítr hodně nestabilní od 2 do 7 m/s a často měnil směr, udržel jsem průběžné 13. místo, které vyneslo jistou kvalifikaci České republiky do Ria. V závěrečné rozjížďce posledního dne jsem potřeboval dojet tak, abych skončil do 15. místa a splnil kritérium Českého paralympijského výboru. A to se také povedlo,” popsal průběh úspěšného závodu Daniel Bína, kterého teď čeká sbalení lodě do kontejneru, týdenní dovolená v Austrálii a návrat domů.

Saša Sadílek předal na slavnostním vyhlášení melbournskému klubu vlajku Českého Yacht Klubu.

Foto Teri Dodds

Výsledky

Třída 2.4mR (48 lodí)

1. Damien Seguin FRA

2. Heiko Kroeger GER

3. Matt Bugg AUS

.....

14. Daniel Bína CZE

42. Alex Sadílek CZE

Kompletní výsledky zde:

http://www.topyacht.net.au/results/2015/paraworlds/index.htm

Starší články z kategorie Závody

Na Novém Zélandu se od 24. do 29. 11. konalo mistrovství světa třídy Finn.

26. listopadu skončilo v Ománu mistrovství světa olympijské třídy Laser Radial. Veronika Kozelská...

Na Novém Zélandu začalo 24. 11. mistrovství světa třídy Finn. Ondřej Teplý, který se stal v létě ...

Mistrovství světa třídy LASER RADIAL Od 20. do 26. listopadu bude v Ománu bojovat o co nejlepš...

O víkendu 7. - 8. 11. se uskutečnilo na Vltavě v YC CERE MČR v team racingu třídy Optimist. Účast...

Zobrazit všechny články


nahoru