HEBE SAILING TEAM na Gardě

Eva Skořepová | 10.09.2018

HEBE SAILING TEAM z Českého Yacht Klubu absolvoval na přelomu srpna a září tři závody na karbonovém speciálu T-boat 830 na jezeře Lago di Garda. Dosáhl na 1., 2., a 3. místo  v regatách Trofeo Riccardo Gorla, Trofeo Comune di Gargano a Centomiglia del Garda.



Posádka jela ve složení Zdenál Sünderhauf, David Kovařík, Milan Koláček, Vojta Komárek, Zdeněk Jakoubek, Milan Tomek a Tomáš Záhora. První tři dny přišel tak silný vítr, že jsme ani nevyjeli z mariny. Foukalo silně přes 30 uzlů.
 
První závod v středně silném větru se nám podařilo dobře odstartovat a na horní bóji v Torbole jsme točili první ve skupině z 11 lodí  a asi na 20. místě celkově z cca 130 lodí. Po obrátce jsme nasadili 106 čtverečních metrů genakru, na který jsme ve skluzu jeli kolem 14–17 uzlů až do cíle. Před další lodí jsme nakonec měli luxusní náskok kolem 50 minut.
 

 


Druhý závod se jel den před Centomiglií a jednalo se o krátký „up and down“ (karusel), který se jel ve slabém proměnlivém větru. Start i cíl byl před marinou v Bogliaciu.

 

 
Hlavní závod Centomiglia se startoval v ranních hodinách 8. září v silném termickém protivětru. Na kormidle již byl Milan Koláček, který nám pomohl vyladit loď před závodem. Na startu jsme viděli, že Italové refují, tak jsme také zarefovali hlavní plachtu. Na startu mělo být údajně přes 300 lodí, ale řada soupeřů měla velké problémy se silným větrem, tak buď ani nenastoupili do závodu, anebo po startu odstoupili. Přes problémy s dovažováním jsme se dostali na stoupačku téměř na čelo závodu, hned za katamarany a Libery. Horní bójku jsme točili na prvním místě ve skupině a celkově v první desítce. V silném poryvu na zaďák se nám povedlo špatně vytáhnout bouřkový genakr a zde nás předjeli naši největší soupeři ze Švýcarska na Vuvuzele. Následně jsme odjeli ve slábnoucím termickém větru na levou stranu a téměř hodinu a půl jen sledovali soupeře, jak nás po pravém břehu jeden za druhým předjíždějí. Zde nás také předjela další česká posádka Jirky Kvasničky, které k druhému místu v naší skupině gratulujeme. České vlajky zde byly opravdu vidět. Zbytek závodu jsme z téměř ztracené pozice sjížděli jednu loď za druhou a v cíli z toho nakonec bylo třetí místo ve skupině a spokojenost především s tím, že jsme bojovali až do konce.

 


 
Těšíme se už na příští rok a máme samozřejmě spoustu námětů, jak přes zimu opět lépe vyladit HEBE IV. Nyní přesedláme na námořní závoďák M 37 HEBE V, kde budeme řešit naši účast na letošním jubilejním ročníku Rolex Middle Sea Race.
Zdenál Sünderhauf
 
 
Výsledky: http://www.centomiglia.it/regate-2018/

Starší články z kategorie Závody

Z důvodu nedostatku vody na Nových Mlýnech závod CTL 182163 a CTL 182165 Modrý hrozen + CECC C...

Supercup – soutěž windsurferů v rámci států Slovenska, Maďarska a Česka byl původně naplánován...

Na Lipně v Černé v Pošumaví se o víkendu 8.–9. září podařilo odjet náhradní mistrovství ČR tří...

O prodlouženém víkendu 31. 8.–2. 9. se v Černé v Pošumaví odjela tradiční Lipno regata pořádan...

3 týdny závodění, 1300 závodníků, 900 lodí a 30 národů tato čísla a mnohem více, to byl největ...

Zobrazit všechny články


nahoru