Kateřina Švíková devátá na olympijských hrách ve třídě iQFoil

Eva Skořepová | 03.08.2024

Windsurfařka Kačka Švíková vybojovala na olympijských hrách parádní 9. místo! Je to teprve páté umístění v první desítce v historii celého českého i československého jachtingu! A medaile může přijít v roce 2028 v Los Angeles!


 
Jak to probíhalo? Dopoledne bylo podobné jako včera, kdy se nakonec nic neodjelo. Začalo se slavnostním nástupem pro 10 nejlepších, a poté šly závodnice na vodu. Čtvrtfinále bylo odstartováno včas. Kačce se povedl start, držela se vpředu a bojovala na 4. až 5. místě. Bohužel při druhé stoupačce se poslední dvě závodnice, Číňanka a Peruánka, vydaly na druhou stranu než ostatní. Přišla jim změna větru, všechny předjely a rozhodly o svém postupu do semifinále. Kačka dojela do cíle na 6. místě, což znamenalo celkové 9. místo v olympijské regatě.
 

 


Ve třídě iQFoil mezi ženami zvítězila Italka Marta Maggetti, druhá byla Sharon Kantor z Izraele a až třetí Britka Emma Wilson, která základní část suverénně ovládla s náskokem 31 bodů!

 

 

„Psychicky bylo pro mě čtvrtfinále docela náročné. Šla jsem do něj s tím, že může dopadnout jakkoliv. Bohužel nám nevyšla strana, na kterou jsme jely, v tom okamžiku jsem nebyla ani na postupových pozicích. Chtěla jsem ještě bojovat o nějaké lepší umístění, ale nakonec jsem dojela šestá, což znamenalo celkové 9. místo. Trošku mě to mrzí, mohla jsem ve čtvrtfinále ještě nějaké holky předjet. Ale jsem spokojená s celým závodem, myslím, že to nikdo nečekal, že to je super výsledek pro celý český jachting. Pro mě byl už velký úspěch, že jsem mohla bojovat na olympiádě jako závodnice ze země, která nemá moře, ukázat všem ostatním, že to jde, a užít si nádherné prostředí tady v Marseille i atmosféru pod pěti kruhy. Zpětně určitě budu hodnotit 9. místo jako skvělé. Závod byl náročný, závodily jsme pět dní v kuse, pak ještě finále. Často jsme čekaly na vítr, což je součást našeho sportu. Teď si potřebuji odpočinout, jsem fakt hodně unavená. Chci zregenerovat a užít si volna, sportovat chvíli jenom pro radost a uvidíme, jak to půjde dál,“ řekla po závodě Kačka Švíková, která společně se Zosiou Burskou a Sárou Tkadlecovou vyrazila do Paříže, aby viděly další sportovce z českého týmu v akci a nasály olympijskou atmosféru přímo v centru dění.
 
Do Prahy přiletí všechny tři společně v pondělí 5. 8. v 19.00. Přijďte je na letiště přivítat!
 
Nebo je přijeďte pozdravit v pátek 9. srpna do Mostu na Olympijský Festival!
 

 

A jak hodnotí naše vystoupení na olympiádě team leader Štěpán Novotný, místopředseda ČSJ?
„Dneska skončily poslední rozjížďky v lodní třídě iQFoil, kde Kateřina Švíková obsadila 9. místo. Bohužel se jí nepodařilo postoupit ze čtvrtfinále, ale i tak je toto umístění pro nás obrovským úspěchem. Kačka postupovala do čtvrtfinále z 5. místa, což je úžasné a velký příslib do budoucna, zejména pro další olympijské hry v roce 2028.
 
Posádka Zosia Burska a Sára Tkadlecová na 49eruFX, pro kterou to byla také premiéra na olympijských hrách, skončila na 19. místě. Získaly obrovské zkušenosti, které jim jistě pomohou v budoucnosti.
 
Všechny naše závodnice si účast na olympijských hrách vybojovaly koncem dubna na Last Chance Reegattě, a od té doby se intenzivně připravovaly. Kačka trénovala téměř nepřetržitě ve Španělsku a poslední měsíc strávila v Marseille, aby se co nejlépe připravila na zdejší podmínky. Dlouhodobě spolupracuje se španělským trenérem Jaimem Andresem Castrem, který s ní byl i na olympijských hrách. Zosia a Sára si před olympiádou koupily novou loď, kterou musely připravit na závody, ke jejímu správnému nastavení využily portugalského trenéra, který jim velmi pomohl. Na olympiádě byly s Martinem Trčkou, i tato spolupráce fungovala velmi dobře.
 
Celkově hodnotím vystoupení našeho týmu velmi pozitivně. Kačka jezdila v kvalifikačních rozjížďkách velmi konzistentně a díky tomu se nominovala do čtvrtfinále z 5. místa. Je to velké překvapení a byli jsme nadšeni. Bohužel čtvrtfinále nevyšlo, jak jsme si všichni přáli, ale i tak je 9. místo úžasným výsledkem z olympiády.
 
Na olympijských hrách jsme patřili mezi menší týmy, ale náš support tým odvedl skvělou práci. Měli jsme dva trenéry na vodě, team leadera a fyzioterapeuta, kteří se snažili pro naše závodnice udělat maximum, aby se mohly stoprocentně připravit na jednotlivé rozjížďky.
 
Po olympijských hrách v Tokiu můžeme říci, že starší generace špičkových závodníků postupně končí a přichází nová generace. Máme velké množství mladých talentovaných závodníků, které musíme dobře připravit. Naším cílem je, aby na dalších olympijských hrách bylo více posádek schopných bojovat o lepší umístění, nebo dokonce o medaile.
 
Podporujeme mladé jachtaře a snažíme se vytvořit tým s trenérem, aby trénink nebyl individuální, ale týmový. U dospělých reprezentantů je to složitější, protože je jich méně, takže individuální podpora bude pokračovat. Ale například ve třídě iQFoil se profiluje pět kvalitních závodnic, pro které chceme připravit tým a najít trenéra na světové úrovni.
 
Doufám, že skvělé výsledky z olympiády budou mít vliv na popularitu a úroveň jachtingu v Česku. K tomu nám pomáhá i Olympijský festival, který se koná na jezeře Most, kde se jachting prezentuje jako jeden z hlavních sportů a kde si ho děti mohou vyzkoušet. Uvidí, že je to krásný sport, navíc s dlouhou tradicí nepřetržité české účasti na olympijských hrách.
 
Také doufám, že tyto skvělé výsledky a naše účast na olympiádě nám pomohou být zařazeni mezi 30 prioritních sportů v rámci Národní sportovní agentury a nebudeme ve druhé kategorii jako nyní. Myslím, že patříme mezi 30 vybraných sportů a že jsme na olympijských hrách rozhodně neudělali ostudu, ba naopak.“
 

 

Děkujeme celému českému olympijskému týmu za skvělou reprezentaci!

 
Kompletní výsledky zde: https://paris2024.sailing.org/racing/results-centre/

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Kateřina Švíková má za sebou další den plný čekání. Kolem poledne absolvovala oficiální předst...

Finále třídy iQFoil začne zítra ve 14.00 na okruhu Marseille před pláží zaplněnou diváky! Je f...

Kateřina Švíková na iQFoilu je stále v první desítce a posádka 49eruFX do medailové rozjížďky ...

Na vodě vítr, slunce, vlny – skvělé podmínky pro olympijské závodění. Poprvé se vyplouvá z mar...

I druhý den začal odkladem startu pro nedostatek větru. Kolem 14. hodiny se ale rozfoukalo, př...

Zobrazit všechny články


nahoru