DISCIPLINÁRNÍ KOMISE ČSJ

Dana Dvořáková | 05.12.2007

Případ Máchovo jezero 2007 – MČR lodní třídy Star Zasedání komise konané dne 24. 11. 2007 v Brně

DISCIPLINÁRNÍ KOMISE ČSJ

Případ Máchovo jezero 2007 – MČR třídy Star

Zasedání komise konané dne 24. 11. 2007 v Brně

1. Oznámení případu

Dne 29. 8. 2007 přišla poštou na adresu předsedy Disciplinární komise Zpráva garanta MČR LT Star pana Jiřího Maiera, který žádal disciplinární komisi o řešení incidentu, který se stal na tomto mistrovství, které se konalo ve dnech 10.-12. 8. 2007 na Máchově jezeře. Podle tohoto sdělení došlo bezprostředně po ukončení závodu k veřejnému obvinění z korupce. Ve zprávě je uvedeno, že svědky tohoto incidentu byli jednak pan Mendík, předseda JO Staré splavy, pan Bc. Martin Soušek a celá závodní komise. Ještě týž den byl zaslán na sekretariát ČSJ dopis s žádostí o rozeslání zmíněným osobám, aby pro potřeby disciplinární komise písemně (tj. i podpisem) uvedli následující skutečnosti:

1. Popis průběhu závodu, tak jak se jevil z jejich pohledu (např. zda tam byly nějaké krizové situace apod.).

2. Popis celého incidentu tak jak se stal s tím, aby dopis byl zaslán na adresu předsedy Disciplinární komise.

Zároveň byl sekretariát ČSJ upozorněn na skutečnost, že projednávání případu Disciplinární komisí musí schválit Výkonný výbor. Příslušná schvalovací procedura, doplnění komise a získání písemných podkladů od stran projednávání trvala více než dva měsíce. Proto došlo k vlastnímu projednávání případu s takovým časovým zpožděním.

2. Pozvánky a účast na jednání

a) Pozvánky na zasedání Disciplinární komise byly stranám projednávání zaslány cestou sekretariátu doporučenými dopisy. Seznam pozvaných:

Strana projednávání

Oldřich Vintiška Berky z Dubé 267, 471 63 Staré Splavy

Svědci

Ladislav Mendík Pomněnková 404, 46303 Stráž nad Nisou

Ing. Ivo Jakubec B. Němcové 993, 29001 Poděbrady

Jiří Maier Varhanová 78, 41301 Roudnice nad Labem

Ing. Ladislav Martinec E. Krásnohorské 1076, 29421 Bělá pod Bezdězem

Bc. Martin Soušek Roztylské nám.46, 14100 Praha 4

Hana Trajerová Ke Kotlářce 1146, 15000 Praha 5

Tím byla splněna podmínka řádného pozvání na zasedání Disciplinární komise.

b) Na zasedání Disciplinární komise se dostavil hlavní rozhodčí závodu pan Ing. Ladislav Martinec a pan Jiří Dominik, kterého pan Oldřich Vintiška pověřil zastupováním s ohledem na skutečnost, že se nemohl osobně jednání komise zúčastnit. Ostatní svědkové se omluvili, ale písemně potvrdili, že nemají na svých výpovědích, které písemně zaslali co měnit.

3. Zjištění skutečností:

Disciplinární komise na svém zasedání zjistila, že:

  • Všichni svědkové v celku shodně potvrdili, že krátce po skončení slavnostního ceremoniálu k ukončení MČR třídy Star pan Oldřich Vintiška vyjádřil nespokojenost nad tím, že se v neděli nejela poslední rozjížďka pro třídu Star komentoval to slovy, že je mu jasné, že za to může ta korupce a dále prohlásil: No jo připluly lahve z Roudnice a Znojma. Tuto skutečnost nepopřel ve svém dopise ani pan Oldřich Vintiška.
  • Ze zaslaných svědeckých výpovědí, dále pak z výpovědi hlavního rozhodčího pana Ing. Ladislava Martince a pana Jiřího Dominika Disciplinární komise zjistila, že ve věci obvinění z korupce nepadlo žádné konkrétní jméno.
  • Ve vztahu k závodu samému, jeho způsobu řízení a ke skutečnosti, že závodní komise neodstartovala poslední rozjížďku MČR třídy Star, nezaujala Disciplinární komise žádné stanovisko, protože to jsou problémy, které nepatří do její kompetence. Z téhož důvodu se nezabývala stížností na způsob řízení závodu, kterou pan Oldřich Vintiška poslal na sekretariát ČSJ. Vzala ji pouze na vědomí a dále se jí nezabývala.

4. Závěr

Pan Oldřich Vintiška porušil zásady slušného jednání tím, že pro vyjádření své nespokojenosti se způsobem řízení MČR třídy Star (neodstartování 6. rozjížďky pro třídu Star), které se konalo na Máchově jezeře ve dnech 10.-12.8.2007 použil zcela nevhodný způsob, místo toho, aby využil všechny možnosti, které mu dávají Závodní pravidla jachtingu.

5. Rozhodnutí

Disciplinární komise ČSJ uděluje v souladu s článkem 7 Disciplinárního řádu panu Oldřichovi Vintiškovi, ročník 1927, členu TJ Staré splavy JO důrazné napomenutí za porušení zásad slušného jednání. Zároveň rozhodla, že tento dokument bude zveřejněn na webových stránkách ČSJ.

Složení Disciplinární komise ČSJ při projednávání případu:

Předseda: Doc. Ing. Milan Chmelař, CSc.

Členové: Vlasta Nováková, Mgr. Tomáš Havetta, Pavel Blatecký, Karel Hrubý (nepřítomen)

Za disciplinární komisi

Doc. Ing. Milan Chmelař, CSc.

předseda

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

Konference se uskuteční 19. ledna 2008 od 10:00 v Press Centru ČSTV v západní tribuně Rošického s...

Čtvrtek 20. září 2007, YC CERE

Čtvrtek 18. října 2007, YC CERE

VV ČSJ oznamuje, že Konference ČSJ se bude konat v sobotu 19. ledna 2008 v 10.00.

VV ČSJ na svém zasedání dne 18.10.2007 rozhodl, že v roce 2008 uspořádá pouze jediné Mistrovstv...

Zobrazit všechny články


nahoru