Michal Krysta startuje v sólo závodě kolem světa

Eva Skořepová | 17.11.2021

Dnes, tedy ve středu 17. listopadu ve 13.00 UTC odstartuje první ročník závodu Class Globe 5.80, sólo závodu kolem světa na amatérsky postavených one design plachetnicích dlouhých pouze 5,8 m. Na startu je i český jachtař Michal Krysta. 3 000 námořních mil dlouhá první etapa vede na ostrov Antiqua v Karibiku.



Svoji loď MENAWAN začal Michal Krysta stavět letos v dubnu a podařilo se mu vše zdárně dokončit a připravit se na plavbu. První část plavby kolem světa byla kvalifikací do závodu a začala 1. listopadu ve 12.00 UTC. Plulo se z mariny v Lagosu v Portugalsku na Lanzarote, kde následovala přestávka.

 


Nakonec včas odstartovali pouze čtyři ze šesti účastníků. Zakladatel závodu Don McIntyre musel přerušit přípravu své lodě a vyplul později stejně jako Jim Schofield. Michal Krysta doplul na Lanzarote v sobotu 6. 11. na 2. místě a ukončil tím kvalifikační část závodu. Plavbu zvládl i přes několik technických problémů na lodi. „Jsou dny, kdy jde vše hladce, a dny, kdy ne. Já si prošel velkou krizí a dostal pořádně za uši. Přes 70 hodin nonstop u kormidla ve větru s nárazy až 40 uzlů a vlnami připomínající velké kopce, ze kterých jsem surfoval až 16 uzly! Před startem se mi rozpadla vinšna, po cestě urval backstay, přestal fungovat autopilot, otěže zamotané kolem kýlu, do toho párkrát ráhnem přes hlavu a je z toho prima výlet. Na Lanzarote připlouvám jak zombie totálně KO, hladový a vysílený, všude samá modřina a velký spánkový deficit. Takto vyčerpaný jsem snad ještě nikdy nebyl. Velká zkouška a opět spoustu nových zkušeností. Pocit zoufalství pomalu opadá. Je čas si pořádně odpočinout a připravit se na hlavní závod,“ uvedl Michal po dojezdu.

 


Dnes ve 13.00 UTC (14.00 našeho času) odstartuje první etapa. Michal Krysta je připraven: „Poslední hodiny do startu! Ve 13 hodin UTC začíná má nejdelší osamělá plavba a největší dobrodružství mého života. Snažím se být připraven, ale mám slzy na krajíčku… Po roce dřiny je tady třešnička na dortu a my konečně odstartujeme. Před sebou mám více než 3 000 námořních mil a měsíc na moři. Moc děkuji všem, kteří nás podpořili, prací, finančně, či jakkoliv jinak… Velké díky mým sponzorům! Neskutečně si toho vážím. Posílejte pozitivní energii a myslete na mě, abych našel tu správnou, rychlou a bezpečnou cestu do cíle. Díky!“

 


Závod můžete sledovat zde: http://yb.tl/globetransat2021


 
Více:
https://globe580transat.com/

https://www.classglobe580.com/

https://www.facebook.com/michal.krysta

 


 
 

Starší články z kategorie Závody

Nestihli jste v televizi reportáže a rozhovory z podzimních námořních závodů? Podívejte se zde...

Závod Setka Atlantic Challenge 2021 je v plném proudu. Nakonec se ho účastní čtyři amatérsky s...

Jak se již stalo tradicí, české týmy byly na této populární chorvatské regatě opět vidět. Vezo...

Mezinárodní Mistrovství Chorvatska proběhlo v Šibeniku ve dnech 5.–7.  11. a HEBE SAILING TEAM...

Od pátku 5. do neděle 7. listopadu se v Praze na Vltavě jelo mistrovství ČR v team racingu naz...

Zobrazit všechny články


nahoru