Druhý den olympijské regaty - holky jedou skvěle

Eva Skořepová | 29.07.2024

I druhý den začal odkladem startu pro nedostatek větru. Kolem 14. hodiny se ale rozfoukalo, přišla bríza kolem 10 uzlů, a tak mohly všechny třídy vyplout na vodu.


 

Třída iQFoil
Windsurfařky odjely pouhé dva slalomy na okruhu Marseille. V tom prvním se Kateřina Švíková celou pětiminutovou jízdu držela kolem desítky a v cíli byla osmá. Skvělý začátek. Druhý slalom vypadal v jejím podání velmi podobně a v cíli byla opět osmá. Dvě osmičky stačí na průběžné skvělé šesté místo. 

 


 
„Foukal nejdříve střední a ke konci slabý vítr. Při slalomu jsou nejdůležitější starty, které sice nevyšly úplně podle našich představ, ale důležité bylo pořádně pumpovat, aby to jelo a abych se ve slábnoucím větru udržela na foilu. A to se mi dařilo, takže jsem se po slabším startu vždy propracovala dopředu,“ hodnotila dnešní výkon Kateřina Švíková. Rozhodčím to na vodě úplně neodsýpalo, takže ženy stihly jen dva slalomy a muži dokonce jen jeden.

 

Kačka v chladicí vestě a trenérem Jaimem čeká na vítr.

 

Aby se jelo finále podle plánu, tedy 2. 8., musí být odjeto minimálně šest rozjížděk. Na další dny je předpověď slibnější, tak se to snad podaří.

 

 

Třída 49erFX
Zosia Burska a Sára Tkadlecová začaly fantasticky. Na okruhu Cornisch dobře odstartovaly, na první bójce byly třetí, dole v bráně druhé, to udržely celé další kolo a v cíli z toho byla senzační dvojka a v průběžném pořadí posun na páté místo.

Pátá (dnešní druhá) jízda už jim tolik nevyšla. Po nepříliš dobrém startu, musely odjet na pravé křídlo a první bójku točily dvacáté. Propracovat se po pokaženém startu dopředu jde v olympijské konkurenci opravdu těžko. V cíli z toho bylo 20. místo. V poslední dnešní rozjížďce vítr zeslábl na hranici regulérnosti, závodní komise přesto nechala tuto jízdu dojet. Zosia se Sárou v ní vybojovaly 16. místo a udržely 11. pozici z předchozího dne. Na první desítku ztrácejí v polovině závodu pouhé tři body. Medailovou rozjížďku pojedou skify 1. 8.

 

 

Jachting sledují diváci z pláže i z lodě.

 

Zítřejší strat je zatím naplánován na 12.00 pro třídu 49erFX (v plánu jsou 3 rozjížďky) a pro třídu iQFoil ženy a na 12.30 (v plánu 5 rozjížděk).

 

Výsledky zde: https://paris2024.sailing.org/racing/results-centre/

 

Foto World Sailing, Sailing Energy a Robert Deaves

 

 

JAK SLEDOVAT JACHTING NA OLYMPIÁDĚ


Přenosy z Olympijských her bude vysílat Česká televize na programech ČT Sport a ČT Sport+. Sledujte aktuální program, jachting bude zařazen ve dnech ve dnech 29. 7. a 1. a 2. 8. 

 

Jachting bude možné sledovat také každý den od 12.00 na mezinárodním Eurosportuhttps://play.max.com/olympic-sport/sailing. Český Eurosport jachting na programu zatím nemá, bude se objevovat pouze ve zpravodajství.
 
Zkusit můžete také olympijskou televizihttps://czechteam.fameplay.tv/, která vás vezme do zákulisí olympijského týmu.
 
Stáhněte si mobilní aplikaci „Olympijský tým“. Najdete v ní program, výsledky i zákulisí olympijského týmu.
 
Sledujte www.sailing.cz, Facebook a Instagram „ceskyjachting“ nebo www.olympijskytym.cz a Facebook a Instragram „olympijskytym", ať vám neuniknou nejnovější informace, výsledky ani videa z českého olympijského týmu.  

 

Více info o jachtingu také zde:

https://paris2024.sailing.org

https://olympics.com/en/live/

 

Tracking jednotlivých rozjížděk: https://paris2024.sailing.org/tracking/

nebo: https://www.yachtingnz.org.nz/2024-olympic-sailing-tracker

 

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Snídaně, warm up v posilovně, protáhnout se nachystat loď, prkno a na vodu. Jenže vítr je prot...

Trochu ve stínu začínajících olympijských her proběhlo minulý týden na Balatonu Mistrovství sv...

Zatímco windsurfařka Kateřina Švíková si naordinovala na poslední den před závodem odpočinek, ...

Ještě v Tokiu v roce 2021 windsurfaři závodili na zastaralé třídě RS:X. Od této olympiády došl...

Posádka 49eruFX Zosia Burska a Sára Tkadlecová mají svoji závodní loď změřenou, obrendovanou a...

Zobrazit všechny články


nahoru