Češi vezou medaile z mistrovství světa třídy Raceboard

Eva Skořepová | 18.06.2023

Mistrovství světa ve třídě Raceboard probíhalo od 12. do 17. června 2023 v Německu na jezeře Steinhuder Meer. Závod to byl v mnoha ohledech výjimečný. Zúčastnilo se ho rekordní množství 155 závodníků (111 mužů, 26 žen a 18 juniorů). V české výpravě bylo celkem 9 mužů a 2 ženy.


Podmínky na jezeře byly pro závodění náročné díky větru, který často měnil směr i sílu v poryvech a který potrápil i favority, kteří běžně jedou na špici. Celkem se uskutečnilo 12 rozjížděk včetně jedné Long Distance, která byla opravdovou podívanou a zážitkem.

 


 
V kategorii ženy se Jana Slívová stala mistryní světa a Dagmar Hrubá získala 3. místo ve věkové kategorii Grand Master. Mezi muži posbíral Radim Kamenský hned dvě medaile – stříbro v kategorii Master a bronz v kategorii lehcí. Celkově skončil na 6. místě. Hned za ním skončil na 7. místě Petr Kučera. Blahopřejeme všem k dosaženým výsledkům, které jsou zvláště hodnotné vzhledem k přítomné velké konkurenci.

 


Hlavní stránka Raceboard Worlds 2023
Výsledky muži
Výsledky ženy
Fotogalerie 1
Fotogalerie 2
Report z úterý a středy

 

 

Nations Cup

 

V sobotu po Raceboard World Champioship se na jezeře Steinhudler Meer konal ještě Nations Cup, tedy Pohár národů. Je to závod národních družstev, který měl navíc různé věkové a sex kategorie, dokoce i genderově vyvážené mixy mužů a žen.

 

Český tým skončil na 4. místě za Němci, Slováky a Španěly.

 

 

"Závod se odjel za velmi slabého termického větru, letní brízy vyvolané nasluněním pevniny. Po větrném MS s převažujícími skluzovými podmínkami to byla velká změna, která naší výpravě nahrála do karet. Windsurfingová pravidla jsou pumping free, tedy mávat plachtou do konce sil a případného bezvědomí surfera je dovoleno. Já jsem například plachtu brutál pumpingem roztrhal na hadry. Slovenský tým s lídrem Paťo Polákem zvolil chytrou taktiku, jeden junior v první rozjížďce pumpoval do svého K.O. a v další jej vystřídal odpočívající kamarád. A protože mistr Patrik k tomu zajel svůj mistrovský standart, Slováci nás celkově pobili a odsunuli na bramborovou 4. pozici. Českému týmu oslabenému o naše zraněné a vyčerpané nejmladší favority z MS se podařilo v Poháru národů vyhrát kategorii Masters, takže vám nakonec ty medaile přivezeme,“ popsal závod Martin Pospíšil

 

Podrobné výsledky jednotlivců i týmů ZDE

Starší články z kategorie Závody

Po 5. místě v inshore části slavné regaty ROLEX GIRAGLIA RACE  TŘI SESTRY SAILING TEAM pokračo...

O víkendu 10.–11. 6. se jel znovu na Rozkoši další Český pohár ve slalomu, course foil a v nov...

Na pozvání The Royal Irish Yacht Clubu se tým YC Lodní sporty Brno ve složení Martin Janáček, ...

Po mezinárodním mistrovství Německa se 8.–11. 6. 2023 čeští finnaři zúčastnili Mezinárodního m...

TŘI SESTRY SAILING TEAM na jachtě Swan 42 DARING SISTERS pod vedením kapelníka skupiny Tři ses...

Zobrazit všechny články


nahoru