Ligu mistrů si letos v České jachtařské lize vybojoval tým ICZ RODOP

Dana Dvořáková | 04.10.2016

BRNO, 1. - 2. října 2016

Na Brněnské přehradě se o víkendu sešlo všechno, co patří ke skvělému závodu -silná konkurence dvanácti týmů, vítr tak akorát, sluníčko a rozhodčí, kteří z podmínek vytěžili maximum. K tomu připočtěme našlapanou tabulku, v níž soupeřící týmy po prvních dvou dějstvích České jachtařské ligy dělily často jen desetiny bodu. Karty před vyvrcholením první klubové série, jejíž vítěz změří síly s evropskou jachtařskou elitou, snad nemohly být rozdány lépe.

Vyrovnanost startovního pole měla jednu výjimku. V čele se po pražském a lipenském závodě s odstupem usadil tým ICZ -RODOP, ale ani ten ještě neměl nic jistého. Na Brněnské přehradě musel čelit náporu vyzyvatelů. Vysoké tempo hned od první rozjížďky nasadila především posádka YC Neratovice s Petrem Fialou na kormidle. „Rodopáci“ tak sice na Prýglu nezískali tolik „jedniček“ jako v minulých závodech, díky úžasně vyrovnaným výkonům -v žádné rozjížďce nebyli horší než třetí -si systematicky budovali bodový náskok. Tým z Neratovic po skvělém výkonu obsadil druhé místo.

Velké drama přinesl souboj o třetí místo. O něj se popraly hned čtyři posádky. Po medaili sahaly domácí YC Bystrc a LS Brno, ale osudnou se jim stal vzájemný souboj ve 21. rozjížďce. Jejich soupeření vedlo k tomu, že hned na startu byly oba Melgesy přes čáru a musely se vracet. Bystrcká dívčí posádka s kormidelnicí Martinou Koutnou a Lodní sporty řízené Janem Daňkem se hlídaly i v dalším průběhu rozjížďky a i kvůli tomu dojely na posledním a předposledním místě. Tím se otevřela cesta dalšímu brněnskému týmu z Jachtklubu Brno (závodícím pod historickým jménem klubu Zbrojovka) s kormidelníkem Martinem Pospíšilem, který se tak těsně dostal na třetí místo.

Dramatické rozuzlení brněnského závodu se promítlo i do celkových výsledků ligy. Bodové ztráty Lodních sportů využil tým Truc Plzeň Radka Smetany. Tomu páté místo v Brně stačilo na celkové stříbro, Lodní sporty se musely spokojit s bronzem. Brněnským šampionem se stal tým ICZ -RODOP, který si tak vítězným hattrickem s přehledem zajistil vítězství v letošní České jachtařské lize. Ve třech závodech se na kormidle vystřídali tři kormidelníci -Martin Trčka, Tomáš Musil a Lukáš Neumann. Zajímavé bude sledovat, kdo z nich příští rok povede tým ICZ -RODOP do souboje s vítězi národních kvalifikací jachtařských velmocí.

Česká jachtařská liga přinesla soupeření, jaké dosud na tuzemských vodách chybělo. Série závodů v tak rozdílných podmínkách, jako byla větrná Vltava pod Vyšehradem, lipenská „tišina“ či závěrečný brněnský víkend, během něhož se odjelo celých 24 rozjížděk, dala vyniknout jachtařskému umu i zkušenostem a poskytla divákům atraktivní podívanou. K tomu, že se na brněnskou přehradu posádky Melgesů vrátí obzvlášť rády, přispělo i dobré zázemí v areálu Lodních sportů Brno, kde nechyběl ani doprovodný program pro děti i dospělé. „Už intenzivně pracujeme na dalším ročníku České jachtařské ligy. Formát se nám osvědčil - je to zábava pro všechny zúčastněné. Těšíme se na všechny v příští sezoně,“ zve jachtaře i fanoušky ředitel České jachtařské ligy Tomáš Musil.

Kateřina Vaidišová

Starší články z kategorie Závody

CTL:161626 - O pohár města Štětí - přeložen na 15. 10. 2016 (jednodenní) CTL:161628 - O Exca...

Ve dnech 16. - 18. 9. jsme se s týmem vydali na plánovaný závod Evropského poháru na Attersee. Ve...

Závod O kuře na rožni CTL 162209 na vodní ploše Chomoutov je z technických důvodů přesunut na vod...

Mistrovství Itálie třídy Flying Dutchman se konalo 16.–18. 9. v Campione del Garda.

Na Nových Mlýnech se od 16. do 18. 9. konalo mezinárodní mistrovství České republiky v olympijské...

Zobrazit všechny články


nahoru