Mistrovství ČR třídy RS Vareo

Eva Skořepová | 03.10.2024

O víkendu 20.–22. září 2024 se na brněnské přehradě uskutečnilo již desáté MČR lodní třídy RS Vareo.


Již o čtrnáct dní dříve se v Brně jel pohárový závod této lodní třídy Kiss my RS. V dokonalých jachtařských podmínkách, kdy bylo kolem 30 stupňů, modro, jižní vítr 15 až 25 uzlů, se odjelo 8 pěkných rozjížděk. Závod Vyhrál Honza Daněk, druhý byl Martin Janáček a třetí na shodu Pepa Pavlovský. Zejména mezi těmito závodníky se dal očekávat boj o titul Mistra ČR.

 

Mistrovského závodu, který pravidelně pořádá klub YC Lodní sporty Brno, se zúčastnilo 26 závodníků, mezi nimiž byli nejen domácí jachtaři, ale také třeba Nicholas Crickmore v Velké Británie, loňský mistr Evropy Feďo Kubeš či Petr Drahorád z Chebu. Ve startovním poli byli také tři mladí závodníci ve věku 16–19 let, kteří ukázali, že budoucnost této lodní třídy je více než slibná.

 

Tento závod však nebyl jen o boji o titul Mistra ČR. V atmosféře nedávných povodní se někteří z účastníků vydali pomáhat s odstraňováním škod po povodních do jachtařského klubu v Krnově. Solidarita se tak stala jedním z důležitých momentů víkendu.

 

 

Ze začátku však počasí závodníkům úplně nepřálo. V pátek se neodjela ani jedna rozjížďka. Sobota přinesla mírný a proměnlivý jihovýchodní vítr, který umožnil odjet všechny čtyři plánované rozjížďky.

Boj o medailové pozice byl extrémně vyrovnaný. Po sobotě vedl Honza Daněk (1,2,3) na shodu s Pepou Pavlovským (2,2,2) a o bod za nimi Fedor Kubeš (5,1,1).

 

 

Nedělní závodění přineslo mnohem intenzivnější podmínky. Odjely se čtyři pěkné rozjížďky. Jihovýchodní vítr zesílil s nárazy přes 20 uzlů, což vyhovovalo především Pepovi, který vyrovnanými výkony (1,2,3) poskočil na první místo, o dva body porazil Honzu a získal svůj už čtvrtý titul Mistra České republiky. Honza Daněk, který po sobotě vedl, se nakonec musel spokojit s druhým místem (v neděli 3,3,2).

 

V neděli jezdil výborně Martin Janáček, kterému silný vítr také vyhovuje. Martin vyhrál poslední dvě rozjížďky a dostal se na třetí místo o bod před Fedora Kubeše, který tentokrát zůstal bez medaile.

 

  

 

Byla vidět spousta zajímavých a velice těsných soubojů. Výsledky závodníků na předních místech byly velice vyrovnané, což dokazuje šesté místo Martina Pospíšila s počítanými dojezdy 3,3,4,4,3,6, které zpravidla stačí na lepší umístění.

V ženské kategorii se nejlepší jachtařkou stala Renata Marečková, která svým výkonem potvrdila své místo mezi elitou této lodní třídy.

 

Víkend nebyl jen o závodění. Večer se nesl ve znamení oslavy narozenin našeho kamaráda Zdeňka Bureše. V přátelské atmosféře se závodníci i jejich doprovod sešli k příjemnému posezení a sdílení zážitků. Tento moment, stejně jako celý závod, podtrhl ducha soudržnosti, který mezi námi jachtaři panuje.

 

Nemalé uznání patří také organizačnímu týmu YC Lodních sportů Brno pod vedením ředitelky Gábiny Pavlíkové. Skvělé organizační a technické zajištění závodu přispěly k hladkému průběhu celého mistrovství. Tým rozhodčích pod vedením Martina Malce se navíc perfektně přizpůsobil měnícím se podmínkám a trať byla vždy velmi dobře postavena a rozjížďky startovány rychle po sobě, bez zbytečných prostojů. Bezpečnost na vodě i na břehu byla zajištěna pod vedením Marka Pavlovského na nejvyšší úrovni a účastníci si odváželi domů nejen sportovní zážitky, ale i pocit skvěle stráveného víkendu.

 

Jubilejní mistrovství třídy RS Vareo tak opět ukázalo, že jachting na brněnské přehradě má své nezaměnitelné kouzlo. Už teď se těšíme na další ročník!
Martin Janáček a Pepa Pavlovský

Starší články z kategorie Závody

O víkendu 27.–29. září 2024 se odjel na Máchově jezeře tradiční závod Grand Prix ve třídě 2.4m...

Evropského šampionátu katamaranů Tornado, konaném ve dnech 2.–7. 9. 2024 ve Francii, v jachtař...

Oslava 30 let olympijské třídy Laser (dnes ILCA) na Nových Mlýnech v rámci Burčákové regaty by...

O víkendu 21. - 22. 9. 2024 se na Nechranické přehradě odjel pohárový závod v lodních třídách ...

Letošní ročník byl opravdu vydařený. Velkou radost všem udělala i mezinárodní účast díky maďar...

Zobrazit všechny články


nahoru