Mistrovství Evropy RS Feva - ÚSPĚCHY NA MEZINÁRODNÍ ÚROVNI!

Eva Skořepová | 31.05.2015

21.-25.05.2015 – CV Gargnano, Lago di Garda

Všech deset českých posádek dorazilo do Gargnana, které leží na břehu Gardského jezera, již ve středu večer, aby připravily lodě na dvoudenní předzávodní trénink. Čtvrteční den byl, můžeme-li to tak říci, křest ohněm. Severní vítr o síle 30 uzlů prověřil připravenost všech závodníků. Dvouhodinový trénink byl zaměřen zejména na jízdu ve vlnách a zvládnutí lodě v extrémních podmínkách. Nebylo snad posádky, která by neokusila teplotu vody. Následoval briefing s video rozborem pod vedením trenérů Milana Hájka a Adama Plhoně. Páteční ráno bylo zpočátku nevětrné, a tak se závodníci věnovali přípravě lodí a registraci k závodu. Odpoledne se rozfoukala krásná jižní óra o síle 15 uzlů. Posádky byly rozděleny do dvou výkonnostních skupin a věnovaly se zejména manévrům a taktice jízdy v závodním poli. V závěru tréninku jsme zorganizovali tři tréninkové rozjížďky, kterých se účastnily týmy Estonska a Itálie a utvrdily nás v názoru, že naše posádky budou patřit mezi favority závodu.
V sobotu vypukla velká sláva a 80 lodí z 11 států se vydalo na startovní čáru. Závodníci však museli přečkat dvouhodinové čekání na rozjížďku kvůli častým změnám větru. Kolem půl čtvrté byla odstartována první rozjížďka. Měl jsem jako člen mezinárodní JURY informace z „první ruky“. Když jsem se dozvěděl, že z 8 lodí diskvalifikovaných za předčasný start jsou 3 z naší výpravy, chytal sem se za hlavu. V této rozjížďce se však posádce Čermák-Košťál vydařil start a dobrou volbou levého křídla se probojovali až na konečné 8. místo. Druhá rozjížďka byla přerušena pro nedostatek větru.
V neděli se startovalo již v půl deváté a podařilo se uskutečnit jednu rozjížďku ve slábnoucím severním větru. V této rozjížďce se českým závodníkům moc nedařilo. Následovala přestávka a čekání na otočení větru. To přišlo okolo druhé hodiny a flotila vyrazila na vodu. Slunečné odpoledne posádkám opravdu „sedlo“. Odjely se tři rozjížďky s větrem o síle 6 až 10 uzlů, kde rozhodovala volba křídla a zároveň kvalita manévrů. Posádka Čermák-Košťál konstantními dojezdy a závěrečnou „pětkou“ se posunula na krásné 7. místo v celkovém pořadí. Překvapením dne byla však posádka Brož-Hlaváček, která úvodním čtvrtým místem a dalšími dojezdy v „top 20“ se posunula na 13. místo. I další posádky na sebe dokázaly upozornit. Jejich dojezdy však byly nevyrovnané - „nahoru dolů“, ale i tak musíme říct, že rozhodně byly vidět! Nedělní večer zakončili závodníci společenským večerem. Pondělní závodění opět startovalo již o půl deváté. Celkově šestá rozjížďka byla, dovolím si říci, tou nejkrásnější z celého mistrovství. Závodníci si užili stabilní severní vítr o síle 15 uzlů. Tento den bezpochyby patřil sourozenecké posádce Dobrý-Dobrá. Dojezdy 9 a 4 si zajistili místo v elitní dvacítce. Poslední rozjížďku dokonce tato posádka vedla. Bohužel se díky nestandartnímu postupu závodní komise propadla na i tak pěkné čtvrté místo. Posádka Čermák-Košťál se
v poslední rozjížďce nenápadně probojovala na krásné třetí místo a uzavřela tak letošní Mistrovství Evropy.
Smolařem závodu byla rozhodně dívčí posádka Maršálková-Svorová. Dívky byly snad v každé rozjížďce na opačné straně, než kde měly být. Musíme poznamenat, že Gargnano není klasickou lokalitou pro okruhové plachetnice. Termický vítr se zde nedostaví v takové síle a kolikrát bývá ovlivněn jinými typy větru.
České posádky se ale rozhodně v takto silně obsazeném poli, kde rozhodovaly drobnosti, neztratily.
Závod je zařazen do série Evropského poháru a další závod tohoto podniku se uskuteční v rámci MČR na Lipně v termínu 20. - 22. 6. 2015, kde uvidíme světovou špičku, která dorazí, aby poměřila síly s našimi závodníky.

