Kateřina Švíková postupuje z pátého místa do finálových jízd na olympiádě

Eva Skořepová | 01.08.2024

Finále třídy iQFoil začne zítra ve 14.00 na okruhu Marseille před pláží zaplněnou diváky! Je fantastické, že česká závodnice bude jednou z aktérek. Po Lence Šmídové, Lence Mrzílkové a Veronice Fenclové Kozelské je Kateřina Švíková čtvrtou ženou v českém jachtingu, která již určitě získá na olympijských hrách umístění v první desítce, a navíc může bojovat o medaile. Je také první českou windsurfařkou v historii olympijských her. Je to obrovský úspěch nejen pro český jachting, ale pro celý český sport!



Dnes bylo příliš velké vedro na to, aby se mohla pořádně rozvinout termika. Sea breeze přišla velmi slabá a nefoukala po celém zálivu. Kvůli slabému větru se dnes neodjely ani medailové rozjížďky tříd 49er a 49erFX, jsou odloženy na zítřek.

 

Windsurfařky třídy iQFoil dnes odjely jeden kurz a dva slalomy. Kateřina Švíková ukázala, že se na zítřejší finále těší. V prvním kurzu se celou dobu pohybovala kolem pátého místa a pátá dojela i do cíle. Následovalo dlouhé čekání a přesun víc na volné moře, kde se podařilo odjet za podmínek na hranici regulérnosti dva slalomy. V tom prvním měla Kačka smůlu, spadla ve slabém větru před cílem z foilu a dojela na 19. místě. „Bohužel jsem spadla na poslední halze, ale věděla jsem, že to bude moje škrtačka a že je ještě naděje,"  vysvětlila Kačka.

 

 

V dalším slalomu se jí sice nepovedl start, ale skvělou jízdou byla v cíli pátá. „V poslední rozjížďce jsem neměla úplně nejlepší start, ale pak jsem to nevzdala, koukala jsem se, jak fouká, a přišlo mi, že je lepší jet po první bójce pořád rovně a nedělat žádnou halzu (obrat po větru). Měla jsem možná trošku štěstí, že nějaké holky odhazovaly, a na další bójce už jsem byla pátá,“ popsala. Nakonec připsala 4. místo, protože Francouzka, která dojela před ní, měla předčasný start. Posunula se na celkové 6. místo a postoupila do finálových jízd. Po technickém protestu na Peruánku, která dostala penalizaci, se Kačka posunula na páté místo.

 

„Neměla jsem vůbec nervy, šla jsem do toho s tím, že ještě máme před sebou pět rozjížděk, že musím podat stejný výkon, jako jsem podala ve dnech předtím, a uvidím, jak to dopadne,“ řekla šťastná Kačka v mix zóně.

 

Po dojetí musela ještě na měření stejně jako všechny účastnice zítřejšího finále. „Měření je u iQFoilu snadné, jen zkontrolují, že nepodvádíme, že používáme to vybavení, které jsme si zaregistrovali, a to je v zásadě všechno,“ popsala.

 


 
A jak se bude připravovat na zítřejší finále? „Pořádně se vyspat a trošku zregenerovat – to je nejdůležitější, protože ten dnešní den byl velice náročný. Byli jsme asi 6 hodin na vodě, strašně dlouho jsme čekali, ještě je tady extrémní vedro. Pokusím se dobře vyspat stejně jako včera, protože i včera to bylo náročné a dlouhé, a dneska to vyšlo.“
 
Medailová série ve windsurfingu je trochu jiná, než u ostatních lodních tříd. Windsurfařky, které skončily po základní části na čtvrtém až desátém místě, jedou čtvrtfinále, z něhož dvě postoupí do semifinále. Do něj se přidají závodnice, které skončily v základní části na druhém a třetím místě. Dvě z nich postoupí do finále, do kterého automaticky postoupí vítězka základní části a kde se rozhone o medailích. Takže i Kačka může vyhrát!    

                

Výsledky zde: https://paris2024.sailing.org/racing/results-centre/

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Kateřina Švíková na iQFoilu je stále v první desítce a posádka 49eruFX do medailové rozjížďky ...

Na vodě vítr, slunce, vlny – skvělé podmínky pro olympijské závodění. Poprvé se vyplouvá z mar...

I druhý den začal odkladem startu pro nedostatek větru. Kolem 14. hodiny se ale rozfoukalo, př...

Snídaně, warm up v posilovně, protáhnout se nachystat loď, prkno a na vodu. Jenže vítr je prot...

Trochu ve stínu začínajících olympijských her proběhlo minulý týden na Balatonu Mistrovství sv...

Zobrazit všechny články


nahoru