Jachtařské přednášky 2023

Eva Skořepová | 18.02.2023

Jachtařské přednášky v roce 2023 proběhly v termínu od 17. ledna do 14. února. Celkově je shlédlo 661 účastníků, z toho na místě 186, online se připojilo 475. Ve spolupráci se SZJ se online připojilo 36 slovenských jachtařů. Ve spolupráci s NEWTON Univerzity se povedlo zajistit bezchybný průběh a připravit záznamy z přednášek na vysoké technické úrovni.


Přednášky připravil kolektiv Jachtařské akademie ve složení: Zdeněk Sünderhauf – sestavení přednášek a moderování, Aneta Kesczi – technické zázemí a operativa, Radek Sünderhauf – technická podpora a operativa na Jachtařské akademii, Denisa Binjošová – prezence a zajištění komunikace při online přenosech, Denisa Grecmanová – okomentování videí a zajištění anotací k jednotlivým přednáškám.
 


1)     Marian Jelínek: Pravidla budování návyků u sportu


Přednáška se zabývala základními fakty o návycích, jejich budování, jejich udržení, změnami nechtěných návyků a implicitními limity jako nejsilnějším návykem. Zde Marián Jelínek prezentoval své dlouholeté zkušenosti. Po dohodě s Marianem není přednáška nahraná.
 
Účast:
-        Online 120 účastníků
-        Prezenčně 45 účastníků
-        Z toho 6 držitelů SZJ
-        Dohromady 165 účastníků

 


 
2)     Štěpán Novotný: Pravidla budování návyků při jachtingu


Se Štěpánem Novotným, trenérem SCM ILCA, se v této přednášce seznámíme s příklady návyků v jachtingu, které může každý jednoduše začít používat. Jsou představeny různé varianty jachtařských dnů, ať už závodní den nebo tréninkový den.
 
Přednáška je hlavně praktická, jelikož je Štěpán aktivním trenérem a dokáže tak zužitkovat své poznatky. Dozvíte se o návycích obecně – kdo je vytváří, jaké problémy by měly být pomocí návyků řešeny a jak se návyky mohou dělit. Podle Štěpána jsou to návyky během tréninku a během závodu, většinou by si ale měly být co nejpodobnější. V přednášce se budete zabývat tím, jak probíhá trénink na vodě a závodní den na vodě, jaké mají tyto aktivity specifika a rozdělení a jaké návyky je dobré vytvořit si během jednotlivých etap tréninku či závodu. Nemalá část přednášky je věnována také návykům závodníků a trenérů před startem a během startovní procedury.
 
Účast:
-        On-line 120 účastníků
-        Prezenčně 45 účastníků
-        Z toho 6 držitelů SZJ
-        Dohromady 165 účastníků
 
Záznam přednášky:
https://www.jacht-akademie.cz/vzdelavani/novinky/191-pravidla-budovani-navyku/

 


 
3)     Václav Brabec: Šedivá je teorie


Přednáška od Vaška Brabce je zaměřená na závodní pravidla a jejich aplikaci v praxi. Václav Brabec, mezinárodní rozhodčí a závodník lodní třídy RS700, vás provede systémem Závodních pravidel jachtingu a na reálných situacích vám předá tipy a triky, jak tyto situace řešit z pohledu pravidel, a to ať už jste v pozici lodě s právem plavby, anebo musíte vyhýbat. Přednáška navazuje na teoretickou přednášku z roku 2022 a je zaměřena převážně na praktické informace a situace, které mohou na vodě nastat.
 
Závodní pravidla jachtingu jsou rozdělena do 4 sekcí – právo plavby, omezení, značky a překážky, další pravidla. Proto si v každé modelové situaci řeknete, jak tyto jednotlivé sekce při uplatňování pravidel fungují v reálných situacích. Hned na úvod je zde ukázka reálné situace na mrtvé vodě, která je vysvětlena krok po kroku. Ukážete si, jaká pravidla se v těchto situacích aplikují a jaká loď má z hlediska krytí, omezení a místu k vyhýbání právo. Další situací je dvouobrat, kdy na jednu z lodí je dán poté protest. Je to opět reálná situace, která se stala na MS 49erů v Comu. Dozvíte se, na co se v takové situaci připravit a na jaké otázky se komise bude ptát. Také si proberete, jak je to s couváním a právem plavby, na co se zaměřit při startu a více do hloubky je také vysvětleno pravidlo 42.
 
