Jachtařské skify na hladině Lipna

Dana Dvořáková | 18.06.2013

15. - 16. června 2013 – Lipno nad Vltavou

Vodní hladinu před Loděnicí Lipno zaplavily plachetnice různých tříd, od dětských Optimistů, přes dvouposádkové RS Fevy, po Splashe, Flashe, RS Varea až po nejrychlejší jednoposádkové skify RS700. V této třídě se sešla kompletní česká špička, která bojovala o body do Poháru ČR.

V sobotu panovalo na Lipně úžasné počasí a střední vítr stále zesiloval. V první rozjížďce si nejlépe vedl favorit závodu David Křížek (STAVMONTA), který se ale na závěrečném bočním kurzu do cíle převrátil a do čela se dostal Václav Huk (LS Brno). Ten ale proti pravidlům minul průjezd mezi dvěma bójemi a tak se nakonec propadl až na 4. místo. Vedení uhájil Křížek, který jednoznačně vyhrál i další tři rozjížďky. V poli patnácti lodí nebyla nouze o dramatické situace a divoká převržení. Při jednom z nich si plzeňský jachtař Miroslav Horák dokonce zlomil nosní přepážku. Ukázal se ale jako pravý bojovník a i přes krvavé zranění dokončil všech šest sobotních rozjížděk. Tu čtvrtou nakonec po velkém souboji vyhrál známý jachtař a kormidelník týmu Tři sestry Milan Hájek (SAILING CENTRUM), těsně následován Davidem Křížkem. Poslední sobotní rozjížďka pak patřila Václavu Hukovi.

V neděli závodníci odjeli pouze jednu rozjížďku v postupně slábnoucím větru. Do čela se krátce po startu dostal, po celý závod velmi dobře jedoucí, Petr Fiala. Ten svůj náskok postupně zvyšoval a suverénně zvítězil. Druhý pak dojel i přes jedno rychlé převržení Milan Hájek.

Celkovým jasným vítězem se stal s 5. bodovým náskokem David Křížek (STAVMONTA), následován Milanem Hájkem (SAILING CENTRUM) na druhém místě a Václavem Hukem (LS BRNO) na místě třetím. Skvělý jachtař a nováček v této lodní třídě Petr Fiala vybojoval při své premiéře 4. místo.

O POHÁR STAROSTY LIPNA 2013 – POHÁR ČR

Lipno nad Vltavou – 15 závodníků

1. D. Křížek (STAVMONTA) – 1, 1, 1, 1, 2, 2, (3) – 8 bodů

2. M. Hájek (SAILING CENTRUM) – 3, (4), 2, 2, 1, 3, 2 – 13 bodů

3. V. Huk (LS BRNO) – (4), 2, 3, 4, 3, 1, 4 – 17 bodů

FOTO: Jan Myslík

Alan Kučera – team PR

STAVMONTA Sailing Team

Přílohy ke stažení

  rs700_lipno_2.jpg (349K)

Starší články z kategorie

Yacht Club Vranovská přehrada Vás zve na svůj první závod kajutových plachetnic v letošní sezoně....

V rámci tradičního Orlického týdne proběhnou dva závody CTL 131213, termín 22. - 23. 6. 2013 - 1...

Při příležitosti oslav 50 let závodního jachtingu v Poděbradech si Vás dovoluje pozvat JO TJ Bohe...

Závod Štít města Litoměřic s termínem 8. - 9. června 2013 nebylo možné z důvodu záplav uskutečnit...

Z důvodu povodně na Labi se ruší závod CTL 131610 - Česká brána 2013 ve dnech 22. - 23. června 20...

Zobrazit všechny články


nahoru