Mistrovství ČR třídy FINN

Eva Skořepová | 26.09.2019

Ve dnech 20.­–22. 9 se uskutečnilo MČR třídy Finn pořádané jachtklubem Dyje Břeclav na nádrži Nové Mlýny pod obcí Pavlov. Na start se postavilo celkem 31 závodníků včetně tří bratrů Slováků, dvou sousedů z Rakouska a jednoho Čecha závodícího pod vlajkou Turecka.




 
Páteční den nenabídl z jachtařského pohledu nic zásadního. Celý den jsme strávili na břehu a od převalování z boku na bok nás vytrhla pouze výroční schůze ALT Finn a večerní pohoštění ve „Žluťáku“.
 
Na sobotu slibovala předpověď dobré povětrnostní podmínky (3–6 m/s), a tak se šlo kolem poledne na vodu. Vítr v nárazech dosahoval místy slušné síly, nicméně byl celkem nestabilní. S tím se nejlépe vypořádali Ondra s Viktorem Teplým a bezpečně po čtyřech odjetých rozjížďkách opanovali první dvě místa. Na třetím místě se po skvělém výkonu usadil Martin Jozíf následovaný smečkou hladových vlků Láďou Hyršem, Jirkou Hýžou, Rudou Lidaříkem a Vaškem Cintlem.
 
Během soboty odpoledne a večera se v areálu klubu začaly rojit karavany, se surfaři z čehož se daly usuzovat těžké povětrnostní podmínky na nedělní den. Předpověď ukazovala až 11 m/s v nárazech. Večírek ve Žluťáku se moc nerozjel a v očekávání náročného nedělního dne se většina po konzumaci bifteku a několika skleniček burčáku ubrala ke spánku.

 


 
Ráno nenasvědčovalo nic tomu, že by se měla předpověď naplnit, navzdory tomu rozhodčí drželi stanovený čas startu první rozjížďky na 10 hodin, a tak se šlo na vodu. Než jsme dojeli ke startovní čáře vítr začal nabírat na síle. Po startu první rozjížďky stále nabíral a naplnil očekávání. Odjely se celkem tři rozjížďky, které potvrdily první dvě místa a rozhodly o třetím, který doplnil naše veleúspěšné reprezentanty na stupních vítězů.
 
 Po celkem sedmi odjetých rozjížďkách se mistrem České republiky pro rok 2019 stal Ondřej Teplý a na stupních vítězů jej doplnili na druhém místě jeho bratr Viktor Teplý a na třetím Jiří Hýža. Vyhlášeni byli také další dva mimo medailové pořadí, skvěle závodící Láďa Hyrš s Vencou Cintlem.
 

 


Mistra pro letošní rok máme a nezbývá nám, než se těšit na další rok na Lipně. Díky patří pořadatelům, především Rudovi Lidaříkovi, Davidu Henešovi, pokladníkovi Láďovi Zbořilovi, že uvolnil prostředky, sponzorům, rozhodčím a závodnímu personálu, bez nichž by se tento závod neobešel. A těm, co nepřijeli, mohu jen vzkázat, že udělali velkou chybu.
Jirka Hýža

 

Celkové výsledky: https://finnclass.cz/race/2429


Fotogalerie: https://finnclass.cz/galleries/Dc9ls6H01Q

 

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Dnes na Gardě začíná mistrovství světa ve windsurfingu v olympijské třídě RS:X. Na startu bude...

Ve dnech 14.–15. 9. se konal na Velké Domaši na Slovensku poslední závod ze série Supercupu 20...

Mistrovství Evropy třídy D-One se jelo na krásném švýcarském jezeře Biel od 12. do 15. září. O...

Od 25. srpna do 1. září se v Enoshimě, v místě, kde se za rok pojede olympijská regata, konal ...

Český tým BOHEMIA PRAHA s Milanem Koláčkem za kormidlem vybojoval bronz na ORC Sportboat Europ...

Zobrazit všechny články


nahoru