MČR třídy Finn, Devoti One a Splash - zpráva ze závodu

Dana Dvořáková | 01.09.2015

Ondřej Teplý, Petr Fiala a Anna Wehrenbergerová mistry České republiky

Na Lipně závodily třídy Finn, Devoti One a Splash o mistrovské tituly

O parném víkendu 28.–30. 8. se na Lipně v Černé v Pošumaví jelo mezinárodní mistrovství republiky lodních tříd Finn a Devoti One. Po foukavějším pátku, kdy se podařilo pořadatelům z YC Jestřábí uskutečnit pod taktovkou hlavního rozhodčího Radima Vašíka tři rozjížďky, si v sobotu všichni aktéři odpočinuli. Ne proto, že by je tři rozjížďky příliš unavily, ale protože nad prohřátým Lipnem nefoukl ani vánek. Již po třech rozjížďkách bylo jasné, že za mezinárodním i národním titulem ve třídě Finn jede nekompromisně reprezentant Ondra Teplý z Jachtklubu Brno, který všechny páteční rozjížďky vyhrál. Za ním se usadil velezkušený mnohonásobný olympionik Michael Maier. „Celou sobotu jsme marně vzhlíželi k nebi a prosili o alespoň slabší vánek, abychom mistrovství dokončili. Nakonec jsme se dočkali, až v neděli, kdy fouklo, a odjeli jsme další dvě rozjížďky, tak máme na kontě celkem pět rozjížděk a mistrovství bylo úspěšně potvrzeno,“ oddechl si v neděli v podvečer šéf nejmladšího lipenského jachtařského klubu YC Jestřábí Petr Beneš. Současně s šestatřicítkou Finnů jeli svůj šampionát i jachtaři ve třídě Devoti One. Mezi osmnáctkou startujících byla šestice jachtařů z Maďarska, Velké Británie, Švýcarska a Rakouska. Letošním mezinárodním mistrem se stal suverénním způsobem Petr Fiala z YC Neratovice. Do rodiny Teplých přidal další kov a pohár tentokrát stříbrný Viktor Teplý, třetí skončil Maďar Tamas Szamody.

Vedle kempu Jestřábí se v YC Černá konalo mistrovství republiky třídy Splash a Český pohár dalších lodních tříd. Po pátečních třech rozjížďkách se zde odjela jediná nedělní rozjížďka. „Se čtyřmi rozjížďkami jsme již mohli s klidným svědomím vyhlásit výsledky, předat poháry a medaile nejlepším,“ měl upřímnou radost ředitel závodu bývalý vynikající windsurfař Jan Tlášek z pořádajícího klubu JK Černá v Pošumaví. V pěti lodních třídách se představilo šedesát posádek, kterým k větší spokojenosti chyběl dostatek větru. Z pěti zúčastněných lodních tříd jela mistrovský závod pouze třída Splash, která byla jakýmsi klubovým přeborem jachtařů z Kladna. Nejlepšími mezi nimi pak byla Anna Wehrenbergerová, která zaváhala pouze v jedné rozjížďce, jinak své starty přetavovala ve vítězství. Stříbrný skončil Ondřej Mojdl a bronzový Vojtěch Pokorný.

Pohárový závod třídy Laser Standard se stal po velkém boji kořistí reprezentanta Štěpána Novotného, který o jediný bod porazil o devatenáct let staršího Karla Hrubého. Největší zastoupení měla třída Evropa, stále oblíbená, byť již není olympijskou třídou. V poli závodilo osmadvacet jachtařů. Smůlu měl mladý Jihočech Štěpán Sivý z hlubockého Slavoje, který se se Škodou z Plzně tak dlouho hlídal na startu, až oba odstartovali třetí rozjížďku předčasně a bylo po nadějích na medailové umístění. Mezi deseti závodníky v mládežnické třídě Laser 4.7 suverénně vládl patnáctiletý Benjamin Přikryl z Lodních sportů Kroměříž. Rychlých skifů třídy 29er přijelo osm. Šanci nikomu nedala posádka David Hakl – Martin Vácha z Lodních sportů Brno.

Text Petr Vitoň

Foto Adéla Černá

Video: https://www.youtube.com/watch?v=REYdPqWffyc&feature=youtu.be

Starší články z kategorie Závody

Třetím lipenským závodem o víkendu (29. – 30. 8.) byla regata Plážový povaleč

ISAF Paralympic Development Program

Na MS L4,7 plynule navázalo od 15. do 22.8. v holandském Medembliku MS U21 Laser Standart a Laser...

Ve dnech 7. - 14. srpna se v holandském Medembliku uskutečnilo MS Laser 4,7, na kterém nás reprez...

Grand Prix lodní třídy Melges 24 se stala kořistí nejsehranější české posádky na startu pod takto...

Zobrazit všechny články


nahoru