Druhá část je opět zaměřena především na reálné situace. První z nich je situace na startu, která je detailně vysvětlena a díky tomu se dozvíte, kdy má která loď právo. Dalším tématem je místo k obratu – kdy se může uplatnit, jak se v takové situaci posádka může rozhodnout a na čem to rozhodnutí závisí. Nejdelší část je věnována značce a zóně u značky. Dozvíte se, proč je zóna důležitá, jak ji poznám, jak se zde uplatňuje správný směr, kdy správný směr platí a co to vlastně ten správný směr je. Opět je to znázorněno na několika situacích, například na situaci, kdy je více lodí v zóně a jedna z nich vyjede. Také je popsána situace u cílové značky. Co se tam může stát, jak točit test na cílové čáře a situace u značky při zaďáku do cíle.
 
Účast:
-        On-line 105 účastníků
-        Prezenčně 52 účastníků
-        Z toho 7 držitelů SZJ
-        Dohromady 157 účastníků
 
 
Záznam přednášky:
https://www.jacht-akademie.cz/vzdelavani/novinky/192-sediva-je-teorie/

 

 


 
4)     Tomáš Musil: Trimování plachet- podrobně


 
Tomáš Musil je 31násobný mistr republiky v jachtingu, dvojnásobný mistr Evropy, vícemistr světa a šéftrenér jachtařského týmu ČR na OH v Pekingu. Obsahem jeho přednášky jsou ovládácí prvky nastavení plachet, základy trimu kostaky, hlavní plachty a spinakru a trim trysky mezi kosatkou a hlavní plachtou. Přednáška je zaměřena na velké okruhové lodě. Většina principů se dá ale přenést i na malé okruhové lodě.
 
Vzhledem k tomu, že se přednáška zaměřuje na větší okruhové lodě, předpokládá se, že loď nevlastníte, ale přebíráte si jí od charterové společnosti. Po předání je dobré si zkontrolovat několik věcí, které vám pomohou loď dobře natrimovat. Jedná se především o stěžeň, backstay, baby vanty, sálingy a vanty. Dále je pro správný trim lodě důležité umět nastavit kosatku, napětí výtahu a vozík otěží geny. K těmto jednotlivým prvkům vám vždy Tomáš řekne tipy, jak je správně nastavit. Na ukázkách z větrného tunelu uvidíte, jak vypadá proudění větru při přílišném utažení nebo povolení kosatky. Na závěr se dozvíte, co je to twist plachet, jaký ho mít při různé síle větru a stavu moře a jednotlivé kroky nastavení lodě při velkých vlnách, hladiny bez vln, silném větru a slabém větru.
 
Druhá část přednášky je zaměřena na nastavení hlavní plachty a jejích ovládacích prvků, kterými jsou hlavní otěž, vozík hlavních otěží, kiking, cunningham a výtah hlavní plachty. Podrobněji si řeknete, jak na trimování hlavní plachty, jak ji nastavit do slabého větru a co dělat při zesilování větru a při poryvech. Konec druhé části je zaměřen na problémy, které mohou nastat při jízdě proti větru a jak je odstranit pomocí nastavení ovládacích prvků. Jedná se o problémy, kdy loď stoupe málo, loď splouvá nebo loď stoupe, ale nemá rychlost. Pro každý tento případ jsou zde vysvětleny jednotlivé kroky, co by měla posádka v těchto chvílích s lodí dělat.
 
