EUROSAF Champions Cup - Delta Lloyd Regatta

Dana Dvořáková | 28.05.2014

Již druhým rokem je Delta Lloyd Regatta součástí EUROSAF Champions Cupu, nicméně minimálně v třídě 2.4mR přetrvává její image součásti světového poháru, které jen dokazuje účast 10 národů ze 3 kontinentů

Ozdobou flotily byl úřadující mistr světa Guus Bijlard, a další 4 lodě z první desítky světového šampionátu 2013. Pro zástupce české flotily, tudíž mne (Daniel Bína) a Petra Čermáka, tak nastal konec her a v letošním roce jsme poprvé vstoupili na “hřiště velkých kluků”.

První runda se jela v proměnlivém větru jihozápadního směru o průměrné síle 7 uzlů. Na závěrečném zaďáku Helena Lucas (GBR) předjela Matta Bugga(AUS). V závěsu následovala Megan Pascoe(GBR). Já i Petr jsme drželi od startu vyrovnané umístění, já dojel 8, Petr 16.

V druhé rozjížďce se vítr ustálil, a to jak v síle (10 uzlů), tak i v jihozápadním směru. Bezvadný start a levé křídlo mne obdařilo po první stoupačce 3. místem a na záda pověsilo Helenu Lucas. V průběhu rozjížďky jsme si několikrát prohodili pořadí, nicméně na poslední kurs jsem točil 3. Souboj se přiostřil, čehož využil Will Street (GBR), který proklouzl na 3. místo za Megan Pascoe a Kevina Cantina(FRA). Helena 4, já 5. Petr projel skupinou pronásledovatelů jako nůž máslem, a dojel na výtečném 6 místě. Po prvním dni jsem držel 4. místo, Petr 12.

Následující den nás čekalo sluníčko, teplo a bezvětří. Pořadatelé nás drželi v napětí až do půl šesté večer, kdy do čistého východního větru o síle 10 uzlů vypustili rozjížďku číslo 3. Zaspání na startu pro mne znamenalo průběžné 14. místo na první bóji. Po zaďáku 10, opět na horní bóji 7. a v cíli 5. :) Petrovi se nepodařilo napravit špatné křídlo v prvním kole, a dojel 17. Palmu vítězství odnesla Megan Pascoe, následovaná Mattem Buggem a Svenem Reigerem(AUT).

V rozjížďce č. 4, odstartované v 18:30, se vítr začal postupně stáčet od jihu a slábnout, z původních 9 uzlů na startu, k praktické nule v cíli. Losovačka se tvrdě promítla do výsledného pořadí. Já po průjezdech 6, 9, 4 ztratil na závěrečném kurzu 6 míst a dojel 10. Petr naopak těžce získával, a po průjezdech 21,21,13 dojel 12. První trojice byla Matt Bugg, Megan Pascoe a Barent Kol (NED). Pro mne to znamenalo pád na 6 místo, Petr spadl na 13.

Následující den přišel vítr. Západo-severo-západ o síle 14 uzlů na startu postupně stoupal k 17 uzlům v cíli. Dobrý start ve středu čáry pro mne znamenal 9. místo na první bóji. Levý střed ve druhé stoupačce mne vynesl na 5. místo. Petr po dojezdech 12, 6, 7 dojel 10. Vítězství vybojovala Megan Pascoe před Cor de Graafem(NED) a Helenou Lucas.

Ve druhé rozjížďce dne vítr držel směr i sílu. Měl jsem skvělý start z první třetiny čáry. Bohužel se projevilo stáří lodi. Těžká loď, s o 9 kilo lehčím balastem (součet hmotnosti lodi a balastu musí být 253kg), znamenala nemožnost držet ve 20 uzlových poryvech krok se špičkou. Z excelentní vedoucí pozice krátce po startu, jsem točil bóji 9. Pak jsem se dotáhl na Antonia Squizzata (ITA), za nímž jsem cílovou čáru protnul s 1 vteřinovým odstupem na 8. místě. Petr se v průběhu rozjížďky zlepšoval strojovým tempem, a po průjezdech 15,14,13 dojel 12. V čele monotónně dojela Megan před Barentem a Svenem. Na konci dne jsem stále držel 6. místo, rozestup mezi 4. a 8. místem byl 5 bodů! Petr stále okupoval 13. příčku.