Václav Brabec, ALT RS

Výsledky (80 lodí):

7. místo - Jaroslav Čermák a Petr Košťál
15. místo - Vojtěch Brož a Matouš Hlaváček
18. místo - Jakub Dobrý a Tereza Dobrá
22. místo - Veronika Čechurová a Přemysl Čechura
37. místo - Blanka Maršálková a Tereza Svorová
43. místo - Petr Tupý a Dan Viščor
48. místo - Sebastián Červinka a Max Klimeš
51. místo - Anna Milerová a Klára Houšková
60. místo - Barbora Pourová a Jiří Smrčka
78. místo - František Maršík a Kristián Majchrák

Fotografie od dvorního fotografa Pavla Viščora (velký dík!): https://goo.gl/photos/SicvGSdpoS4qabXR8

Rozhovor s nejúspěšnější českou posádkou - Jaroslavem Čermákem a Petrem Košťálem z Pardubic.

S jakými plány jste vyráželi na Gardu a jak se z Vašeho pohledu závod vyvíjel?

Jaroslav: Vyráželi jsme s plánem obhájit 15. místo z loňského mistrovství Evropy v Holandsku. Závod byl ve všech ohledech dramatický, pro nás se však od prvního dne vyvíjel slibně. Osmé místo z první rozjížďky se nám během závodu podařilo o jednu příčku vylepšit.

Petr: Závod se vyvíjel komplikovaně vzhledem k povětrnostním podmínkám, vítr se často stáčel a nebyl moc stálý, ale jinak vše šlo výborně. Naše umístění hodnotím opravdu dobře, neočekával jsem, že se umístíme v první desítce.

Jak hodnotíš Vaše umístění? Jaké byli pocity z Vaše dosud nejlepšího výsledku?

Jaroslav: Myslím si, že sedmé místo na mistrovství Evropy je velmi dobrý výsledek, ale zároveň mě překvapilo, že i se 71 body v šesti rozjížďkách můžeme skončit takto. Z našeho výsledku jsme byli velmi nadšeni a byli jsme rádi, že jsme pomohli zviditelnit český tým na mezinárodní úrovni.

Petr: Naše umístění hodnotím opravdu dobře, neočekával jsem, že se umístíme v první desítce. Z umístění jsme měli velkou radost. Velice nás potěšilo, že jsme schopni konkurovat nejlepším posádkám a těšíme se na Crown Cup a MS.
Jak probíhá Vaše příprava na vrcholové akce?

Jaroslav: Náš trénink probíhá především pod vedením třídového trenéra RS Feva Milana Hájka, ale myslím si, že nejlepším tréninkem jsou závody ať už v Česku, nebo v zahraničí.
Jaké jsou tvé plány (zejména jachtařské) do budoucna?

Jaroslav: V nejbližší době se plánujeme dostat na stupně vítězů v závodě Crown Cup v Černé v Pošumaví a do první dvacítky na mistrovství světa v německém Travemünde. V budoucnu plánuji jezdit na lodi třídy 29er, nebo na jiných skifových lodích.

Petr: Já moc přesné plány do budoucna nemám, prostě se snažím co nejlépe se umístit v každém závodě. Doufám, že se nám podaří být v nejlepší formě na hlavní závody sezóny Crown Cup a MS 2015. A dál se uvidí, příští sezónu ale ještě určitě budeme jezdit hlavně na RS Fevě.
Děkuji za Váš čas a přeji Vám hodně úspěchů v nadcházejících závodech!

Starší články z kategorie Závody

Evropský pohár olympijských a paralympijských tříd, který je zároveň kvalifikací na červnový svět...

Včera v Kielu skončil závod nazvaný Young European Sailing, během kterého se podařilo odjet 8 roz...

O uplynulém víkendu se odjelo několik závodů Českého poháru.

Nejlepší posádka na dvouplovákových jachtách z loňského roku David Křížek se Zdeňkem Adamem z Lok...

3. místo na mistrovství Rakouska, dvě lodě v první desítce na Ammersee

Zobrazit všechny články


nahoru