Mistrovství Evropy třídy Laser v portugalském Portu

Eva Skořepová | 23.05.2019

Mistrovství Evropy lodní třídy Laser v portugalském Portu je po odježdění kvalifikačních rozjížděk pořád daleko od konce, ale už teď má několik přívlastků, z nichž nejčastěji skloňovaným je bezpochyby překvapivé.


 

I nejlepší závodníci totiž v místních podmínkách – v dlouhých a vysokých oceánských vlnách z jiného směru než vítr, silných proudech a doposud ne zrovna silném větru – nejeli zrovna podle očekávání. Vždyť i úřadující mistr Evropy a dvojnásobný mistr světa Pavlos Kontides byl po druhém dnu až na 40. příčce. A aktuálně je velmi těžké říci, jestli se ještě vůbec může zapojit do boje o titul.

 

 

Bohužel obdobně se dařilo i české reprezentaci na tomto prestižním závodě. První den, kdy se průměrná rychlost větru pohybovala kolem 6 uzlů, byl úspěšný pro Jakuba Halouzku, kdy v jedné rozjížďce předjel i Toma Burtona a skončil na 18. místě ve skupině. Ve druhé pak dojel třicátý, což stačilo na předběžné umístnění kolem první třetiny startovního pole. V druhý větrnější den si udržel dostatečné skóre na stříbrnou skupinu, jenom aby v slabém větru třetího dne o tuto s rozdílem deseti bodů přišel. Viktorovi Teplému seděl spíše silnější vítr, v tom slabším odjel dvě horší rozjížďky, a tak letos Česká republika zástupce ve zlaté skupině mít nebude. V Radialech závodí také Martina Bezděková, ale ani jí se nedaří.

 

Navzdory umístnění našich závodníků do skupin, kde se už těžce můžou výsledkově posunout na lepší příčky, závod je ještě jenom v půlce. A podle předpovědi nás čeká mnohem silnější vítr, co ve spojení s místními vlnami a proudem může být ještě velmi zajímavé. Spolu se sledováním boje o titul Mistra Evropy.
Michal Andel

 

Výsledky zde:
http://eurilca.org/2019-laser-senior-european-championships-day-2/

Závodníci v článku

Starší články z kategorie Reprezentační družstvo

Přestože na mistrovství Evropy skončil těsně za první desítkou.

První olympijská kvalifikace proběhla vloni v létě na mistrovství světa v dánském Aarhusu, kde...

Od 15. do 20. dubna se v Janově konal světový pohár olympijských tříd. Z českých závodníků se ...

Skvělý úspěch zaznamenala česká posádka lodní třídy 29er, když si z tradiční Easter Regatty na...

V sobotu 6. dubna skončil medailovými rozjížďkami na Mallorce 50. ročník závodu Trofeo Princes...

Zobrazit všechny články


nahoru