Účast:
-        On-line 137 účastníků
-        Prezenčně 56 účastníků
-        Z toho 13 držitelů SZJ
-        Dohromady 193 účastníků
 
Záznam přednášky:
https://www.jacht-akademie.cz/vzdelavani/novinky/193-trim-plachet-podrobne/


 
5)     Tomáš Musil: Vliv pohybu posádky okruhové plachetnice na výkon plachty


Poslechněte si, jak může posádka ovlivnit výkon plachty na základě studií. Obsahem přednášky je houpaný obrat, S-turns technika a Sail flicking prozkoumané v laboratoři. Jedná se o výběr z disertační práce "Nestabilní aerodynamika jachtařských manévrů a kinetických technik" Rileyho R. Schutta na Cornell University. Tyto techniky jsou uplatnitelné na malých okruhových plachetnicích, kde je významná váha posádky a díky změnám polohy posádky můžeme měnit aerodynamiku na plachtách.
 
První část je věnována experimentu z výše zmíněné disertační práce. Na ukázce z mužské medailové rozjížďky třídy 470 z Aarhusu je vidět, že po celou dobu rozjížďky posádka na lodi pumpuje a houpe. Účinek této techniky je vysvětlen právě pomocí experimentu v disertační práci, která je rozdělena na 3 části. První část je na vodě s olympijským laseristou, kdy zjišťovali, co je potřeba ke vzniku extra pohonu. Na Laser bylo umístěno 6 GoPro kamer, pomocí kterých se měřily náklony na lodi, profil plachty, nastavení kormidla. Dále na loď byly umístěny zařízení k měření náklonu, pohybu a rychlosti lodě. V druhé části byl tento princip přenesen do laboratorních podmínek a byly změřeny síly, které tam vznikají, jakým způsobem a kde vznikají. Třetím krokem byla simulace v uměle vytvořeném prostředí (voda s kuličkami a laserem). Tomáš v přednášce popisuje jednotlivé části experimentu a dozvíte se, jaké jsou výsledky, když s plachtou nemáváme, mávneme jednou a máváme vícekrát.
 
V druhé části přednášky je popisován druhý experiment ze stejné disertační práce. Jedná se o princip S-kliček/zatáček, pomocí kterých se Laser pohybuje při plavbě po větru a díky kterým získává vyšší rychlost. Experiment byl opět dělán na Laseru se zkušeným světovým závodníkem. Na loď bylo znovu umístěno 6 kamer a další zařízení ke zjištění pohybu lodě a nastavení plachty. Tento reálný případ byl poté simulován v laboratorních podmínkách stejných jako v předchozím případě. Na základě tohoto měření byla vytvořena počítačová simulace, kde jsou jednotlivé fáze znázorněny a popsány. Pokud by vás k tomuto tématu zajímalo více, můžete se také podívat na YouTube kanál WB Sails Simulations.
 
Účast:
-        On-line 71 účastníků
-        Prezenčně 25 účastníků
-        Z toho 6 držitelů SZJ
-        Dohromady 96 účastníků
 
Záznam přednášky: Připravuje se

 

 


 
6)     Jan Skřepek: Cesta na OH v Paříží v olympijské třídě IQFoil


 
Kdy je pravý čas začít s windsurfingem, proč někoho baví více windsurfing a někoho jachting, jaké je kouzlo úspěchu českých dívek, specifika nové olympijské třídy IQ Foil, jak složitá je cesta do Paříže. 
 
Účast:
-        On-line 42 účastníků
-        Prezenčně 8 účastníků
-        Z toho 4 držitelů SZJ
-        Dohromady 50 účastníků
 
Záznam přednášky: Připravuje se

 


 
Zdeněk Sünderhauf a Aneta Kesczi
 

 

Starší články z kategorie Zprávy odborných komisí a HZS

Zveme vás na pořádané školení nových a přeškolení končících licencí členů Hladinové záchranné ...

Vyhlášení sezony 2022 a valná hromada České windsurfingové asociace ...

Jeden z partnerů Českého svazu jachtingu, firma SailingCentrum připravila slevy 15 až 40 % na ...

Jednání Komise rozhodčích proběhlo ve čtvrtek 10.11.2022 online. Zápis naleznete v příloze.

Vážení zástupci klubů, dovolujeme si vás oslovit s výzvou pro zájemce o rekvalifikační...

Zobrazit všechny články


nahoru