Mistrovství České republiky v lodní třídě Tornado

Eva Skořepová | 29.08.2024

Ve dnech 23. až 25. srpna 2024 se na Lipně v Černé v Pošumaví uskutečnilo mezinárodní mistrovství České republiky v lodní třídě Tornado. Během tří závodních dnů se na vodní hladině Lipenské přehrady utkali jachtaři nejen z Česka, ale i ze zahraničí.



 

Tento závod, který je každoročně vrcholem domácí jachtařské sezóny, přinesl napínavé souboje, proměnlivé povětrnostní podmínky a nezapomenutelné zážitky jak pro závodníky, tak pro ostatní zúčastněné. Na startu se sešlo celkem deset posádek, z toho devět českých a jedna německá, předpověď byla slibná a trofeje čekaly na své vítěze. 
 
Hned během prvního závodního dne byli závodníci i rozhodčí postaveni před nástrahy „lipenské termiky“. Vítr byl nestálý a pulzoval, a tak se o pořadí v rozjížďkách závodilo vždy až do poslední chvíle. Sebemenší zaváhání bylo krutě potrestáno větrnou dírou a špatná rozhodnutí znamenala okamžitou ztrátu desítek metrů. V těchto podmínkách jednoznačně kralovala posádka CZE 62, Zdeněk Pavliš a Klára Pavlišová, kteří dokázali s přehledem vyhrát tři ze čtyř odjetých rozjížděk. Nálada byla po prvním dni stejně jako počasí sluníčková, a tak nezbývalo nic jiného než probrat zážitky z prvního závodního dne u společné večeře.

 


 
I na druhý den byly naplánovány čtyři rozjížďky, ovšem vlajka AP byla vytažena hned z rána, kde ve svislé poloze čekala až do odpoledních hodin. Ale natěšení závodníci nelenili. Proběhlo ladění plavidel a valná většina se zúčastnila přednášky a rozboru pravidel, kterou pro ně uspořádali rozhodčí závodu. Rozebraly se nejen události z předešlého dne, ale i situace zažité přednášejícími, které by každého ze závodníku mohly v budoucnu potkat. Před pátou hodinou byla konečně ve slabém větru odstartována první a jediná rozjížďka dne. Podmínky byly opět náročné, což na vlastní kůži zažila hlavně posádka CZE 73, která po první stoupačce bojovala o přední pozice. Boj bohužel prohrála. Do cíle nakonec první dorazilo tornádo CZE 72. Po návratu na břeh na závodníky opět čekala společná večere. 
 
Den třetí a poslední sliboval na rozdíl od dnů předešlých střední vítr. První rozjížďka dne byla odstartována Před desátou hodinou do západního větru o síle 12–18 uzlů. Pro vítězství si od startu až do cíle dojela opět posádka CZE 72 a tím otevřela možný boj o titul. Po následné změně větru a přestavění tratě byla v dešti odstartována další rozjížďka. Stoupající nervozita závodníků vedla k individuálnímu odvolání. Posádka CZE 62 i přes defekt suverénně dokončila rozjížďku na prvním místě a tím potvrdila své prvenství v celkovém pořadí šampionátu. Přestože byla odstartována i třetí rozjížďka, pořadí a výsledky zůstaly nezměněny. Klesající vítr neumožnil její dokončení, a tak bylo MČR ukončeno po sedmi odjetých rozjížďkách s jednou škrtačkou. 
 


Mistry České republiky se zaslouženě po dominantním výkonu stala posádka CZE 62, Zdeněk Pavliš a Klára Pavlišová. Gratulujeme!
 
Všem zúčastněným patří velký dík za krásný závod, palec nahoru za vývoj, kterým prochází a přání dostatku místa a pocitu nebýti ohrožen!
Michaela Pavlišová
 
Kompletní výsledky: https://www.sailing.cz/vysledky/241317

 

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 17.–18. 8. 2024 se na německém jezeře Partwitzer see konal závod lodních tříd Evropa...

Mistrovství České republiky mládeže v pěti lodních třídách – Optimist, Techno 293, ILCA 4, RS ...

V neděli 25. 8. byla zahájena regata Czech Junior Nationals, která je mistrovstvím České repub...

13. - 19. 7. 2024 na Liptovské Maře v maríně Liptov se konalo MS lodní třídy Vaurien.

Sourozenecká dvojice Michaela Pavlišová na kormidle a Marek Pavliš na kosatce z YC Kovářov (CZ...

Zobrazit všechny články


nahoru