Mistrovství České republiky ve třídě Tornado   

Eva Skořepová | 16.09.2019

Závodu Mezinárodního mistrovství České republiky na katamaránu Tornádo se ve dnech 13.-15.9.2019 zúčastnili čeští závodníci a jedna posádka z Německa.


 

Před necelým týdnem se konalo na Italském jezeře Garda otevřené mistrovství Německa a mnoho posádek, které se měly našeho mistrovství zúčastnit, utrpělo na této regatě, kde byl velmi silný vítr, značné škody na svých lodích a tak musely svojí účast u nás odříci.

 

Celé mistrovství se díky teplému a větrnému počasí vydařilo. Odjelo se ve třech dnech všech 12 naplánovaných rozjížděk. Rozhodčí stavěli trať pouze pro třídu Tornádo, postavili ji dobře a díky tomu měly rozjížďky rychlý spád a závodníci pořád závodili a minimálně postávali. Vítr byl na Lipenskou lokalitu nečekaně stálý a o něco slabší. To vyhovovalo lehčím posádkám. Rozjížďky trvaly kolem 30-40 minut, jezdily se tři kola a zajímavé momenty na startu, točných bójích a v cílové linii nebylo nouze. Závodníci si závod užívali a při večerním posezení jednotlivé fáze závodu dlouze rozebírali.

 

Ze všech účastníků se nejvíce dařilo posádce YC Kovářov, CZE 62, Zdeněk Pavliš/Marek Pavliš. Pouze dvanáctiletý kosatník Marek vytvořil spolu se svým otcem dobře fungující tým a v podmínkách, které na Lipně o víkendu panovaly, zvítězili krom jediné ve všech rozjížďkách a zaslouženě získali titul mistra ČR v jachtingu ve třídě Tornádo. Druhé místo obsadila smíšená posádka YC Kovářov/ALT TOR, CZE 72, Michaela Pavlišová/Kryštof Velíšek. Tato posádka jako jediná dokázala v jedné rozjížďce po dobrém startu zvítězit a druhé místo v celkovém pořadí po předvedeném výkonu, opírající se o dobré starty a získaných zkušenostech kormidelnice Michaely z mezinárodních závodů, bylo rovněž zasloužené. Třetí místo obsadila zkušená posádka YC Kovářov, CZE 50, Milan Chlebna/Jiří Pavliš. Tato posádka, které díky větší váze slabý vítr příliš nevyhovuje a která preferuje drsnější podmínky, byla největším soupeřem v boji o medailové pozice. Leč podmínky byly takové jako byly a stačilo to na celkové pěkné třetí místo.

 

Dvanáctiletý Marek nebyl nejmladším účastníkem. Byl jím teprve desetiletý Štěpán Beneš na lodi CZE 6, který se svým otcem Petrem z pořádajícího oddílu vytvořili další rodinnou posádku. I přesto, že jeli na starší lodi s duralovým stěžněm, byli ostatním účastníkům zdatnými soupeři. Kdyby se na začátku závodu nepřevrátili a nepoškodili tak plachtu, mohli pomýšlet na pěkné umístění. 

 

Když píšeme o nejmladším účastníkovi, stojí za zmínku, že nejstarším účastníkem byl 81-letý Bruno Barth z Německa. Se svou vnučkou Melanie odjel všechny rozjížďky a ukázal, že na Tornádu se dá dělat skvělý jachting v každém věku.

 

Obrovskou sportovní smůlu měla posádka s ambicí na celkové vítězství David Křížek/Zdeněk Adam. Zdeněk si při přípravě lodě na závod nepříjemně poranil nohu, a přestože to na vodě zkusili, do závodu s tímto zraněním nešlo nastoupit.

 

Hned další víkend 21.-22.9.2019 se v kempu Jestřábí v Černé v Pošumaví jede pohárový závod Tornád. Mnozí účastníci mistrovství opět na závod přejedou a jsou rovněž přizvánii zahraniční účastníci. Bude se na co dívat a kdo budete mít zájem, můžete si jízdu na katamaránu vyzkoušet.   
 
Odkaz na fotky ze závodu z prámu rozhodčích:  https://photos.app.goo.gl/B3RUbDsz3ngbhzUs6

 
Odkaz na výsledek závodu:  https://www.sailing.cz/vysledky/191328


 
Za ALT Tornado zapsal: Zdeněk Pavliš
 
 

Starší články z kategorie Závody

Již 69. ročník závodu Centomiglia na jezeře Lago di Garda byl odstartován v sobotu 7. 9. 2019 ...

Vážení závodníci, připomínáme, že dle vypsání závodu je třeba se na závod CERE regata ...

Náhradní mistrovství republiky se navzdory nepříznivé předpovědi vydařilo! Na Lipno do Černé v...

Poslední prázdninový víkend se na Lipně závodilo ve všech jachtařských klubech.

Na elektronické vývěsní tabuli (https://www.sailing.cz/noticeb...

Zobrazit všechny články


nahoru