Mistrovství Německa katamaránů

Dana Dvořáková | 06.08.2012

Bronz pro Křížka s Adamem z mistrovství Německa katamaránů 3. - 5. srpna 2012 – Achensee, Rakousko

Letošní mezinárodní mistrovství Německa v lodní třídě katamaránů Tornado se překvapivě jelo na jezeře Achensee v Rakousku. Posádka CK FISCHER Sailing Teamu David Křížek a Zdeněk Adam sem přijela obhajovat loňské třetí místo, což se jim nakonec s přehledem podařilo a také letos jim patřila bronzová příčka.

Do dějiště závodu se sjelo 35 posádek ze šesti zemí. Nechyběli favorité z Německa, Rakouska a zejména ze Švýcarska. Z českých posádek se zde představily tři týmy: CK FISCHER – David Křížek a Zdeněk Adam, PREFA Hubenov – Zdeněk Pavliš a Jiří Pavliš a Magic Marine - František Němec a Jana Němcová. První den se odjely pouze dvě větrné rozjížďky. V té úvodní se blýskly první dva naše týmy dojezdy na druhém, resp. třetím místě. Byl to úžasný vstup do závodu. Odpoledne pak bylo pole závodníků odvoláno do přístavu, protože se blížila velmi silná bouřka. V sobotu se pak pokračovalo dopoledne dvěma rozjížďkami na jižním okruhu. Zde se projevila nezkušenost posádky Křížek – Adam, kteří na tomto jezeře závodili vůbec poprvé. Nakonec to pro ně bylo až jedenácté místo. Tím však definitivně zmapovali revír a následně už jezdili znamenitě a do nedělního finále šli ze třetího místa.

V noci se přehnalo několik bouřek a ráno se čekalo na vítr. Klasická termika nechtěla naskočit. Nakonec bylo odstartováno za proměnlivých podmínek. Vítr se hodně točil a pulzoval i ve své síle. Bratři Pavlišové jeli velmi dobře, ale nakonec pozici neudrželi a dojeli na jedenáctém místě. To jim zajišťovalo celkové desáté místo. Křížek s Adamem dobře odstartovali, ale zůstali na levé straně kurzu ve slabším větru. To znamenalo dojezd na dvanácté příčce k návětrné bóji. Posádka to ale nevzdávala. Stále takticky pokrývala své největší soupeře v boji o medaili, ale zároveň se posouvala kupředu. Do posledního kola najížděla na sedmém místě. Hlavní průlom nastal ale na cílové čáře. Naše posádka si sjela níže po větru a po halze (obrat po větru) měla lepší kurz k cíli. Tam se sváděla velká bitva. Tři lodě si vyjely příliš vysoko a musely před cílem ještě obracet. Naši tyto soupeře ve velké rychlosti jen těsně nadjeli a prudkým odpadnutím prolétli doslova setrvačností cílem na skvělém třetím místě, což nakonec bylo i jejich výsledné umístění.

„Byl to neuvěřitelný závod plný velkých taktických soubojů, ze kterých jsme většinou vycházeli vítězně. Soupeře náš výsledek, vzhledem k nulové zkušenosti s místním revírem, velmi překvapil. Hodně favoritů zde propadlo. Byl to parádní trénink před zářijovým mistrovstvím světa, které se pojede na Lago di Garda v Itálii,“ řekl nám spokojený David Křížek. „Od začátku jsme to pojali hodně pohodově. Loď jela výborně a dařilo se nám se Zdeňkem dobře komunikovat strategii závodu.“

Mezinárodní mistrovství Německa 2012

Achensee, Rakousko – Tornado 34 lodí


1. AUT 377 – M. Schonleitner a G. Stronstorff - EXITO
2. AUT 372 – M. Schonleitner a P. Rakuschan - EXITO
3. CZE 686 – D. Křížek a Z. Adam – CK FISCHER

----------------------------------------------------------------------------------

10. CZE 62 – Z. Pavliš a J. Pavliš – PREFA Hubenov
34. CZE 24 – F. Němec a J. Němcová – Magic Marine

FOTO: Martina Barnetová

Alan Kučera – team PR
CK FISCHER Sailing Team

Přílohy ke stažení

  dkrizek_zadam_ckf001.jpeg (124K)

Starší články z kategorie Závody

Zprávy z lodní třídy 2.4mR od Dana Bíny naleznete v příloze

V pátek 20. 7. byl zakončen závod ISAF Youth Sailing World Championship

14. - 20. července 2012 – Riva del Garda, Itálie

Mistry ČR v kategorii MATCHRACE pro rok 2012 jsou Magda Topiarzová a Nikola Guryča

Zpráva z irského Dublinu, kde probíhá Mistrovství světa ISAF juniorů, kterého se účastní závodníc...

Zobrazit všechny články


nahoru