Druhý díl letošní ICZ RODOP České jachtařské ligy

Dana Dvořáková | 02.09.2016

Po „olympijském“ Lipně má Sardinii na dosah ICZ/RODOP, rozhodne se na Príglu

Samotný závěr olympijského programu v parku Rio Lipno byl ve znamení jachtingu. Na dohled od obřího "mola" lemovaného vlajkami všech států, které poslaly sportovce na olympiádu, proběhl druhý díl letošní ICZ RODOP České jachtařské ligy. Deset posádek sestavených z české jachtařské špičky se od pátku 19. srpna do neděle, kdy olympiáda skončila, utkalo o účast na evropské jachtařské lize, která se pojede v sardinském Porto Cervo.

Zatímco předchozí závod v Praze pod Vyšehradem nebylo o silný vítr a nenadálé situace nouze, na Lipně si posádky třídy Melges 24 musely na optimální podmínky počkat. V pátek byl vítr velmi proměnlivý. Díky promyšlenému formátu závodu, rychlým lodím a snaze rozhodčích se i tak podařilo uskutečnit 9 rozjížděk. Už po prvním dni byl favorit jasný - tým ICZ/RODOP, který škrtal jako své nejhorší umístění 2. místo.

V parné sobotě už závodníci takové štěstí neměli, a tak se po jedné rozjížďce a třech hodinách čekání na vodě odebrali do olympijského parku zahrát si turnaj v beach volejbalu.

Nejlepší podívanou divákům, kteří ze břehu měli vytyčenou trať jako na dlani, poskytl závěrečný den bojů, kdy s sebou ranní déšť přinesl i poměrně stálý vítr. Posádky odjely v téměř ideálních podmínkách dalších deset rozjížděk, které přinesly více ostrých soubojů a často velmi těsné dojezdy do cíle.

Za tři dny se tak povedlo odjet celkem 20 rozjížděk, během kterých měly posádky šanci plně předvést své kvality. „Formát krátkých rozjížděk nám dovolil jezdit v podmínkách, ve kterých se běžně závodit nedá,“ pochvaloval si po závodě kapitán vítězného týmu ICZ/RODOP Tomáš Musil.

Závod jachtařské ligy se od běžných závodů značně liší. Na šesti lodích třídy Melges 24 se postupně prostřídávají všechny čtyř až šestičlenné posádky, které tvoří závodníci vždy jen z jednoho klubu. Jezdí se dvoukolové rozjížďky trvající 15 až 20 minut. Díky tomu, že je trať velmi krátká, dochází často ke kontaktům, přičemž sporné situace řeší rozhodčí hned na vodě.

Po vyrovnaném souboji si pro bronzové medaile na hlavní stage olympijského parku přišla za velkého potlesku šestičlenná ženská posádka, jediná v celém poli, z YC Bystr Brno s Martinou Koutnou za kormidlem. „Na lodi jsme se dobře sešly, jednotlivé pozice nám sedly a rychle jsme se sehrály. Závod jsme si užily, zvlášť v den, kdy nejvíce foukalo,“ řekla kapitánka Martina Koutná.

Jako druhý tým přivítala dvojice televizních moderátorů reprezentanty jachtklubu YC Neratovice s kapitánem Petrem Fialou, kteří nedělním výkonem dalším posádkám poodskočili. První místo z prvního dílu série obhájil bez sebemenšího zaváhaní tým ICZ/RODOP Tomáše Musila. „Naše posádka podala vyrovnaný výkon. Dařily se nám manévry a samozřejmě nechybělo také trochu toho štěstí,“ zhodnotil z pódia závod Musil. „Rozhodovat se bude až v Brně, kam bych všechny rád pozval,“ adresoval výzvu početnému publiku.

Poslední závod letošní série na Brněnské přehradě se pojede první říjnový víkend.

Text: Kateřina Vaidišová

Foto: Martina Barnetová

Starší články z kategorie Závody

Mistrovství České republiky třídy Raceboard se konalo letos v termínu 25.-28.8. na Rozkoši. Čtyři...

Závod Burčáková regata CTL 162206 na vodní ploše Chomoutov je z technických důvodů přesunut na te...

I přes páteční a sobotní nepřízeň větru se podařilo odjet první Mistrovství České Republiky třídy...

V termínu 02.09.2016 - 04.09.2016 se uskuteční v YK Jestřábí na Lipně Mezinárodní mistrovství ČR ...

Od 6. do 20. srpna se na Lipně v kempu Jestřábí I konalo tradiční soustředění Optimistů Českého Y...

Zobrazit všechny články


nahoru