Jachtařem roku 2007 se stal David Křížek

Dana Dvořáková | 15.02.2008

Tisková zpráva z vyhlášení ankety ČSJ " Jachtař roku 2007", která se uskutečnila 12. února v YC CERE

Jachtařem roku Křížek

Jachtařem roku 2007 byl v tradiční anketě Českého svazu jachtingu zvolen David Křížek. Získal 122 bodů ze 156 možných. Rozhodovalo 52 zástupců jachtařských klubů a asociací. Ti ocenili třetí místo, které Křížek obsadil v závodě osamělých mořeplavců přes Atlantik Transat 6,50. Bylo to vůbec první výrazné umístění Čecha v tomto extrémně těžkém závodě. David Křížek patří už řadu let k předním českým jachtařům. Začínal v okruhovém jachtingu, kde získal řadu medailí na mistrovstvích republiky, v posledních letech se věnuje zejména jachtingu námořnímu. „Mimochodem, je to vůbec poprvé, co v této anketě zvítězil námořní jachtař,“ řekl k tomu člen výkonného výboru Českého svazu jachtingu a organizátor ankety Václav Žmolík. Křížek zvítězil i v kategorii Námořní jachting.

Účastníci ankety přihlédli rovněž k úspěšným kvalifikacím českých jachtařů na olympijské hry v Pekingu 2008. Vítězem kategorie Okruhový jachting – muži se stal zkušený závodník Michael Maier, který pro Českou republiku vyjel právo účasti na OH ve třídě Finn. Druhý v této kategorii skončil závodník na Laseru Martin Trčka, který pro Českou republiku rovněž vloni vybojoval účastnické místo na olympiádě v Pekingu.

V kategorii Okruhový jachting – ženy dali hlasující nejvíce hlasů Veronice Fenclové. Závodnice, která část sezóny strávila v posádce s Lenkou Šmídovou na lodi třídy 470, se pak opět vrátila na Laser Radial. Jejím nejvýraznějším úspěchem bylo 7. místo z ME na této jednoposádkové lodi. Druhé místo v této kategorii zbylo na naši nejznámější jachtařku a vítězku ankety z minulých let Lenku Šmídovou. Během roku vystřídala tři partnerky v posádce lodi 470, což rozhodně neulehčilo její olympijskou kampaň v této třídě. Na olympiádu se kvalifikovala až na začátku roku 2008, s novou kosatnicí Lenkou Mrzílkovou, a to se už ve výsledcích ankety nemohlo promítnout.

Nejlepší juniorkou roku 2007 je podle hlasujících jachtařů Michaela Kořanová, mistryně republiky na Cadetu, kterou těsně následovaly Martina Koutná, závodící ve třídě 420, a Vendula Škráčková, nástupnice Lenky Šmídové v bývalé olympijské třídě Evropa.

Juniorem roku 2007 zvolili jachtaři Ondřeje Bobka, který závodí společně se svým bratrem Pavlem ve třídě 470. Druhý skončil Viktor Teplý, třída LaserRadial, Laser 4,7, třetí další talent českého jachtingu Petr Fiala.

V absolutním pořadí ankety Jachtař roku 2007 se jako druhá umístila Veronika Fenclová, třetí příčka patří Michaelu Maierovi.

Vyhlášení výsledků ankety ČSJ Jachtař roku 2007 opět po roce hostil Jachtklub CERE v pražském Podolí. Ke společenskému lesku komorního večera přispělo i vystoupení hudebníka Ivana Hlase a účast Miss České republiky 2003 a přítelkyně Davida Křížka Lucie Váchové.

Václav Žmolík, ČSJ

Starší články z kategorie Výkonný výbor ČSJ

Prezentace odborných komisí ČSJ (KVS, STK, KR), SCM a meteo týmu, zpráva o hospodaření ČSJ za ro...

Čtvrtek 17. ledna 2008, YC CERE

(občanského sdružení registrovaného u Ministerstva vnitra ČR pod číslem VSP/1 – 1235/90R) ...

Čtvrtek 13. prosince 2007, YC CERE

Čtvrtek 15. listopadu 2007, YC CERE

Zobrazit všechny články


nahoru