Mistrovství Evropy v lodní třídě Pirát

Dana Dvořáková | 17.09.2017

Česká posádka Josef Sivý/ Dalibor Sivý obsadila 8. místo

Ve dnech 9. - 15. 9. se v Německu na jezeře Múritz uskutečnilo ME v lodní třídě Pirát. Regaty se zúčastnilo 55 posádek z osmi zemí (GER, AUT, SUI, TUR, HUN, DEN, NED, CZE). Nejpočetněji byla zastoupena pořadatelská země, která je původcem a zároveň výkonnostní špičkou této třídy, která příští rok oslaví úctyhodné osmdesátiny. ČR reprezentovaly tři posádky (Josef Sivý/Dalibor Sivý, Michal Tobolka/Petr Gardavský, Zdeněk Richter/Michal Novotný).

V sobotu a neděli proběhlo měření a individuální trénink, v pondělí cvičná rozjížďka a oficiální ceremoniál. Od začátku bylo jasné, že organizace celého mistrovství jak na vodě, tak na suchu bude na vysoké sportovní i společenské úrovni. Od úterý do pátku se odjelo devět rozjížděk z plánovaných deseti, chybějící jedna rozjížďka se paradoxně nestihla odjet pro příliš mnoho větru. Celé mistrovství bylo totiž doprovázeno silným jižním až jihozápadním větrem, který občas přesahoval povolených 6 Bft.

Po celou dobu závodu prokazovaly nejlepší německé posádky zbytku Evropy svou nadvládu v této lodní třídě. Jedinou cizí posádkou, která se během závodu pohybovala v první desítce, byla loď CZE 554 (Josef Sivý/Dalibor Sivý). Do poloviny závodu se Češi drželi na výtečném čtvrtém místě, nakonec skončili osmí, což sami možná s trochou hořkosti označili za úspěšné vystoupení. Vzhledem k extrémně těžkým povětrnostním podmínkám, které na mistrovství panovaly, lze s jistotou říci, že všichni zúčastnění mají na památku možná neopakovatelný jachtařský zážitek.

Pozn.: kompletní výsledky ME, fotky nebo rozjížďky online je možno najít na stránkách: http://www.czechpirat.cz

Starší články z kategorie Závody

O minulém víkendu, ve dnech 8. - 10. 9. se konalo na Nechranicích (YC Nechranice) Mezinárodní mis...

OYC Prague River Race na Vltavě zná své vítěze. 10. září. 2017 – Od soboty do neděle 9. až ...

4. - 9. září 2017 se v Maďarsku na Balatonu konalo Mistrovství Evropy ve třídě Raceboard

Z důvodu nízké hladiny vody ve vodní nádrži Nové Mlýny a s tím spojeného vyššího rizika kolize lo...

Vyvrcholila sezona závodního windsurfingu a známe Mistry České republiky všech windsurfingových t...

Zobrazit všechny články


nahoru