Dementi - na Nových Mlýnech nešlo o jachtařské závody ale o akci skautů

Eva Skořepová | 02.05.2017

V médiích se dne 1. 5. 2017 v souvislosti se záchrannou akcí na Nových Mlýnech objevily nepravdivé informace.

Toto dementi byl odesláno do všech médií:

Dobrý den,

chtěla bych poprosit o opravu informací, které se včera v souvislosti se záchrannou akcí na Nových Mlýnech objevily v médiích.

Nejednalo se o jachtařské závody pořádané Českým svazem jachtingu, natož o mistrovství republiky, ale o akci skautů, kteří pravděpodobně podcenili povětrnostní podmínky a vypluli s nezkušenými dětmi na lodích v ne zcela dobrém technickém stavu.

Pohárový závod lodních tříd Fireball, 420 a Laser Radial, který se ve stejnou dobu na Nových Mlýnech konal, proběhl bez problémů – výsledky jsou zde: http://www.sailing.cz/kalendar.php?detail=13532

Navíc na těchto lodních třídách nezávodí děti, ale dospělí, případně junioři. I kdyby ale závodily dětské lodní třídy jako Optimist nebo Cadet, vše by bylo v pořádku. Děti jsou správně oblečené, mají neopreny, suché obleky a plovací vesty, umí plachetnice ovládat a vědí, jak se chovat v silném větru. Závodní plachetnice jsou takřka nepotopitelné, jsou opatřené nafukovacími vaky nebo vzduchovými komorami. Na vodě jsou s dětmi na člunech jejich trenéři z jachtařských klubů z celé republiky, kteří zhodnotí jejich síly a případně je včas z vody stáhnou. ČSJ disponuje svojí spolehlivou Záchrannou službou (HZS ČSJ), která standardně zajištuje péči o zdraví a bezpečnost závodníků na akcích ČSJ a konkrétně na Nových Mlýnech v tomto směru funguje dobrá spolupráce se Záchrannou službou ČSČK. Jachting je krásný a bezpečný sport! Začít s ním mohou děti již od sedmi let.

První letošní Mistrovství ČR se pojede na Nových Mlýnech příští víkend – závodit se bude ve třídě Laser Radial – a další třídy budou mít pohárový závod. Bude to jedna z největších jachtařských akcí pořádaná na území ČR – jste srdečně zváni, čluny jsou pro vás připraveny, přijeďte o jachtařích něco napsat nebo natočit. Více v přiložené pozvánce a na www.palavska.com, nebo mě nebo kohokoli z organizátorů neváhejte kontaktovat.

Děkuji za zveřejnění správných informací.

S pozdravem

Eva Skořepová

PR manažerka Českého svazu jachtingu

Starší články z kategorie Závody

V sobotu 22. 4. proběhl již 7. ročník Memoriálu Václava Drbohlava.

Sdělujeme všem závodníkům a jejich doprovodům, že se podařilo na pohárový závod LT Q a Splash, Ja...

Starosta Poděbrad Ladislav Langr zahájil v sobotu 22. 4. krátce před polednem již 22. ročník Touš...

Na Máchově jezeře o uplynulém větrném a studeném víkendu 22.–23.4. závodily děti ve třídách...

Plzeňská posádka Jakub Dobrý – Tereza Dobrá vyhrála letošní první závod Evropského poháru. ...

Zobrazit všechny články


nahoru