Mistrovství ČR třídy Star 2023 na Máchově jezeře

Eva Skořepová | 18.07.2023

V půlce července se MČR lodní třídy Star vrátilo po roční odmlce na Máchovo jezero a na úvod můžu předeslat, že šlo o mistrovství velmi vydařené.



 
Na startu se sešla rekordní flotila 15 lodí s jednou zahraniční holandsko-německou posádkou, dvěma ženami/dívkami a v pestrém věkovém složení. Věkový rozdíl mezi nejostřílenějším účastníkem a nejmladšími stáristickými elévy činil úctyhodných 62 let.

 


Po slavnostním zahájení, kde byl představen hlavní sponzor regaty Bohemia Sekt včetně kustomizované startovní, resp. cílové bóje nastala fáze vyčkávání na příchod větru zpestřená grill party u jeřábu. Páteční předpověď slibovala vítr až v odpoledních hodinách, což se nakonec stalo. Avšak výjezd na vodu se ukázal jako planý a po dvou hodinách čekání na ustálení větru jsme se odebrali zpět do přístavu na slavnostní večeři.
 


Sobotní předpověď slibovala nejsilnější vítr a také úmorné vedro přes 35 °C. Vše se bezezbytku naplnilo. V náročných podmínkách se podařilo obkroužit 4 rozjížďky, v nichž podle předpokladů dominovala posádka Michael Maier a Jakub Václavík. Za nimi probíhal těsný souboj tří posádek a o celkovém pořadí nakonec rozhodl šťastný dojezd posádky Tomáš Kramář – Zbyněk Zanker v poslední rozjížďce, která se dostala o bod před posádku Václav Cintl ml. – Josef Babický, a ti zase byli o bod před výborně jezdícím Patrikem Deutscherem a Vítkem Prchalem.

 


Smolařem dne byla posádka Čeřovských, kterým praskla spoušť hlavní plachty, a celý den pak strávili pozorováním mistrovství ze břehu. Tropický den na vodě byl velmi náročný a posádky tak ocenily doplnění tekutin, které rozvážel člun rozhodčích. Přesto se někteří závodníci neubránili úpalu či úžehu a velké dehydrataci organismu. Tekutiny pak pilně doplňovali u jeřábu a stánku druhého sponzora závodu Pivovaru Kocour. Sobotní večer pak zakončil guláš z dílny Zbyňka Zankera a jeho týmu, výroční členská schůze ALT Star a slavnostní přípitek na znovuzvolení Jirky Fetterleho prezidentem ATL na další 4 roky.

 

 

Na neděli slibovalo Windguru další větrný den, ale po ranní přepršce se vítr ne a ne dostavit. Kolem půl jedné vítr přeci jen dorazil. I když politická vůle některých posádek k dalšímu výjezdu na vodu byla téměř na nule, nakonec všichni, kteří byli připraveni k závodu, na vodu vyrazili k odjetí poslední rozjížďky. A rozjížďka to byla velmi pěkná a jindy zrádný vítr „od politické“ tentokrát mile překvapil svojí stálostí. Hned první stoupačka rozhodla o stříbru, kdy Tomáš Kramář a Zbyněk Zanker odskočili společně s Michaelem Maierem a Jakubem Václavíkem zbytku pole. Za nimi se odehrála tuhá bitva o bronz, kdy si posádky Cintl–Babický a Deutscher–Prchal několikrát vyměnily pořadí a hlavně si nic nedarovaly. Nakonec byli šťastnější prvně jmenování a svůj bronz po sobotě uhájili.

 


 
Mistrovství nabídlo mnoho dalších příběhů a zážitků, namátkou páteční noční rozjížďka, Komárovo vystoupení při halze z lodi s bleskurychlým návratem do ní, spoustu různých vyrovnaných jachtařských soubojů, ale i kulturní zážitky při pozorování okolo projíždějících šlapadel a paddleboardů.
 
Krátce před čtvrtou byli dekorováni vítězové, zazněla státní hymna a vlajka šla dolů. A my jsme se mohli rozjet domů s pocitem, že máme za sebou velmi povedené mistrovství.
 
Na tomto místě je potřeba poděkovat celému organizačnímu týmu, týmu rozhodčích v čele s Romanem Babickým, Zbyňku Zankerovi a jeho týmu za péči o naše žaludky a celkové blaho, sponzorům Bohemia Sekt a Pivovaru Kocour, a všem posádkám za fair závodění. Za rok se těším na další parádní mistrovství. Do té doby dobrý vítr do plachet.
Václav Cintl
 
Fotogalerie: https://www.czech-starclass.cz/gallery/mcr-star-2023


Celkové výsledky: https://www.czech-starclass.cz/race/338

 

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 1. a 2. 7.2023 se na Lipně konal 35. ročník jachtařského závodu 24 HODIN NONSTOP. Te...

Tradiční lipenský závod Vítr a slunce, který pořádá Jachetní klub Černá v Pošumaví, letos přin...

Česká posádka bratří Sivých získala 21. titul mistrů ČR

O víkendu 1.–2. července uspořádal Jachetní klub Černá v Pošumaví tradiční závod Král Šumavy.

Již 7. ročník McDonald's Cupu se odjel o víkendu 24.-25. 6. na Lipně.

Zobrazit všechny články


nahoru