Milan Hájek, nový trenér reprezentačního týmu BIC Techno 293

Eva Skořepová | 06.08.2020

Reprezentační družstvo mladých windsurfařů má od 1. srpna nového trenéra. Stal se jím úspěšný jachtař a trenér Milan Hájek.


Reprezentační družstvo mladých windsurfařů třídy BIC Techno 293 až dosud vedl
Dvojnásobný účastník olympijských her ve třídě RS:X Karel Lavický, kterému patří ze odvedenou práci velký dík.

 

 

„Vzhledem k tomu, že se chci na olympiádu v Tokiu, kam už mám vyjetou kvalifikaci, dobře připravit, a také protože začínám trénovat i na novém windsurfařském vybavení Starboard IQFoil 95, které je v plánu pro Paříž 2024, nezbývá mi na trénování našich mladých nadějí již čas. Foil je to novinka, všichni na něm začali nyní trénovat, tak nesmím zůstat pozadu, abych mohl pomýšlet na kvalifikaci na další olympiádu. Práce s mladými surfaři mě bavila, je mezi nimi mnoho talentů,“ uvedl odcházející trenér Karel Lavický.

 

 

 

 

Milan Hájek je mnohonásobným mistrem republiky v různých třídách a má za sebou i četné trenérské úspěchy. Ve své bohaté kariéře se věnoval také windsurfingu. V současné době úspěšně závodí na skifu RS700 a na námořních plachetnicích v týmu TŘI SESTRY. Jako trenér Daniela Bíny, závodníka třídy 2.4mR, se zúčastnil paralympiády v roce 2016 v Riu. Dlouhodobě úspěšně trénuje také lodní třídu RS Feva.

 

 

Proč ses rozhodl stát se státním trenérem BICů?
Když se Karel rozhodl, že s trénováním BICů skončí, oslovili mě zástupci třídy. Ze začátku jsem to odmítl, pak jsem to začal zvažovat. Na jaře jsem se zúčastnil s Karlem několika soustředění a přišlo mi, že celý tým je fajn, že má velký potenciál do budoucna. Přesvědčilo mě nasazení závodníků i jejich rodičů.

 

Stal ses tedy novým reprezentačním trenérem, co nyní plánuješ, čím začneš?
Nejprve bych si chtěl přejmout celou agendu reprezentačního družstva od Karla a pak seznámit své svěřence s plánem na zbytek sezony. Ale něco plánovat je v současné situaci složité. Protože velká část týmu trénovala nyní ve Viganji, a někteří se chtějí zúčastnit v sobotu 8. srpna na Jesenici oslavy 45 windsurfingu, domluvili jsme se, že na mistrovství Polska, které se jede od 6. do 9. srpna, jako tým nepojedeme, ale samozřejmě kdo chce, tak tam může závodit. S týmem tedy pojedeme do Polska až v neděli 9. srpna, budeme trénovat pět dní v Sopotech a pak se tam zúčastníme dalších závodů. Další trénink plánuji před mistrovstvím republiky. Posledním a jediným vrcholem sezony třídy BIC Techno 293 mělo být mistrovství světa, které ale již bylo také zrušeno. Takže letošním vrcholem sezony už bude právě jen mistrovství republiky, které se pojede na konci prázdnin na Nových Mlýnech.

Co se týká dalšího programu, září bude věnováno pravděpodobně jen kratším tréninkům v Čechách, možná na Gardě, a škole. Na konci října se ale bude konat mistrovství světa iQFoilů na Gardě. Před ním tam pojedeme na závody a trénink na T293. Těsně před závodem tam bude pro juniory iQFoil Clinique, které by se závodnici zúčastnili.

 

Celý tým už nyní trénuje kromě BICů i na foilech. Bude to tak i nadále?
Protože někteří letos na BICu končí (závodí se pouze do 16 let – v roce, kdy závodník dovrší 17 let, už závodit nemůže), je třeba vyřešit, na čem budou pokračovat. Zda to budou foily a jakou juniorskou foilovou třídu World Sailing vybere. Rozhodnout by se mělo na podzim. Proto kromě BICu celé reprezentační družstvo už nyní pilně trénuje na foilu. Takže je potřeba rozvrhnout, kolik procent času se věnovat BICu a kolik foilu. Jelikož je foil nový a atraktivnější, závodníci mu dávají přednost. Ale pro členy SCM, kteří mají před sebou další jeden až dva roky na BICu, a pro současné členy SpS, kteří mají ještě tři roky, je trénink na BICu velmi důležitý. Takže zpočátku to bude přibližně 50 na 50 procent a až se budou blížit závody ME a MS, budeme se zaměřovat více na BIC.

 

Jak si představuješ tréninky v zimě?
Kam pojedeme v zimě, to se uvidí podle situace. Aby se nám nestalo, že někde necháme prkna a motorák a zůstane nám to tam celou zimu. Pravděpodobně to však bude něco v dojezdové vzdálenosti, třeba Barcelona, Chorvatsko, Garda, v ideálním případě Cadiz.

 

Sledoval jsi už na Optimistech nebo dalších třídách nějaké nové talenty?
Nyní je družstvo BICů velmi silné s vynikající podporou rodičů, většinou bývalých surfařů, ale už teď je určitě třeba hledat jejich nástupce. Měly by to být děti ve věku 10 až 12 let, ideálně se zkušenostmi z Optimistu nebo jiné dětské třídy, které mají oporu v rodině jak materiální, tak s velkou ochotou cestovat. Myslím, že díky foilu, s tím nebude problém.

 

 

 

Myslíš, že dokážeš skloubit trénování s vlastním závoděním?
Dosud jsem závodil na námořních lodích, na skifu RS700 a trénoval jsem třídu RS Feva a dalo se to zvládnout. Nyní je samozřejmě prioritou trénování surfů, ale pokud bude čas, tak bych rád dál jezdil s týmem TŘI SESTRY. Tým do lodě letos hodně investoval a připravoval ji na letošní ME. Loď je konkurence schopná na světové úrovni, ale bohužel se letos nezávodí. Doufám, že to tým zúročí příští rok na velkých regatách, které obvykle jezdíme – to znamená mistrovství Evropy – Rolex Capri Week, Rolex Giraglia Cup a Rolex Middle Sea Race. Na skifu RS700 jezdím jen pro zábavu, takže když bude foukat a budu mít čas, rád se svezu. Rád bych na něm jel příští rok mistrovství Evropy na Gardě, uvidím. Anebo začnu zase surfovat :)

 

 

Děkuju za rozhovor a držím palce, aby se celému tvému reprezentačnímu týmu dařilo.

Eva Skořepová

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Čtyři naši Optimisté vyrazili na trénink a závody do Polska. Po vydařeném tréninku se zúčastni...

O víkendu 1.–2. srpna Alessia Palanti vyhrála další závod ve třídě Laser 4.7 na své domácí vod...

V Circolo Vela Arco se jelo mistrovství Itálie ve třídách 29er, 49er, 49er FX, a Nacra 15. V z...

O víkendu 25.–26. července se šest závodníků z SpS Optimist zúčastnilo závodu JoJo Cup na rako...

Česká reprezentantka Alessia Palanti o víkendu 25.–26. 7. jela další závody na domácí Gardě, k...

Zobrazit všechny články


nahoru