A opět nás čekalo celodenní čekání na vítr, který přišel po páté hodině. Start proběhl do brízy severo-východního směru o síle 9 uzlů. Průměrný start jsem proměnil ve 4. místo na první bóji, za mnou s odstupem Megan.a Guuse Bijlarda (NED). Ve druhé stoupačce bohužel bríza zesílila na 15 uzlů, a já postupně začal ztrácet svůj náskok. Naštěstí Barent a Matt zajeli na nevýhodné křídlo, takže se mi podařilo udržet kontakt. Poslední bóji jsem točil 3. v sevřené 5 členné skupině. Bohužel jsem se nechal vymanévrovat na okraj - takže výsledná 5. Skvělým finišem vyhrála Megan před Mattem a Barentem. Petrovi se výrazně nedařilo a dojel 20. Na konci dne jsem stále držel 6. a Petr 13. místo.

Den poslední - polojasno, jižní vítr 12 uzlů. Skvělý start - bohužel pod Helenou. Po 200 metrech mne přikryla a já propadl. Nicméně po průjezdech 9,8,10 jsem dojel 7. Petr po stabilním výkonu (15,15,13) dojel 12. Pořadí na vedoucích místech bylo Helena, Megan, Guus.

Vítr zesílil na 14 uzlů na startu poslední rozjížďky. V cíli už to bylo 19, s nárazy okolo 25 uzlů. Dal jsem riskantní start, který se proměnil ve start snů. Rozjetý, přesně na čáře o loď přede všemi. A křídlo se zesilujícím větrem začalo zvýhodňovat. Pak se situace prudce změnila. Barent mne s každým poryvem dotahoval a přestoupával. Po 300-400 metrech mne přikryl, na což jsem zareagoval obratem. S vědomím nutnosti dobrého výsledku jsem přejel křídlo a zkusil opačný extrém, což skvěle nevyšlo. Celý manévr jsem zopakoval v další stoupačce se stejným výsledkem. Takže po průjezdech 20,20,19 jsem dojel 16. Petr si naopak spravil chuť, a po průjezdech 9,9,7 dojel na skvělém 5. místě. Vyhrál Guus, následován Barentem a Svenem.

Výsledky:

1. Megan Pascoe (GBR)

2. Barent Kol (NED)

3. Guus Bijlard (NED)

..

7. Daniel Bína (CZE)

..

11. Petr Čermák (CZE)

http://notices.deltalloydregatta.org/upload/Class-24mR/Class-24mR-Fleet-Overall.pdf

I přes výpadky v závěru mi chybělo 5 bodů na 4 místo. Na druhou stranu vyvstává otázka, zda 2 roky staré plachty a 7 let stará loď umožňují výrazně lepší výsledek.

Petr v průběhu zimní přípravy odvedl obrovský kus práce a dokázal, že se neztratí ani v absolutní světové špičce.

Zdraví

Dan Bína

Starší články z kategorie

O uplynulém třetím květnovém víkendu se náš TŘI SESTRY SAILING TEAM zúčastnil již 41.ročníku TROF...

28.6.-30.6. 2014, Jachetní klub Černá v Pošumaví, Lipno V lodních třídách 420, Cadet, Fireball, ...

Čtvrtek 15. květen 2014, YC CERE, Praha 4 - Podolí

Zde naleznete tabulku s kontrolou plnění ročních tréninkových plánů členů RD, RDJ a SCM za měsíc ...

Více informací naleznete na www.melges24.cz

Zobrazit všechny články


nahoru