Mistrovství Evropy třídy Tornado   

Eva Skořepová | 03.10.2024

Evropského šampionátu katamaranů Tornado, konaném ve dnech 2.–7. 9. 2024 ve Francii, v jachtařském areálu poblíž Quiberonu se zúčastnilo 16 posádek z pěti zemí (AUS, BEL, CZE, FRA, GER). Ve čtyřech závodních dnech se odjelo 6 z 8 naplánovaných rozjížděk s jedním škrtem.  Z českých jachtařů se tradičně na start postavily obě posádky Pavlišů z YC Kovářov a Vladimír Hanák s Janou Hadašovou z Lokomotivy Cheb.


Po registraci v místě závodu, ověření dokladů, povinném proměření a kontrole výstroje se mohlo začít zkušební rozjížďkou. Ta byla ve znamení silného větru a vlnobití. České posádky se neprosadily a do cíle nedorazily, drobné škody rychle opravily. Bylo dobře, že si místní podmínky vyzkoušely. Ty nebyly v následných dnech, kdy se závodilo, vůbec jednoduché.

 


 
První závodní den se odjely obě naplánované rozjížďky. Závodní komise špatně vyhodnotila povětrnostní podmínky. Na vodu se šlo v poledne a na start se čekalo dlouhé čtyři hodiny. Vítr nejdříve nebyl, potom se točil. Postavit trať se zdálo nemožné. Nakonec se všichni dočkali a bylo odstartováno. Nečekaně dominovala posádka z Belgie, která se po jízdě na pravém křídle hodně vzdálila a náskok udržela do cíle. Zbytek startovního pole včetně českých lodí se držel po startu na levém křídle, poté, co se ukázalo, že pravé křídlo je výhodnější, se jezdilo tam. Naše posádky zahájily dobře, dojely si pro třetí, čtvrté a osmé místo. Ve druhé jízdě vítr zesílil, více se ustálil a byl z toho pěkný jachting. Dost náročný, protože tato rozjížďka trvala přes hodinu a půl. Rozhodčí trať hodně natáhli. České posádky dokroužily na druhém, pátém a devátém místě. Vyhráli favorizovaní Francouzi. Na břeh se závodníci dostali po sedmi hodinách strávených na vodě.

 


 
Druhý závodní den komise naplánovala start na půl desátou. Posádky byly na startu včas a mohlo se startovat. Jelo se v úplně jiných podmínkách než v den první. Vítr byl slabý, vlny už nebyly a silný proud proměnil jízdu proti větru a proti proudu v nekonečno. Pavlišům tyto podmínky sedly. Dojeli si pro první a druhé místo. Chebáci si zajeli škrtačku. Potom se šlo na břeh a všichni čekali na lepší odpolední vítr. Stalo se, vítr se dostavil ze stejného směru jako předešlý den, podmínky byly hodně podobné. Jízdu nejlépe zvládli naši mladí a dojeli si pro vítězství. Ostatní posádky zajely čtvrté a desáté místo. Na břehu byla dobrá nálada, závod byl dobře rozjetý.

 


 
Na ráno třetího závodního dne byla předpověď hodně divoká. Déšť a silný vítr od oceánu s tím, že během dne by se mělo vyjasňovat a vítr slábnout. Předpověď vyšla, na vodu se šlo v hodně těžkých podmínkách. Odstartovalo se. Místy to byl boj o přežití, ale všichni to zvládli. Opět se ukázalo, jak je Tornádo skvělá loď, v náročných podmínkách zvládnutelná. Po startu se podmínky brzy zklidnily a závodění se stalo hodně zajímavým. Dominovali Francouzi, obhájci trofeje a náročné podmínky také vyhovovaly australské a německé lodi. Naši mladí po dobře rozjetém úvodu nemohli dlouho vytáhnout zaklíněný genakr a dobrou pozici ztratili. V průběhu rozjížďky se ale na svojí pozici dostali. Češi zajeli čtvrté, páté a jedenácté místo. Další jízda byla rychle odstartovaná. Vítr začal slábnout a kolísat. Vlny se o to hůře překonávaly. Ukázalo se, že pro vývoj této rozjížďky rozhodoval dobrý start. Čechům se podařilo odstartovat dobře a vydržet na získaných pozicích až do cíle. Dojeli si pro druhé, třetí a šesté místo. Po náročném dni panovala v českém táboře spokojenost.

 


 
Čtvrtý závodní den začal naprostým bezvětřím, na vodě ani vlnka, slabá mlha. Jako Lipno nebo Bodamské. Čekalo se na vítr a dumalo se, co udělá počasí, když má odpoledne přecházet fronta. Ač mapy ukazovaly mraky všude kolem, vítr prostě nebyl. Nedostavil se ani v poledne a rozhodčí museli závod ukončit. České týmy mohly začít slavit. Rodinná posádka Zdeněk a Klára Pavlišovi obsadila celkově druhé místo a zvítězila v kategorii mix. Sourozenecká posádka Michaela a Marek Pavlišovi získala celkově třetí místo a zvítězila v juniorské kategorii. V první desítce zakončili závod na shodu Vladimír Hanák a Jana Hadašová z Chebu a podtrhli úspěch českých posádek na evropském šampionátu. Titul obhájila francouzská posádka FRA 02 Trecul/Ferrand.
Zdeněk Pavliš


 
Výsledky Mistrovství Evropy 2024 ve třídě Tornado:


 
Pořadí OPEN: (16 lodí)
1. místo FRA 02 Yoann Trecul/Thomas Ferrand 8 bodů
2. místo CZE 62 Zdeněk Pavliš/Klára Pavlišová 12 bodů
3. místo CZE 72  Michaela Pavlišová/Marek Pavliš 15 bodů
….
10. místo CZE 6 Vladimír Hanák/Jana Hadašová 44 bodů
 
Kompletní výsledky: https://www.tornado-class.org/wp-content/uploads/2024/09/2024-FINAL-RESULTS-EC-Quiberon-001-rotated.jpg


        
              

Starší články z kategorie Závody

Oslava 30 let olympijské třídy Laser (dnes ILCA) na Nových Mlýnech v rámci Burčákové regaty by...

O víkendu 21. - 22. 9. 2024 se na Nechranické přehradě odjel pohárový závod v lodních třídách ...

Letošní ročník byl opravdu vydařený. Velkou radost všem udělala i mezinárodní účast díky maďar...

20. ročník IT Regatty začal v sobotu 15. 9. příjezdem závodníků. Po větrné tréninkové neděli s...

Mistrovství Evropy třídy Fireball se konalo v Itálii v Maccagnu na Lago Maggiore. Podařilo se ...

Zobrazit všechny články


nahoru