Dvě české lodě velmi úspěšně závodily na Rolex Giraglia Cupu

Eva Skořepová | 20.06.2018

Velký středomořský závod námořních jachet Rolex Giraglia Cupse jel od 8. do 16. června.



 
Na startu prologu v San Marinu byl společně s 86 dalšími loděmi i HEBE SAILING TEAM, který jel v sestavěJakub Havelka, Zdeněk Jakoubek, Zdeněk Sünderhauf, Tomáš Vika, Libor Hošek, Petr Solař, David Kovařík a Jirka Horáček. A vedl si skvěle. Všechny soupeře nechal za sebou  a vyhrál.

 

 

„Startovalo se o půlnoci,  blízko mariny. Brzy po startu se nám povedlo vyjet na čistém větru na moře a díky pečlivé navigaci Libora Hoška se nám dařilo otáčet do změn větru, a tak sbírat drahé sekundy. Celou dobu se jelo ve středně silném protivětru o síle 18–22 uzlů a ve vlnách se nám naše 11metrová loď dost zpomalovala. Proto jsme museli stále vyvažovat a neustále optimálně upravovat plachty. Cíl jsme protkli přesně po 11 hodinách náročné plavby a k našemu obrovskému překvapení se nám povedlo tento závod vyhrát jak ve třídě, tak i celkově!“ Radoval se Zdenál Sünderhauf.
 
V Saint-Tropez, kde byl cíl prologu, závod pokračoval třemi dny jednodenních rozjížděk. Na startu se objevil i TŘI SESTRY SAILING TEAM s novou lodí Swan 42 DARING SISTERS. Jeho start byl ale ohrožen. „Při převozu lodě začal z motoru vytékat olej. Vypadalo to, že oprava nebude možná a výměna motoru se do startu závodu nestihne. Nakonec Milan Hájek s Adamem Plhoněm po mnoha peripetiích s místem v marině a servisem v Antibes dokázali vytékání oleje zamezit a bylo rozhodnuto, že se závod pojede. Snad to vydrží a motor zvládne přejezd do Saint-Tropez a následné vyplouvání a zaplouvání do mariny,“ doufal jeden z majitelů a kapelník skupiny Tři sestry Tomáš Magor Doležal.

 


 
První inshorová rozjížďka se odjela za příjemného větru 10–18 uzlů. A TŘI SESTRY SALING TEAM začal výborně. Ve skupině A handicapu ORC vybojoval 3. místo! Bohužel HEBE SAILING TEAMU den nevyšel a připsal si diskvalifikaci za předčasný start. Druhý den navzdory předpovědi nefoukalo. Takže ORC A skupina absolvovala pouze jeden zrušený a jeden povedený start, stoupačku ve slábnoucím větru k první bójce a pak byla rozjížďka pro všechny třídy zrušena. „Třetí závodní den rozhodněnepatřil mezi naše šťastné dny. V rozjížďce dlouhé okolo 25 Nm jsme měli nahoře téměř všechny plachty, co jsme vezli, a to hned několikrát. Dvakrát jsme zůstali v tišině, která se nedala předvídat, a pokaždé byli dostihnuti loděmi jedoucími zezadu,“ uvedl Tomáš Magor Doležal. SESTRY si připsaly 15. místo a celkově skončily sedmé v rámci Saint-Tropez inshore závodu. „Dnes jsem dojeli na 6. místě a už s námi byl na palubě Milan Koláček,“ hlásil Zdenál Sünderhauf z paluby HÉBÉ, která skončila na 16. místě v ORC B.

 


 
Ve středu ve 12 hodin byl odstartován hlavní závod, jehož 240 Nm dlouhá trasa vedla kolem majáku Giraglia na severu Korsiky do Janova. TŘI SESTRY SAILING TEAM  obhajoval stříbro z roku 2016 a závod se mu povedl. Skončil na třetím místě v celkovém hodnocení ORC a na druhém místě ve skupině ORC A. To v součtu s předchozími rozjížďkami znamenalo třetí místo ve skupině ORC A. „Nová loď je skvělá – je rychlá, takže jsme brzy v marině a první v hospodě, pluje velmi rychle i ve slabém větru, což se nám nyní potvrdilo. Navíc na offshore jsme si hodně věřili. Konkurence je tu veliká a třetí místo je vynikající,“ pochvaluje si Tomáš Magor Doležal. „Když jsme v pátek brzy ráno dopluli do cíle, byli jsme třetí, ale museli jsme čekat, jak dopadnou menší lodě plující za námi. Protože jsme všichni někam spěchali – na koncerty nebo na jiné závody, o tom, že jsme třetí v offshore závodě a i třetí celkově, jsme se dozvěděli až v noci doma,“ dodává druhý z majitelů lodě Radim Pařízek, kapelník skupiny Citron.

