Mistrovství České republiky a 12 nových trenérů II. třídy na Nových Mlýnech

Eva Skořepová | 30.09.2019

Během prodlouženého víkendu od 26. do 29. září se na Nových Mlýnech odjelo MČR tříd Fireball, Laser, Evropa a Laser 4.7. Zároveň zde probíhal koučink závodníků tříd Laser a Laser 4.7 v rámci rekvalifikace trenérů jachtingu II. třídy.




 
Ve čtvrtek 26. 9. začali závodit Fireballisté. Sjelo se 28 lodí a za čtyři dny odjely 11. rozjížděk. Titul vybojovala neratovická posádka Milan Čáp a Filip Procházka. Od pátku závodily už i ostatní třídy, které za tři dny stihly devět rozjížděk. Olympijskou třídu Laser vyhrál Viktor Teplý (Jachtklub Brno) před Štěpánem Novotným (Jachtklub Cheb) a Jakubem Halouzkou (MYK). Třídu Laser 4.7 ovládla Klára Himmelová (YC Nechranice), třídu Evropa Marek Směšný (JK Prostějov).

 

 


 
Zároveň se pod vedením Jakuba Kozelského konal praktický seminář v rámci Rekvalifikace na trenéra jachtingu II. třídy. Probíhalo tak koučování vybraných závodníků tříd Laser Standard a Laser 4.7. Účastnilo se 12 trenérů na 5 člunech. V sobotu se odjely čtyři kvalitní rozjížďky v měnícím se a ke konci zesilujícím se větru. Na pěti trenérských člunech probíhal koučink vybraných závodníků vždy před startem, mezi rozjížďkami a následně briefing na břehu se zhodnocením jízd a doporučením případného vylepšení. Jakub Kozelský se střídavě pohyboval na všech člunech a dohlížel na jednotlivé činnosti. Zároveň probíhaly pohovory s jednotlivými trenéry a závodníky. Večer proběhlo otestování znalostí na donesených notebookách, náhodným výběrem 25 otázek ze 100 otázek celkově.

 


 
Do programu byla zařazena i velmi zajímavá přednáška od Vaška Brabce a Radima Vašíka Řešení protestních situací přímo z probíhajícího mistrovství republiky. Byl to velmi zajímavý pohled rozhodčích a trenérů.


Trenéry jachtingu II. třídy s mezinárodní platností se stávají: Milan Hájek, Jan Hirnšal, Nikol Staňková, Štěpán Novotný, Tomáš Karas, Ivan Šenkýř, František Bauer, Lukáš Dlouhý, Ondřej Vachel, Jiří Halouzka a Pavel Konopík. Vojta Šindelář si ještě dodělá zkoušku na FTVS. Všem gratulujeme!


Z ohlasů na průběh Rekvalifikace na trenéra Jachtingu II. třídy v roce 2019


František Bauer: „Celkově hodnotím rekvalifikaci jako výborný začátek pro další ročníky. V mém okolí bylo hodně lidí, kteří se o ni již během průběhu zajímali a ptali se mě, jak probíhá, jaký dává smysl. Je tu určitě hodně potenciálních zájemců, kteří se chtějí vzdělávat a učit a předávat pak své zkušenosti novým i stávajícím jachtařům.” 

 

Tomáš Karas: „O víkendu jsme úspěšně ukončili naše trenérské vzdělávání. Poslední část kurzu se konala na Nových Mlýnech při příležitosti MČR tříd Laser a Laser 4,7. Tématem byl koučink svěřenců na závodech. Každá skupinka trenérů dostala na starost několik svěřenců. Řešili jsme s nimi:
- přípravu před závodem
- briefingy s organizátory a rozhodčími
- podporu na vodě před startem a po dojetí rozjížďky
- večerní debriefingy
- zajišťovali jsme informace ke konkrétním tématům
Naše skupinka měla na starosti Jirku Vaculu a Zdeňka Vysloužila na Laser 4.7. Kluci už přecházejí na větší plachty, MČR byl pro ně poslední závod v této kategorii. Kluci budou dál pokračovat na Laseru Radial, jsou už relativně zkušení, v silném větru jdou dopředu díky své nadstandardní váze (74 a 80 kg), slabý vítr jim ale tolik nesvědčí a dost se trápí. V prvních dnech byl spíš slabší vítr a Jirka se Zdenkem jezdili kolem 10. místa. V neděli odpoledne se ale rozfoukalo přes 15 uzlů. Kluci v silném větru dali svoje nejlepší výsledky, jedno druhé a dvě třetí místa. Snažili jsme se je hodně poslouchat, dávali jim zpětnou vazbu k tomu, co jsme viděli a jak se nám to zdálo. Dodali jsme jim několik tipů, které kluci zkusili a viděli jsme, že jim fungují. Na konci závodu jsem se kluků ptal, jak se jim naše práce líbila, popřípadě jestli by chtěli něco jinak. Kluci se tvářili spokojeně, byli moc rádi za naši účast. To mi přijde jako slušný výsledek našeho působení.“

 

 

Odezvy na formu celé rekvalifikace a závěrečného koučinku byly velmi pozitivní a v některých případech i nadšené. Dostali jsme od zúčastněných řadu doporučení na příští rok. Pevně doufáme, že Jakub Kozelský bude v pozici hlavního kouče pokračovat a jsme domluveni s Milanem Hájkem, že provede třídenní trénink v rámci praxe. Dále nabídneme účastníkům Rekvalifikace 2020 možnost dělat pomocného trenéra v rámci soustředění, anebo závodů reprezentačních trenérů. Je zde priorita získat praktickou zkušenost s mezinárodním jachtingem. Máme pár posledních volných míst na rok 2020. Hlásit se můžete na www.jacht-akademie.cz

 

Starší články z kategorie Závody

Balatonfüred Yacht club se stal poprvé pořadatelem závodu série Eurocup lodní třídy 29er. Na B...

Mistrovství České republiky lodní třídy RS Vareo proběhlo v termínu 21.–22. 9. na Brněnské pře...

Ve skvělém počasí a na nádherném místě se od 21. do 22. 9. odjel poslední pohárový závod – Mác...

Na Nechranicích v YC CERE se o víkendu 21.–22. 9. jel poslední závod Poháru ALT Optimistů. S d...

Vrcholem letošní sezony pro bývalou olympijskou třídu se vzhledem k dějišti konání MS (daleký ...

Zobrazit všechny články


nahoru