Grad prix Melges 2015 vyhrál tým Martina Kulíka

Dana Dvořáková | 25.08.2015

Grand Prix lodní třídy Melges 24 se stala kořistí nejsehranější české posádky na startu pod taktovkou Martina Kulíka a díky ostřílenému kormidelníkovi Martinu Trčkovi

„Byli jsme nejsehranější posádkou na startu. Máme naježděno s týmem nejvíce závodů, a to jak doma, tak i v cizině. Na nedávném mistrovství světa, i když v jiném složení, jsme dokonce po prvním dnu vedli. Takže ty zkušenosti musí být někde znát,“ vysvětloval tajemství vítězství Martin Trčka, který má i zkušenosti z olympijských her ve třídě Laser. Nad Lipnem, kde se závod jel, vydrželo solidně foukat po celý uplynulý týden a ani víkend nebyl výjimkou. Jediné, co bylo jiné oproti minulosti, bylo kotvení a zázemí závodů. „V našem tradičním kotvišti v Marině Lipno nad Vltavou nebylo letos místo, zájem o kajutový jachting roste, a tak se již jen těžko shání nějaké bezpečné kotviště. Naštěstí nám vyšel vstříc Česťa Cais z Mariny Hrdoňov, a tak jsme zakotvili u něj. Pomocnou ruku nám podal i YC Kovářov, kde jsme mohli lodě po závodě vytáhnout jeřábem z vody,“ pochvaloval si spolupráci s některými lipenskými kluby technik a rozhodčí Miroslav Peterka.

„Závody jsme po ranním přípravném tréninku zahájili v pátek 21. 8. vpodvečer a odjeli jsme dvě rozjížďky. V sobotu jsme k dvěma již uskutečněným jízdám přidali další tři rozjížďky a stejně se nám vedlo i v neděli. Celkem jsme tedy odjeli osm kvalitních rozjížděk za severozápadního větru o síle 4–5 m/s,“ byl s průběhem závodu spokojený zkušený hlavní rozhodčí Marek Pavlovský. „Je pravdou, že všech osm rozjížděk vyhrála Kulíkova posádka. Ale jejich vítězství bylo vždy dost těsné. Vždyť lodě protínaly cíl v rozmezí maximálně dvou minut. A to rozjížďky trvaly kolem čtyřiceti až pětačtyřiceti minut,“ dodal.

Druhým letošním závodem pro třídu Melges 24 domácí sezona skončila. Proč pouze dva závody za dlouhou sezonu? „Pravděpodobně je to tím, že provoz těchto nádherných sportovních speciálů je poměrně drahý, a když jde o pětičlenné posádky, těžko se dávají dohromady nejen lidé, ale i peníze. Protože máme málo lodí na startu pohárových závodů, nemůžeme mít ani mistrovství republiky. Tak máme alespoň Grand Prix,“ řekl svůj názor a kormidelník vítězné lodi Martin Trčka.

Text a foto Petr Vitoň

Výsledky:

Melges 24 (7 lodí)

1. Martin Kulík, Martin Trčka, Tomáš Musil, Markéta Audyová, Antonín Podzimek CZE

2. Tomáš Vika, Štěpán Novotný, Ondřej Vachel, Zgrya CZE

3. Martin Záchvěj, Antonín Solfronk, Albert Fikáček, Michal Kliment, Eva Matoušková CZE

FOTO: Vítěznou posádku Martina Kulíka na GP Melges 2015 dokormidloval k vítězství olympionik Martin Trčka. Ve vítězném týmu nechyběla ani reprezentantka ve třídě Laser Radial Markéta Audyová. Ve stříbrném tým byl další reprezentant na Laseru Štěpán Novotný.

Starší články z kategorie Závody

15. 8. - 22. 8. 2015, Rio de Janeiro

26. - 28. 9. 2015, Yacht Club Nechranice, Vikletice, Česká republika CTL 151626

Na rakouském jezeře Wolfgangsee se jel závod série Laser Grand Prix. Český jachting zde zaznamena...

28. - 30. 8. 2015, místo konání Černá v Pošumaví, YC Jestřábí

Olympic Test Event. Rio de Janeiro přivítá od 15. do 22. srpna 339 jachtařů z 52 zemí, kteří otes...

Zobrazit všechny články


nahoru