Mistrovství Evropy Tornád 

Eva Skořepová | 25.09.2018

Mistrovství Evropy katamaranů Tornado se ve dnech 12.–16. 9. zúčastnilo 23 posádek z devíti zemí (AUS, AUT, CZE, FRA, GBR, GER, GRE, ITA, SUI). Jezdilo se v Itálii na Gardě, zázemí poskytl a o organizaci šampionátu se postaral klub CV Arco. Tato lokalita slibovala teplé počasí a silnější stabilní termický vítr.




Z českých jachtařů se na start postavily dvě posádky z YC Kovářov, CZE 62 – Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová a CZE 50 – Milan Chlebna/Jiří Pavliš a po delší odmlce si v nabitém programu našli čas David Křížek/Zdeněk Adam – CZE 686. Ve čtyřech závodních dnech bylo odjeto celkem sedm z osmi naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem. Jak to probíhalo?

 

Po celodenním měření, vážení a úpravách vyjely lodě první závodní den na vodu až na odpolední vítr. Ten se s mírným zpožděním dostavil a závod mohl být odstartován. Pořadatel ale na stejnou startovní čáru pustil nejprve třídu Dart. Čekání na start se oddálilo, nervozita stoupala. V prostoru startu se vítr stáčel, přeskakoval, posádky měly problém najít ideální místo pro start. První rozjížďka ukázala, jak je důležité správně odstartovat a dostat se co nejdříve na vítr. Nám se starty nedařily, měli jsme příliš velký respekt a nevěřili si. Velmi těžko jsme se potom dostávali kupředu. Stejný problém řešil i Milan s Jirkou. Lépe si na startu počínal David se Zdendou, drželi se po startu vpředu. Bohužel je zradil poškozený spinlock na výtahu genakru, museli na lodi improvizovat a na soupeře ztráceli. Po prvním dnu byli devátí, my šestnáctí a Milanova loď devatenáctá.

 

 

Druhý den se čekaly stejné podmínky, jako v den první. Jenomže tomu bylo jinak. Termický vítr byl narušen procházející frontou, vítr neměl takovou intenzitu a navíc rozhodčí postavili start do větrného stínu. Když po dvouhodinovém čekání na vodě byl závod odstartován, musely se posádky po startu dostat co nejdříve z větrného stínu na vodu, kde konečně foukalo. Po odjetí prvního kola se v dolní bráně musely probojovat větrným stínem, pořadí se měnilo. Vrcholem bylo kolo druhé, kdy opět v bráně nefoukalo. Nám se sice podařilo v těchto podmínkách vyjet do třetího kola na druhém místě, ale rozhodčí naštěstí rozjížďku zrušil a vyhnul se tak riziku vlny protestů.

 

Třetí den byly naplánovány tři rozjížďky a ty se v odpoledním větru skutečně odjely. Lodě se po vodě řítily velkou rychlostí, pro katamarány ideální podmínky. My jsme trochu vylepšili starty a i jízda v silném větru a větších vlnách nám vyhovovala. Závod jsme si užívali a také jsme si mírně vylepšili naše dojezdy do cíle. Podmínky méně vyhovovaly Milanovi s Jirkou. Chyběla jim rychlost a postupně ztráceli. Výsledkově se propadli až na konec a nálada na bodu mrazu. Ještě větší důvod ke smutnění měli David se Zdendou. Ač zakoupili nový spinlock a dali nový výtah, systém nefungoval a genakr po vytažení nedržel na stěžni. Tentokrát už nešlo nijak improvizovat, bylo to v tamních podmínkách neopravitelné a kluci museli přijmout bolestné rozhodnutí ze závodu odstoupit.

 

 

Poslední závodní den se opět delší dobu čekalo na vítr. Když vítr postupně přicházel, byl závod odstartován. Konečně jsme dobře odstartovali a drželi se v popředí. Loď jela a my v cíli bojovali o třetí pozici. Tu se nám sice nepovedlo udržet, ale s pětkou v cíli jsme byli spokojení. Na poslední rozjížďku vítr zesílil a bylo to zase náročnější. Navíc se nám do tratě zamotaly kromě zmiňovaných Dartů i foilující Mothy. A aby o mezní a kolizní situace nebyla nouze, křižovali trať rekreační surfaři. Nám se po výjezdu z brány mezi trupy připletl surfař a spadl do vody. Abychom ho nezranili, museli jsme loď skoro převrátit a přelétnout nad ním. Manévrem jsme ztratili, ale zabránili střetu. Do cíle jsme dojeli už více na jistotu a měli zbylý průběh pod kontrolou. Poslední den se také více dařilo Milanovi s Jirkou. Zajeli si své nejlepší dojezdy a vylepšili tak ztracená umístění z předchozího dne.

 

 

V konečném účtování jsme dojeli dvanáctí a v kategorii mix jsme získali bronzové medaile. Oplatili jsme porážku našim rivalům z Rakouska z mistrovství světa. Švýcarské duo a německá posádka byly nad naše síly.
Zdeněk Pavliš – ALT Tornádo
www.tornado-class.org

 

Výsledky Mistrovství Evropy ve třídě Tornado:
Pořadí OPEN: (23 lodí)
1. místo - GRE 7 Iordanis Paschalidis/Konstantinos Trigonis …… 12b.
2. místo - SUI 225 Marcel Steiner/Jōrg Steiner ……………….. ……. 20b.
3. místo - GER 14 Bob Baier/Marc Baier ………….………………… 24b.
 ….
 12. místo – CZE 62 Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová ………..……. 69b.
 20. místo – CZE 50 Milan Chlebna/Jiří Pavliš ………..……. 106b.
 22. místo – CZE 686 David Křížek/Zdeněk Adam ………..……. 115b.

 

 

Pořadí MIX: (4 lodě)
1. místo - SUI 228 Martin Rusterholz/Julia Rusterholz ……………. 30b.
2. místo – GER 69 Dieter Maurer/Katrin Oldenburg ………..……. 45b.
3. místo - CZE 62 Zdeněk Pavliš/Michaela Pavlišová ………..……. 69b.

 

 

 

 

Starší články z kategorie Závody

Ve dnech 21.-23. 9. se na Nechranické přehradě uskutečnilo mezinárodní mistrovství České repub...

O víkendu se na Lipně v kempu Jestřábí konal náhradní pohár za zrušené Nové Mlýny ve třídách O...

Centomiglia je největším závodem pro sportovní lodě všech kategorií na Lago di Garda. Má dlouh...

Mladí jachtaři, jako každý rok, vyrazili do polského Dziwnowa, na tradičně velmi dobře obsazen...

Pohárový závod lodní třídy 29er, který se měl původně konat na nádrži Nové Mlýny, se uskutečni...

Zobrazit všechny články


nahoru