David Křížek a Zdeněk Adam - CZE 686 - Team CK FISCHER

Dana Dvořáková | 05.09.2016

Posádka CK FISCHER Sailing Teamu David Křížek a Zdeněk Adam vybojovala v lodní třídě katamaránů Tornado další mistrovský titul. Pro Davida Křížka je to již 41. medaile z mistrovství republiky a jubilejní 25. titul

Mistrovství ČR Tornado.
Do kempu Jestřábí I v Černé v Pošumaví se sjela flotila ex-olympijských katamaránů Tornado, aby zde odjela mezinárodní mistrovství republiky. První den závodu panovalo bezvětří, ale v sobotu se odjely 4 rozjížďky ve středním až slabším větru. Do čela závodu se dostala posádka Zdeněk Pavliš a Michaela Pavlišová, kteří vedli na shodu bodů před posádkou David Křížek a Zdeněk Adam. O vítězi tak měla rozhodnout až neděle. Předpověď byla skvělá a vítr skutečně přišel. Odjely se další 4 rozjížďky a pořadí se otočilo. V závěrečné rozjížďce došlo na match racing a posádka CK Fischer - David Křížek a Zdeněk Adam si pohlídala celkové vítězství. Na 2. místě skončila posádka Prefa Hubenov - Zdeněk Pavliš a Michaela Pavlišová a na 3. Wilhelm Guggenmos a Claudia Guggenmos z Německa. Další příčka pak patřila posádce František Němec a Lukáš Fröhlich, kteří získali bronz v hodnocení domácích posádek.

A jak popsal závod vítězný kormidelník David Křížek? “Na katamaránu Tornado jsem téměř rok neseděl, protože společně s Milanem Harmáčkem závodíme ve světové sérii foilujících (létajících) katamaránů Flying Phantom. Navíc můj výborný kosatník Zdeněk Adam měl velmi krátce po operaci kolene, které si poranil právě na Phantomu. Nebylo vůbec jasné, zda dokážeme bojovat o titul, ale strašně jsme chtěli. Některé manévry nebyly zdaleka dokonalé. Je to změna proti druhé lodi, ale chuť vítězit v nás byla. Podmínky byly celkem složité a nebylo snadné volit optimální strategii. Navíc posádka Zdeněk Pavliš a Míša Pavlišová byla po úspěšné sezóně ve skvělé formě. Boj to byl nesmírně vyrovnaný a do poslední rozjížďky nebylo rozhodnuto. Kdyby Zdeněk s Míšou zvítězili v poslední rozjížďce, pak by titul brali oni. Vzhledem k jejich formě jsme museli zaútočit a v rámci pravidel je co nejvíce zbrzdit. Nám už na výsledku nezáleželo. Stačilo jen aby nevyhráli. Tři minuty před startem jsme je zablokovali nad startovní čarou a několikrát jsme je pak odvedli stranou. Nicméně dobrým úhybným manévrem v poměrně silném větru se dostali na čáru, kde jsme je ovšem znovu zablokovali a pozdrželi. Nakonec jsme odstartovali až předposlední a oni poslední. Po stoupačce jsme zvolili nejlepší možnou strategii, ale stále jsme se snažili, aby nám nemohli někudy proklouznout. I přes špatný start jsme pak točili návětrnou bóji na 1. místě a náskok zvyšovali. Zdeněk Pavliš s Míšou Pavlišovou byli v sevření lodí a než se probojovali na 2. místo, jejich ztráta narostla. Byl to ale skvělý závod, plný úžasných soubojů. Některým lodím se nevyhnulo dokonce ani převržení. Z 25. titulu mistra republiky mám obrovskou radost. Velké díky patří sponzorům CK FISCHER, KWS a EDOX, ale také partnerům a dodavatelům. Nyní nás čeká trénink na Phantomu a série několika závodů.”

Tornado mistrovství ČR - 12 lodí
CZE - D. Křížek / Z. Adam - 4,1,1,2,2,1,1,1 - 7b
CZE - Z. Pavliš / J. Pavliš - 1,2,2,1,1,2,4,2 - 9b
GER - W. Guggenmos / C. Guggenmos - 3,4,3,4,3,3,2,3 - 17b

Text: Alan Kučera - Team PR - MASTERLAN a CK FISCHER Sailing Team
Foto: Martina Barnetová

Tiskovou zprávu naleznete též v příloze.

Přílohy ke stažení

  tz_-_mcr_tornado_2016.pdf (233K)

Starší články z kategorie Závody

Po „olympijském“ Lipně má Sardinii na dosah ICZ/RODOP, rozhodne se na Príglu

Mistrovství České republiky třídy Raceboard se konalo letos v termínu 25.-28.8. na Rozkoši. Čtyři...

Závod Burčáková regata CTL 162206 na vodní ploše Chomoutov je z technických důvodů přesunut na te...

I přes páteční a sobotní nepřízeň větru se podařilo odjet první Mistrovství České Republiky třídy...

V termínu 02.09.2016 - 04.09.2016 se uskuteční v YK Jestřábí na Lipně Mezinárodní mistrovství ČR ...

Zobrazit všechny články


nahoru