Mistrovství ČR RS700 – Windypoint regata

Eva Skořepová | 19.06.2018

O víkendu 16. až 18. června se v Černé v Pošumaví konalo Mistrovství České republiky v lodní třídě RS700. Závod pořadatelsky zajistil Yacht Club Lískovec ve spolupráci s Jachetním klubem Černá v Pošumaví.


 

Navzdory nepříznivé větrné předpovědi se do závodu přihlásilo celkem 18 těchto akčních plachetnic. V sobotu se v pozdním odpoledni odstartovaly tři rozjížďky, dokončená byla ale jenom jedna. V té si se slabým pulzujícím větrem nejlépe poradil Michal Kotek následován jeho bratrem Kamilem.

 

 

Neděle se vypadala stejně jako sobota. Rozhodčí během dne učinili mnoho pokusů o start, ale žádný nebyl úspěšný. Už to vypadalo, že neděle zůstane bez rozjížďky. V půl sedmé, se ale rozfoukal stálý západní vítr o síle 15 uzlů a závodníci ani chvíli neváhali a vyrazili startovat. Milan Hájek v první rozjížďce nikoho nenechal na pochybách o tom, že s úřadujícím mistrem Evropy se prostě musí počítat. Zapadající slunce, stálý vítr a napínavé souboje představovaly pro diváky sledující závodní prostor z Windypointu úchvatnou scenérii. Celkem se do půl deváté stihly dvě rozjížďky.

 

 

Pondělní ráno bylo slunečné a překvapivě i větrné. Jakoby si ale vítr chtěl hrát s nervy rozhodčích a závodníků, a tak musel být start opět odložen. Během půl hodiny se ale ustálil západní vítr, který v průběhu dne dosahoval rychlosti až 22 uzlů. Lodě doslova létaly po vodní hladině a dojezdy do cíle byly, i díky občasným koupelím, velmi napínavé. O mistrovský titul se strhla bitva mezi triem závodníků Hájek, Kotek, Vastl. Milan Hájek ale závěrečným vítězstvím potvrdil, že patří mezi špičkové jachtaře, a obhájil tak popáté v řadě titul mistra ČR. Stříbrnou medaili si z Lipna odváží Michal Kotek ze Starých Splavů a bronzovou příčku obsadil místní borec Tomáš Vastl, jehož výkonnost rozjížďku od rozjížďky roste. Tomáš Vastl zároveň zvítězil v kategorii do 21 let, kde bylo hodnoceno šest juniorských závodníků. Další akcí lodní třídy RS700 je mistrovství Evropy, které se koná v anglickém Weymouthu, kde Milan Hájek bude obhajovat evropský titul.
Za ALT RS Václav Brabec

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Závody

Koncem pracovního týdne v polovině června panovalo v Brně teplé, slunečné a větrné počasí. Toh...

Během víkendu 8. – 10. června se v maďarském Balatonfűzfő pořádal další závod série Supercup. ...

O víkendu proběhla v Czech Sailing Centru Nechranice znovuobnovená CERE regata. Navzdory nevět...

Velký středomořský závod námořních jachet Rolex Giraglia Cupstartuje již dnes o půlnoci....

Po loňské premiéře a 33. místě ze 405 lodí panovala v posádce spokojenost, nicméně zařazení SÁ...

Zobrazit všechny články


nahoru