Memoriál Vlada Porubského

Eva Skořepová | 11.05.2022

Zveme vás na 1. ročník závodu SLOVAK FINN CUP, memoriálu Vladimíra Porubského, který se uskuteční 18–19. 6. 2022.



 

 
MUDr. Vlado Porubský zemřel před pěti lety. Časopis Yacht tehdy přinesl článek „In memoriam“ této velké postavy nejen slovenského, ale i společného československého jachtingu.

 

 

Vloni 20. července by se tento průkopník jachtingu na Slovensku dožil sta let. V roce 1955 patřil k zakladatelům Jachetního oddílu TJ Slovan ÚNV Bratislava, poté závodil na Pirátu, Jole 22 a Finnu. Přes krajské funkce se v roce 1964 stal předsedou Ústřední jachetní sekce při ČSTV a v roce 1970 předsedou federálního Slovenského svazu jachtingu. Souběžně se rozvíjela jeho kariéra rozhodčího, v témže roce byl jmenován ústředním rozhodčím a v roce 1987 se stal jedním ze tří československých mezinárodních rozhodčích, jmenovaných IYRU. V dalších 15 letech buď jako člen nebo předseda mezinárodní jury odsoudcoval více než 52 mezinárodních regat.    
 
Jeho role ještě nabyla na významu po vzniku samostatné Slovenské republiky. V roce 1996 se stal předsedou Slovenského svazu jachtingu, přeložil do slovenštiny závodní pravidla a Sbírku řešených protestů ISAF, kterou jako unikátní studijní materiál vydal ve slovenštině Český svaz jachtingu.
 
Svou pracovitostí a férovým přístupem si získal respekt celé československé jachtařské veřejnosti a u českých jachtařů si jej udržel i po vzniku samostatného Slovenska. Svědčí o tom i Zlatý čestný odznak Českého svazu jachtingu, jenž mu byl slavnostně předán v roce 2001 na Mistrovství Evropy ve třídě Cadet na Lipně.
 
Vlado Porubský nepochybně patří do společné historie českého a slovenského jachtingu a zaslouží si, abychom si i na druhé straně Bílých Karpat připomněli sté výročí jeho narození.
Slovenští jachtaři se rozhodli u příležitosti stoletého jubilea vypsat Memoriál Vlada Porubského pro třídu Finn. Měl se konat letos v červenci, ale kvůli protikoronavirovým opatřením byl odložen na rok 2022, takže Finnaři, udělejte si v příští sezoně čas!    
Text František Novotný
 


Regata se bude konat v novém jachtařském areálu VDG Yacht centrum v Šamoríně. Vypsání naleznete v příloze.

 
„Budeme sa veľmi tešiť na vašu účasť a ako bonus sme si pre vás pripravili hodnotné ceny, občerstvenie a pamätné tričko,“ za organizačný výbor Tomáš Mihalík 
mihalik.tomas@gmail.com

 

Přílohy ke stažení

  nr-slovak_finn_cup.pdf (122K)
  yacht-in_memoriam_vp.pdf (911K)

Starší články z kategorie Vypsání a pozvánky

Projekt Začni s jachtingem jsme začali připravovat v loňském roce. V září byla stránka www.zac...

Další ročník letního jachtařského celotýdenního soustředění pro začínající i pokročilé jachtař...

Zveme všech...

Vyhlášení ankety Jachtař roku 2021 odvysílala Česká televize na programu ČTsport v premiéře v ...

Rádi bychom pozvali nové posádky třídy 29er i případné budoucí zájemce o tuto moderní akční tř...

Zobrazit všechny články


nahoru