Frymburský pohár třídy Tornado

Eva Skořepová | 21.09.2022

Frymburského poháru ve třídě Tornado, který se jel 10.–11. 9. na Lipně a jehož pořadatelem byl YC Kovářov, se zúčastnili čeští závodníci a tři posádky ze zahraničí (AUT, GER, LUX). Za chladného, ale větrného počasí se podařilo odjet pět kvalitních rozjížděk.


První den se odjely čtyři, v neděli potom jedna a další byla kvůli točícímu se větru přerušena a další se už neuskutečnila. Rozjížďky trvaly 40–45 minut, jezdily se tři kola a o zajímavé momenty na startu, točných bójích a v cílové linii nebylo nouze. Závodníci si víkend užili, ocenili práci rozhodčích a celého pořadatelského týmu a záchranářů z YC Kovářov.

 


 
Na startu se potkaly posádky, které se vracely z nedávného mistrovství světa ve Francii, posádky, pro které byl závod jejich prvním, posádky, které na Lipno jezdí pravidelně a vědí, jak je Lipno nádherné a náročné. Ze všech účastníků se nejvíce dařilo posádce z YC Kovářov CZE 62 Zdeňkovi Pavlišovi a Kláře Pavlišové. Zvítězili po boji ve čtyřech rozjížďkách, když se jim škrtla po převrácení nedojetá druhá rozjížďka. Vítězství bylo s náskokem tří bodů před druhou posádkou v pořadí Markusem Betzem a Sophií König z Německa na lodi GER 2. S mírným odstupem třetí místo získala loď z Rakouska AUT 369 Roland Marth/Tobias Marth.
 


Je mi líto těch, kteří se k závodu přihlásili a chtěli přijet, ale zdravotní či jiné závažné důvody jim účast neumožnily. Ti ostatní, kteří účast zvažovali, přijedou určitě příště. Opravdu to stojí za to, nádherný vítr, zabezpečení na vodě a na břehu skvělé jídlo po celý den a výborná zábava. Co si přát více. Díky všem účastníkům za skvělé a korektní souboje, díky posádkám ze zahraničí, že přijely a podpořili závod, díky všem ostatním, kteří to do Kovářova mají trochu dále a přijeli. Je třeba poděkovat organizačnímu týmu z YC Kovářov za skvěle odvedenou práci a poskytnuté zázemí, rozhodčím a záchrannému týmu za práci na vodě, Martině za fotky.
 


 
Michaela Pavlišová s Markem Pavlišem během závodu trénovali na olympijské lodi Nacra 17. Jde jim to dobře. Loď je hodně náročná, zkusil jsem si to, je to nádherný pocit, když loď letí nad hladinou – jiné zvuky, neuvěřitelná rychlost a také velká pokora. Koncem září mají domluvený trénink v Řecku a první závodní zkušenosti by chtěli nabrat na ME juniorů na Balatonu od 13. do 16. 10. Musí ale hodně opatrně, aby to zvládli a postupovali vpřed. Naše závodění musí zůstat zábavou, ne kampaní, nechceme, aby se z jachtingu stala povinnost.


 
V příštím roce pořadatel nabídl uspořádat pro třídu Tornado dva závody, a to v termínech 17.–18. 6. 2023 a 9.–10. 9. 2023. Třída Tornado si nabídky velice váží a určitě nějaký termín pro příští sezonu bude vybrán. Věřím, že zúčastněné posádky opět přijedou, že přijedou i další a podpoří rozvoj Tornád u nás.
 
Za ALT Tornado zapsal Zdeněk Pavliš
 
 
Výsledky:
Třída Tornado (10 lodí)
1. CZE 62 Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová 4 body
2. GER 2 Markus Betz/Sophia König 7 bodů
3. AUT 369 Roland Marth/Tobias Marth 11 bodů
 
Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/221330

 
Více fotek od Martiny Barnetové: https://www.facebook.com/tornadoclass/


 
 
 

 

Starší články z kategorie Závody

Do tradičního místa startu, lázeňského městečka Kuhlungsborn, se sjelo deset posádek, aby v po...

Podívejte se na sestřih toho nezajímavějšího z mistrovství Evropy třídy RS Feva, které se jelo...

Sourozenecká dvojice Michaela Pavlišová na kormidle a Marek Pavliš na kosatce z YC Kovářov (CZ...

O víkendu 10.–11. 9. zaplnily hladinu Brněnské přehrady barevné plachty hned pěti lodních tříd...

Na Lipně se o víkendu odjel závod letošní série Českého poháru tříd Optimist a ILCA 4....

Zobrazit všechny články


nahoru