Medaile z MS RS 500

Eva Skořepová | 11.08.2024

Od 5. do 9. 8. se v holandském Bruinisse jelo mistrovství světa lodní třídy RS 500. Závodu se účastnilo 58 lodí z 10 zemí a z toho 8 českých posádek.


Jakub Dobrý – Tereza Dobrá


Závod se skládal ze dvou kvalifikačních dnů, které se kvůli proměnlivému větru protáhly na 3 dny. První den se odjely dvě rozjížďky ve středním větru. Celkový čas na vodě ale přesáhl 6,5 hodin, kdy závodní komise velmi zápasila s postavením trati, která obsahovala dva kurzy na bočák. Druhý závodní den začal bezvětřím a po dlouhých hodinách čekání se zvládla odjet pouze jedna večerní rozjížďka. Proto i třetí den byl kvalifikační, ale zvládly se dojet 3 plánované rozjížďky.

 

Lucie Košatová - Vojtěch Cibulka

 

Následující dva dny byly závodníci rozděleni do zlaté a stříbrné skupiny. Do zlaté skupiny se probojovaly posádky Dobrý/Dobrá, Justová/Houšková, Košatová/Cibulka a Bartoš/Svobodová. Zbytek reprezentace závodil následující dny ve skupině stříbrné, kde si také nevedl vůbec špatně. 4. závodní den se odjely 4 finálové rozjížďky ve středním větru. Poslední, finálový den byla velmi slibná předpověď, kdy foukal poryvový vítr o 20 uzlech s nárazy kolem 30 uzlů a odjely se 2 náročné rozjížďky.

 

Klára Houšková – Anna Justová

 

Ve velmi nabité konkurenci několika dosavadních mistrů světa a olympijského účastníka z Tokia 2021 sourozenci Dobří vybojovali skvělé 4. místo těsně pod stupni vítězů. Druhý nejlepší výsledek zajela dívčí posádka Justová/Houšková, která obhájila loňský titul mistryň světa a celkově skončila na 12 místě. Posádka Košatová/Cibulka skončila na 13. místě a odváží si 2. místo v juniorské kategorii. Na 25. místě skončila posádka Bartoš/Svobodová.

 

 

Celý závodní týden měl velmi dobrou organizaci na břehu, kdy na závodníky vždy čekala svačina a večerní program ve formě denní tomboly, tradiční Dutch party, nebo nově zařazené Internacional party.

Za třídu RS 500 Anna Justová

 

Starší články z kategorie Závody

Letošní Mistrovství světa v lodní třídě Cadet se konalo na začátku srpna v anglickém Plymouthu...

Po jarních dvou skvělých 6. místech na regatách Palmavela a Giraglia...

Zprávu ze závodu MS od Daniela Bíny naleznete v příloze.

TJ Motor-Yacht Námestovo pořádal na Oravské přehradě v termínu 20.–21. 7. 2024 další ročník IN...

Na Lipně proběhl tradiční první červencový týden plný jachtingu. Po pohárovém závodě Král Šuma...

Zobrazit všechny články


nahoru