Mistrovství Evropy lodní třídy Laser skončilo

Eva Skořepová | 27.05.2019

Mistrovství Evropy nejpopulárnější lodní třídy Laser se letos odehrávalo koncem května v portugalském Portu. Není sice moc destinací, které by pro naše jachtaře byly v rámci tohoto kontinentu vzdálenější, sem se ale určitě vyplatilo vyrazit. Nejen kvůli slunnému počasí, zajímavé architektuře, dobrosrdečným lidem a skvělé organizaci.




Samotný závod byl velice komplexní a prozkoušel opravdu všechny dovednosti jednotlivých závodníků. Kvalifikační rozjížďky se jely ve slabším větru kolem 3–4 m/s, poslední dva dny zase rozhodčí podle vlastních slov naměřili poryvy silnější než 30 uzlů. Kromě vln, které vytvářel tento vítr, se všichni ještě houpali na 1–2metrových oceánských vlnách z jiného směru a proud na okruhu dosahoval rychlosti 2 uzlů. Zkrátka podmínky velmi zajímavé nejen z technického, ale i taktického hlediska. A bylo to znát i na výsledcích.

 

Momentálně asi největší hvězda ve třídě Laser Standard Pavlos Kontides byl po dvou dnech až na 40. příčce, a i když si pak sáhl do svědomí, na lepší umístnění než 7. místo to nestačilo. V evropské konkurenci pak skončil těsně pod pódiem na 4. příčce. Celkovým vítězem se stal Australan Matthew Wear, evropským mistrem pak Brit Lorenzo Chavarini, který v děkovné řeči po vyhlášení výsledků zdůraznil hlavně pomoc dvou členů svého týmu, kteří pro něj měřili proudy. V ženské kategorii Laser Radial se největší favoritce Marit Bouwmeester také ze začátku příliš nedařilo, nakonec to ale vytáhla alespoň na druhé místo. Vyhrála Anne-Marie Rindom, a to s pěkným 12bodovým rozdílem.

 

Z českých reprezentantů se zúčastnili Viktor Teplý a Jakub Halouzka. Oba bojovali s místními podmínkami se ctí, a ještě po páté rozjížďce na tom byli dobře a ve finálové skupině, na kterou mířili. Poslední kvalifikační rozjížďka ale nevyšla ani jednomu podle představ a Viktor se tak musel spokojit se stříbrnou skupinou a Jakub měl závodit v bronzové. Jelikož ten si ale svou dávku neštěstí ještě nevybral do dna, další den ho skolily žaludeční problémy a zbytek závodu se na vodu už nedostal. Celkově se tak umístil na 156. příčce ze 162 lodí. Viktor i ve stříbrné skupině pořád trochu bojoval s rychlostí lodě a nakonec skončil na 65. místě.

V Radiálech reprezentovala jenom Martina Bezděková, která neměla nejlepší start do závodu a kvalifikační rozjížďky zakončila ještě k tomu BFD. V závěrečných rozjížďkách v silnějším větru ale zajela ještě několik lepších umístnění, což stačilo na 113. místo ze 120 zúčastněných.

 

Mistrovství Evropy v portugalském Portu i letos ukázalo potenciál lodní třídy Laser – nejen bez problémů přilákat i na tento konec světa téměř 300 závodníku, ale i připravit vyrovnané a napínavé závodění na té nejvyšší úrovni. A že i ti nejlepší mají co dělat, aby se v této výkonnosti udrželi a že vždy můžou nastat podmínky, které i je překvapí. I tyto závody tak potvrdily, že rozhodnutí World Sailing ponechat Laser jako olympijskou třídu i do roku 2024 bylo správné.

Michal Andel

 

Výsledky zde:
http://eurilca.org/2019-laser-senior-european-championships-final-results/

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Mistrovství Evropy lodní třídy Laser v portugalském Portu je po odježdění kvalifikačních rozjí...

Přestože na mistrovství Evropy skončil těsně za první desítkou.

První olympijská kvalifikace proběhla vloni v létě na mistrovství světa v dánském Aarhusu, kde...

Od 15. do 20. dubna se v Janově konal světový pohár olympijských tříd. Z českých závodníků se ...

Skvělý úspěch zaznamenala česká posádka lodní třídy 29er, když si z tradiční Easter Regatty na...

Zobrazit všechny články


nahoru