 


 
„Kombinace dlouhého offshoru a kratších navigačních rozjížděk nás baví, a proto jsme se sem zase vrátili. A jsem rád, že se nám povedlo obhájit pódiové umístění. Moc tréninku jsme zatím nestihli, stále něco na lodi opravujeme a upravujeme, před závodem se přidaly ještě problémy s motorem, ale přesto je spokojenost s novou lodí obrovská. Jezdíme s nejrychlejšími loděmi a jachting si opravdu užíváme,“ chválí kormidelník Milan Hájek. A co čeká tým dál? Nejdřív je třeba opravit motor a potom vybrat nějaký závod namísto mistrovství Itálie, který tým právě kvůli porouchanému motoru musí vynechat. Bude to Copa del Ray? Uvidíme. Každopádně vrcholem sezóny bude mistrovství Evropy ORC v září na Kypru a pravděpodobně také Rolex Middle Sea Race.

 

 


 TŘI SESTRY SAILING TEAM jel ve složení Tomáš Magor Doležal, Radim Pařízek, Milan Hájek, Adam Plhoň, Pavel Satoránský, Ondřej Labuda, Petr Stoklásek, Jiří Michalčín, Aleš Tříska a Eva Skořepová.
 
Druhý český tým HEBE skončil v offshore závodě na 26. místě a na 12. místě ve skupině ORC B. V celkovém hodnocení skupiny B mu připadlo 14. místo. „Po startu jsme postupně v naší třídě zvyšovali náskok, bok po boku s ruskou jachtou MIRABELLE. U Giraglie jsme v naší třídě získali na zbytek pole náskok přes 22 námořních mil. V stále slábnoucím větru jsme vytáhli na stěžeň postupně snad všechny velké plachty, spinakry, genakr a dařilo se nám před ruským soupeřem během dne vždy získat náskok. Nicméně ráno jsme opět byli vedle sebe. Pak ale 15 mil před cílem v Janově totálně lehl vítr a my jsme stáli v bezvětří od 10 hodin od rána až do 16 hodin odpoledne, kdy nás zbytek závodního pole stačil dojet a zlikvidovat pracně vydobytý náskok. Ačkoliv jsme projeli v naší třídě první a před MIRABELLE jsme měli cca 26 minut náskok, propadli jsme se ve třídě v rámci handicapu ORC na 12. místo a celkově až na 26. místo. Tady jsme poznali jachting i z té odvrácené strany. Jinak jsme si ale užili krásný jachting v skvěle zorganizovaném závodě. Ověřili jsme si při těchto závodech , že při dobrých věrnostních podmínkách, jsme schopni závodit i s těmi nejlepšími,“ zhodnotil Zdenál Sünderhauf vývoj hlavního závodu.

 

 

HEBE SAILING TEAM čeká v srpnu závod Palermo – Monte Carlo na cca 600 Nm. Jako skipper je přizván zkušený reprezentant Martin Trčka.
 
 
Výsledky zde: https://www.rolexgiraglia.com/it/news-74/risultati.html
 
Více informací: www.rolexgiraglia.com
 
Video: ZDE

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 16. až 18. června se v Černé v Pošumaví konalo Mistrovství České republiky v lodní t...

Koncem pracovního týdne v polovině června panovalo v Brně teplé, slunečné a větrné počasí. Toh...

Během víkendu 8. – 10. června se v maďarském Balatonfűzfő pořádal další závod série Supercup. ...

O víkendu proběhla v Czech Sailing Centru Nechranice znovuobnovená CERE regata. Navzdory nevět...

Velký středomořský závod námořních jachet Rolex Giraglia Cupstartuje již dnes o půlnoci....

Zobrazit všechny články


nahoru